Didina Brănici, fostă angajată a Seminarului Teologic din Huși, susţine că a văzut „lucruri oribile“: Abuzurile și relațiile sexuale dintre elevi și profesori erau „de notorietate”

aug. 9, 2017 33748 13 http://bit.ly/2qGiqcC

Foto: http://fs66.trilulilu.ro/imgs/helene1986/ps-corneliu-episcopul-husilor_c40bc9258971b3.jpg?size=original

O fostă angajată a seminarului teologic unde episcopul Corneliu Bârlădeanu predă de 20 de ani susţine că a văzut „lucruri oribile“ în instituţia de învăţământ, orgii sexuale între elevi şi profesori, care ar fi fost tolerate şi încurajate de prelatul acuzat acum de homosexualitate.

În toiul scandalului care-l are în centrul atenţiei pe Corneliu Bârlădeanu, Episcopul Huşilor, acuzat de relaţii homosexuale cu elevi seminarişti sau clerici, o fostă angajată a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur“ Huşi dezvăluie lucruri grave petrecute în instituţia de învăţământ. Este vorba despre o fostă pedagogă a seminarului unde Corneliu Bârlădeanu predă cursuri de Noul Testament încă de la înfiinţarea şcolii, în 1997.

Fosta pedagogă, Didina Brănici, a trimis în ultimii ani mai multe plângeri la Mitropolia Moldovei şi Bucuvinei, la Patriarhia Română sau la Sfântul Sinod, în care spune că în seminar au loc orgii sexuale între elevi şi clericii care le sunt profesori, inclusiv cu Episcopul Corneliu. Plângerile scrise au fost trimise spre soluţionare tocmai la Episcopia Huşilor, condusă de ierarhul acuzat de homosexualitate.

A câştigat lupta cu seminarul în instanţă

Pentru că a avut curajul să reclame „lucruri oribile”, pe care pedagoga afirmă că le-a surprins şi în flagrant, Didina Brănici a fost sancţionată şi apoi nevoită să se pensioneze la cerere. A dat în judecată instituţia de învăţământ, considerând că a fost sancţionată pe nedrept, iar judecătorii Tribunalului Vaslui i-au dat câştig de cauză în iunie 2011.

Foto: https://i.ytimg.com/vi/zccXHSEYZVE/maxresdefault.jpg

„Am apelat la toate forurile competente (inspectorat, episcopie, mitropolie, Ministerul Educaţiei) superioare, trăgând un semnal de alarmă şi informând despre situaţia gravă existentă la Seminarul Teologic «Sf. Ioan Gură de Aur» Huşi, dar şi despre abuzurile sexuale ale unor clerici. Nimeni nu s-a implicat să rezolve ceva. Menţionez că domnul Corneliu Onilă, devenit după funcţia de episcop vicar şi Bârlădeanu, avea cunoştinţă de tot ce se petrecea anormal, fără a cerceta şi stopa fărădelegile săvârşite de o parte dintre clerici cu elevi din seminar sau clerici din incinta mănăstirii, actuala Episcopia Huşilor.

Situaţia gravă de la început (de când am descoperit eu) şi până astăzi, s-a menţinut datorită lui Corneliu Bârlădeanu. În concepţia sa, abuzurile sexuale, discriminarea, denigrarea, minciuna, hoţia, persecutarea, trufia etc. erau «roade ale duhului sfânt», pe care le promova şi la Seminarul Teologic Huşi, unde era profesor şi părinte director, apoi preasfinţit, dovedindu-şi superioritatea ca intelectual şi păstor”, precizează Didina Brănici (foto).

Fosta pedagogă afirmă că episcopul Corneliu şi-a ales în jurul lui şi la conducerea seminarului „persoane imorale, fără râvnă duhovnicească şi slab pregătite profesional, astfel să le manipuleze după voia sa”.

