X

Mâine se decide caterisirea lui Corneliu Bârlădeanu. Ar putea să renunțe și singur la episcopat

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Biserica Ortodoxă Română începe cel mai delicat proces de judecată a unui înalt ierarh din istoria sa de aproape 150 de ani.

Astfel, în şedinţa de joi a Sinodului BOR va fi prezentat şi discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la propunerile Comisiei pentru Statut şi Regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzaţiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum şi la cercetarea şi judecarea acestora.

“Vor fi analizate, în vederea aprobării, şi unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activităţii clericale, inclusiv a ierarhilor. În aceeaşi zi, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, vor fi desemnaţi membrii şi supleanţii Consistoriilor arhiereşti care vor cerceta şi judeca în primă şi ultimă instanţă cazurile de abatere de la morala şi disciplina Bisericii”, potrivit Patriarhiei.

Vineri, în şedinţa de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată ”situaţia critică din Episcopia Huşilor, ca urmare a unor acuzaţii aduse preasfinţitului părinte Corneliu, precum şi unor clerici din această eparhie”, a anunţat Patriarhia.

Corneliu Bârlădeanul, episcop de Huşi, este acuzat că a necinstit haina preoţească, după ce a fost înregistrat, în ipostaze intime cu un bărbat. Reprezentanţii Patriarhiei Române sugerează că după tranșarea acestui caz scandalos, normele şi regulamentele bisericeşti vor fi înăsprite, inclusiv pentru înaltele feţe bisericeşti.

De o lună, episcopul Corneliu Bârlădeanul, în vârstă de 51 de ani, nu are voie să slujească, după ce a fost filmat în ipostaze compromiţătoare alături de un bărbat, şi el preot cu parohie.

O comisie de jurişti de la Patriarhie a studiat probele şi a emis o propunere de sancţionare, deocamdată secretă. Autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe îi va judecă faptele începând de joi, iar episcopul e aşteptat şi el pe Dealul Mitropoliei.

Este prima oară în cei 92 de ani de când a luat fiinţă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când înalţii ierarhi sunt chemaţi să judece o acuzaţie de imoralitate – mai precis, de practici homosexuale – adusă cu probe video unui membru al sau.

Sunt convocaţi toţi cei 55 de înalţi ierarhi din ţară şi din străinătate, inclusiv din Australia şi Nouă Zeelandă, Canada şi toată Europa. Aceştia vor spune o rugăciune împreună, apoi vor intra în discuţiile despre comportamentul Episcopului de Huşi.

Filmul a apărut după ce 3 preoţi au fost reţinuţi de DNA pentru că şi-ar fi şantajat şeful, pe episcopul Bârlădeanu, cu publicarea acestor imagini. Bârlădeanu a susţinut că imaginile sunt trucate şi a cerut o expertiză făcută în altă ţară.

Dar Patriarhia Română a confirmat că în imagini era totuşi înaltul cleric. Ce va face joi, nu ştiu nici superiorii lui.

Preafericitul Părinte Corneliu Bârlădeanul poate cere singur să se retragă din cler; în acest caz, îşi va pierde funcţiile şi statutul de preot şi judecata va fi suspendată. Sau poate rămâne ca martor la dezbaterea Sinodului şi vineri i se va permite să se apere şi să prezinte probe în apărarea sa.

Dacă Bârlădeanul nu va părăsi de bunăvoie Biserica, Sfântul Sinod va constitui o comisie restrânsă de mitropoliţi şi episcopi, şi va începe un proces similar cu cele din instanţele obişnuite.

Decizia nu va fi totuşi definitivă. Dacă învinuitul nu va dori să o accepte, poate face apel, iar cazul va fi preluat de o a doua comisie.

Tot Sinodul va tranşa în următoarele zile situaţia celor trei preoţi suspectaţi de şantaj, care în schimbul tăcerii i-au cerut episcopului funcţii şi o sută de mii de euro.

După şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod, pe toţi şefii Bisericii Ortodoxe îi aşteaptă un regulament mai strict privind morala şi expunerea publică, menit să prevină asemenea derapaje.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. si ceilalti care sint banuiti sau chiar sigur ca sint homosexuali , ce masuri se vor lua ??? Nu credeti ca ar trebui schimbati toti cei cu aceste inclinatii nenormale ????Cred ca asa trebuie sa faceti pt a scapa BOR-ul de aceasta pata si pt a fi respectati de mireni . Eu una nu mai am incredere in voi de la sinodul talharesc , asta cu homolaii este bomboana de pe coliva

  2. VIEȚILE SFINȚILOR PE LUNA SEPTEMBRIE, edit. Episcopiei Romanului -1999 P.C. Arhim. Ioanichie Bălan

    Pag. 81

    A răspuns Vavila: „ Nu ni se cade nouă, creștinilor, a ocărî și a mustra pe nimeni din oameni, deci nici pe tine nu te mustrăm. Că nu se cuvine a necinsti zidirea lui Dumnezeu, împodobită cu chipul Lui, însă de îndraznește cineva împotriva lui Dumnezeu și aduce necinste asupra sfințeniei Lui, apoi pe unul ca acela nu numai nu este vrednic a-l cinsti, ci cu dreptate este a-l și urî, după cum ne grăiește dumnezeiescul David: Au nu pe cei ce te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urât și asupra vrajmașilor Tăi am luptat? Cu urâciune desăvâșit i-am urât pe ei, vrăjmași mi s-au făcut mie”.

    1. Au vrut să-i găsească portiţă de scăpare prin negarea autenticităţii înregistrării porno şi prin lipsa de reacţie iniţială, dar ghinionul a făcut să mai apară alte 7-8 probe similare. Plus că turma nu s-a lăsat prostită să înghită sodomia şi pedofilia la fel de uşor pe cât a înghiţit erezia, BOR fiind obligată să constate că există multe reacţii critice la adresa ei din cauza unor atare “păstori”. Deşi, dacă vrea să-şi cureţe cât de cât obrazul şi să mai aibă oarece credibilitate, BOR e obligată să-l elimine pe Onilă.
      Problema e că Onilă ştie că în sinod sunt şi alţii ca el, deci nu va putea fi scos decât “cu frumosul”, în speranţa că astfel nu va devoala alte mizerii chiar mai mari. Cât despre pocăinţa la care va fi trimis, sunt sigură că i se va asigura una de cinci stele, singurul deziderat al sinodalilor fiind ca Onilă să dispară din centrul atenţiei cu gura închisă, chiar dacă va fi închisă cu aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button