X

Știați că Nadia Comăneci a mai luat un 10, la Moscova. Din rațiuni politice, comuniștii au “penalizat-o”

de null
Imagini pentru nadia comaneci
Fosta antrenoare şi arbitră, „Doamna Mili”, pierdea lupta cu viața în ziua de 21 august 2012. În linişte și singurătate, aşa cum își trăise şi ultimii ani, după un atac cerebral suferit în 2009. De altfel, momentul retragerii efective din lumea căreia i-a dăruit fiecare firicel de energie, a coincis, de loc întâmplător, cu declinul acestui sport pe meleagurile noastre.

Toată viaţa şi-a pus-o în slujba gimnasticii. Povestea fetițelor minune care uimeau mapamondul prin evoluțiile lor fără prihană, se scrie în jurul Mariei Simionescu, înainte ca Nadia Comăneci să devină „Zâna de la Montreal”, iar nota perfecţiunii să fie afişată, greșit, pe tabela electronică de la Jocurile Olimpice din 1976: 1.0.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

A întrerupt concursul la Moscova

Emblematic rămâne episodul de la Jocurile din 1980, de la Moscova, când, pentru evoluţia la bârnă din finala de la individual compus, Nadia a aşteptat 28 de minute afişarea notei, într-o tensiune de nedescris, cu nuanțe politice. Fusese un exerciţiu perfect notat doar cu 9.850, ceea ce a făcut-o pe Maria Simionescu, membră în juriu, să oprească concursul.

„A încercat să determine schimbarea notei, s-a zbătut ca Nadia să primească nota pe care o merita, însă nu s-a mai putut face nimic, pentru că ordinul preşedintelui forului internaţional, rusul Iuri Titov, era clar, nota rămâne aceeaşi”, afirma regretatul Nicolae Vieru, fost președinte al Federației Române de Gimnastică.

A înființat prima școală de gimnastică din lume

Întotdeauna alături de gimnastele tricolore, Maria Simionescu rămâne în istoria acestui sport ca o deschizătoare de drumuri. Alături de soţul ei, Gheorghe, a pus bazele primului centru de pregătire centralizată, Liceul de gimnastică de la Oneşti, prima şcoală din lume de acest profil, inaugurată la 15 septembrie 1969.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Boss transformati portalul asta in tabloid. Ce legatura are circul sportiv cu Ortodoxia? La urmatoarea postare de genul asta voi scoate abonarea la noutati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button