Ipoteză: Competiția pentru superioritate în inteligența artificială poate duce la cel de-al treilea război mondial

Sep 6, 2017 2950 2 goo.gl/vTixcN
Fondatorul Tesla Inc., Elon Musk este destul de pesimist în ceea ce privește inteligența artificială.

De ani buni, dacă nu de decenii întregi, se tot vorbește despre un eventual război mondial. Ceea ce n-a reușit primul n-a reușit nici al doilea, astfel că încă există conflicte în lume și nici viitorul nu pare foarte roz. Lipsa apei sau lipsa petrolului ar putea duce la declanșarea unui asemenea conflict, dar totodată și inteligența artificială ar putea avea un cuvânt de spus.

Într-o serie de mesaje postate pe Twitter astăzi, Elon Musk a vorbit despre al treilea război mondial și despre eventuala cauză a izbucnirii conflictului. Acesta vorbește despre China Rusia și toate celelalte state active în domeniul științei. Conform acestuia, competiția pentru superioritate în inteligența artificială va duce la cea de-a treia conflagrație mondială.

Avertismentul lui Elon Musk vine pe fondul unei declarații date de președintele rus, Vladimir Putin, care spunea că „inteligența artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci și pentru restul omenirii”. Putin a mai declarat că ”domeniul aduce oportunități uriașe, dar și pericole greu de prezis. Oricine va deveni liderul în acest domeniu va deveni și liderul lumii”, concluzionează Putin.

Musk este de părere că nu neapărat un lider de stat va începe războiul, ci chiar inteligența artificială, are ar putea decide că o lovitură preventivă este necesară într-=un anumit moment.

De asemenea, Elon Musk nu crede foarte mult în pericolul reprezentat de Coreea de Nord, deoarece un atac din partea acestora ar duce la distrugerea statului în scurt timp. Astfel, statul totalitar poate rămâne destul de jos pe lista de priorități.

Elon Musk consideră că Organizația Națiunilor Unite ar trebui să ia măsuri în privința folosirii armelor autonome

Musk, alături de Mustafa Suleyman de la Google DeepMind și de alte 114 minți luminate în domeniile roboticii și ale inteligenței artificiale au semnat o scrisoare deschisă în care solicită ONU să interzică folosirea tehnologiilor care ar putea transforma tot ce știm deja despre conflictele armate.

”Armele letale autonome riscă să devină a treia revoluție a războiului”, se arată în scrisoare. Odată dezvoltate, acestea vor permite lupte la o scară mult mai mare decât în prezent, iar timpii de răspuns vor fi mult prea rapizi pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă.

Scrisoarea arată modurile în care astfel de arme pot să fie folosite în scopuri greșite: ar putea fi folosite ca arme pentru terorism, sau de către dictatori care vor să subjuge populații. În plus, există și riscul ca armele să fie controlate de către hackeri.

Ți-a plăcut acest articol? Te rugăm să ne susții, făcând o mică donație pentru menținerea acestui portal.

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
2 Comentarii la “Ipoteză: Competiția pentru superioritate în inteligența artificială poate duce la cel de-al treilea război mondial”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. X
  # 6 septembrie 2017 at 7:44

  Personal cred ca Elon Musk a simtit nevoia de putina reclama gratis asa ca a facut o declaratie-bluff, ca sa fie preluat de presa si sa faca un pic de rating, sa mai auda lumea de el. Ipoteza lui mi se pare cel putin SF, asa cum si poza articolului sugereaza. Cum sa duca inteligenta artificiala la un razboi mondial? Ca si cum elitele oculte ar ramane luate prin surprindere …de niste roboti! Cand colo, ei de ani de zile, de decenii chiar, planuiesc si planuiesc cand sa porneasca al treilea razboi mondial, atat de necesar pentru o noua decimare a populatiei, pentru bani si multe alte interese de-ale lor (din fericire pana acum nu le-a ingaduit Dumnezeu sa reuseasca planurile lor).

  Eu ma gandesc ca un al treilea razboi mondial, chiar pornit de evolutia inteligentei artificiale, de fapt ar fi controlat si pornit „din umbra” de exact aceleasi elite oculte! Dar pana la inteligenta artificiala exista deja mai multe „butoaie cu pulbere” la nivel mondial, gen Siria, Ucraina, Coreea de Nord si altele.

  As vrea sa semnalez ca este o problema cu alinierea articolului. Exista o indentare in stanga si textul este decalat pe sub coloana din dreapta, cu titlurile de articole inrudite care se misca. Din cauza asta e mai greu de citit textul la capat de rand…

  • Stan
   # 6 septembrie 2017 at 10:05

   Ai perfecta dreptate in privinta celor din spate. Sa nu ignoram insa inteligenta artificiala ca factor de risc deoarece:
   – creste probabilitatea unor defectiuni care pot constitui scanteia ce declanseaza conflictul (ex. un sistem o ia razna);
   – creste tensiunea sociala datorita inlocuirii oamenilor de catre roboti (este o realitate chiar in ziua de astazi care inca mai este tinuta sub control … momentan), un factor de presiune in plus la declansarea razboiului;
   – contribuie semnificativ la alienarea oamenilor care ajung sa traiasca din ce in ce mai artificial deoarece se schimba intreaga paradigma a vietuirii lor. I.A. este bomboana de pe coliva lumii vechi cu randuielile ei firesti lasate de Dumnezeu si accederea in minunata lume noua satanizata ceea ce schimba cu totul mintea si sufletele oamenilor. Ori asta inseamna practic o legitimare pentru distrugerea tuturor celor care se opun (indivizi sau state) si cu siguranta mai sunt inca multe alte argimente.

   Sunt destule butoaie cu pulbere dupa cum spui insa si I.A. este unul foarte important pentru ca apare „nevoia” depopularii masive, creeaza „omul nou” dispus sa-l distruga pe „cel vechi” si aduce de partea intunecatilor o forta in fata careia oamenii lipsiti de harul lui Dumnezeu nu reprezinta decat niste sclavi dispensabili ce se pregatesc sa infunde cele mai groaznice cotloane ale iadului.

   Nu-i putin lucru zic eu.

   Doamne miluieste si pazeste faptura lucrului mainilor Tale!

Scrie un comentariu

0 0 0 0