ISRAEL, prima ţară din lume care SPRIJINĂ crearea unui STAT KURD

Sep 14, 2017 4369 3 goo.gl/8xZMcU

Manifestaţie pro-kurdă la Paris FOTO Twitter Guillaume Perrier

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri că ţara sa sprijină „eforturile legitime“ ale kurzilor pentru crearea unui stat al lor, înaintea unui referendum de independenţă programat pe 25 septembrie în Kurdistanul irakian, relatează ABC News.

Într-un comunicat, Netanyahu afirmă că Israelul respinge Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi îl consideră drept organizaţie teroristă. Cu toate acestea, premierul israelian dă asigurări că „sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a avea un stat al său“.

Kurzii din Irak intenţionează să organizeze un referendum pe 25 septembrie pentru crearea unui stat al lor. Parlamentul irakian s-a opus acestui plebiscit, în timp ce organizaţiile kurde din întreaga lume îndeamnă comunitatea internaţională să sprijine aspiraţiile lor.

Israelul devine astfel prima ţară care îşi declară sprijinul pentru un stat kurd.

Irakul, Iranul, Siria şi Turcia se opun referendumului prevăzut de kurzi. Luna trecută, ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a avertizat că ar putea provoca „un război civil“.

Deşi trăiesc pe un teritoriu compact cuprins între părţi din Irak, Iran, Siria şi Turcia, kurzii, estimaţi la 40 de milioane, nu au avut niciodată un stat al lor.

Ți-a plăcut acest articol? Te rugăm să ne susții, făcând o mică donație pentru menținerea acestui portal.

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
cuvinte cheie:
Categorii:
articole asemănătoare
3 Comentarii la “ISRAEL, prima ţară din lume care SPRIJINĂ crearea unui STAT KURD”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Mihai
  # 14 septembrie 2017 at 8:53

  Oarecum asemănător cu așa zisul ținut secuiesc

 2. gheorghe
  # 14 septembrie 2017 at 9:40

  @Mihai
  Nici vorba – secuii sint venetici adusi de staoanitorul strain iar kurzii sint la ei acasa, sfasiati de altii mai puternici.
  Bibi „sustine” ca sa vada divizate statele care-i stapanesc sperand sa fie slabite, in primul rand Iranul, apoi Irakul si Turcia.
  Stiind ca SUA este stapana in Irak, nu ar fi de mirare ca aceasta tara distrusa de razboaie nedorite, decapitata de conducatorul legitim asasinat in beneficiul „celor 13 familii”, cu populatia contaminata radioactiv de bombele britanice si americane cu Uraniu si – de peste 20 de ani – supta de minerale rare (ca petrolul nu e asa de atractiv pentru ocupantul american)…. Irak-ul deci ar putea fi „spart”.
  Nu insa Turcia si nici vorba – daca ne referim la Iran.

 3. Bogdan
  # 15 septembrie 2017 at 8:21

  Se implinesc proetiile Sfantului Paisie Aghioritul. El a zis ca se va face un stat curd in inima Turciei cu ajutorul americaniclor. Evreii conduc america, deci…

Scrie un comentariu