Trimisă la psiholog pentru decredibilizare

În octombrie 2008, Didina Brănici a înaintat memorii mitropolitului Teofan al Moldovei, în care îi vorbea despre perversiunile sexuale la care erau supuşi seminariştii şi faptul că unii dintre aceşti duc o viaţă departe de rigorile bisericeşti. Semnalul de alarmă nu doar că a rămas fără răspuns, însă pentru îndrăzneala sa pedagoga a avut mult de suferit. Pentru a o decredibiliza în faţa colegilor şi a seminariştilor a fost trimisă la psiholog şi psihiatru, insinuând astfel că ar avea probleme de sănătate. Avizele medicilor n-au evidenţiat însă nicio problemă medicală. Pedagoga a continuat totuşi să trimită memorii în care să informeze superiorii Bisericii Ortodoxe Române despre lucrurile grave care se întâmplau la Huşi.

„Eu, ca angajat, am cunoscut în detaliu şi chiar am fost martor ocular la scene oribile petrecute în internat şi într-o chilie din incinta mănăstirii, «activităţi practice» desfăşurate de clericii profesori cu elevii preferaţi şi selectaţi din internat şi externi. Comportamentul condamnabil al domnului Corneliu Bârlădeanu, în funcţia ocupată la Episcopia Huşilor, a făcut ca mulţi dintre călugării Mănăstirii Sfântul Petru şi Pavel să renunţe la călugărie, să fie prigoniţi (Grigorie, Veniamin, Timotei, Anastasie etc.) sau să-l părăsească (diaconul Mihail, primul lui diacon), hărţuirea sexuală fiind una dintre gravele componente ale comportamentului menţionat. Dulcea lui patimă, homosexualitatea, i-a întunecat sufletul, deşi duhovnicul personal bine l-a sfătuit, bănuiesc. Având susţinere de la superiorii lui şi-a permis orice. Astfel, el îşi selecta viitorii parteneri de «viaţă duhovnicească», mai mult obligaţi decât de bună voie, din seminar”, susţine fosta pedagogă.

Seminarul Teologic ”Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi Foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/08/07/598883f95ab6550cb8ce72b4/646×528.jpg

„A coborât stacheta, la săraci”

La sfârşitul anului 2008, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-au comunicat pedagogei că au luat act de „situaţia conflictuală“ de la seminarul Teologic Huşi, însă pentru că jurisdicţional instituţia aparţinea de Episcopia Huşilor plângerea a fost înaintată Centrului Eparhial Huşi. Acelaşi răspuns i-a fost comunicat şi de către Cancelaria Sfântului Sinod, din cadrul Administraţiei Patriarhale.

Didina Brănici susţine că la Huşi presupusa relaţie păcătoasă dintre seminarişti şi episcop era de notorietate.

„La început îşi dorea ca «aleşii» să fie manieraţi, curaţi, parfumaţi, silitori la carte şi discreţi, dar aceştia l-au refuzat, nu l-au acceptat. Apoi a coborât ştacheta, la alţii mai săraci, mai puţin manieraţi şi mai puţin silitori la carte. Atât călugări, cât şi elevi l-au filmat şi înregistrat în ipostaze compromiţătoare, spre a-l şantaja, să trăiască bine, să profite de susţinerea lui, să obţină parohii etc. Pot aminti aici câteva nume: călugărul Sebastian, călugărul Fanurie şi Cleopa Flavian, supraveghetorul, profesorul şi arhidiaconul Gheorghe Vrabie, foştii elevi seminarişti B.N., U.M, P.A., victime ale abuzurilor sexuale şi marcaţi pe viaţă”, mai spune fosta pedagogă Brănici.

Femeia susţine că oamenii care i s-au împotrivit lui Bârlădeanu au fost izgoniţi, pedepsiţi şi sancţionaţi netemeinic, denigraţi sau suspendaţi din funcţii.

„Caracatiţa existentă în BOR face ca foşti elevi ai seminarului, mulţi preoţi şi călugări să nu aibă curajul să spună adevărul privind comportamentul condamnabil a lui Corneliu Bârlădeanu, deoarece pot fi pedepsiţi drastic”, arată pedagoga.

Directorul seminarului: „Nădăjduim că lucrurile se vor aşeza”

Foto: https://doxologia.ro/sites/default/files/articol/2017/05/pr_andrei_zagan_0.jpg

Actualul director al Seminarului Teologic Huşi, preotul Andrei Zăgan, neagă că în interiorul unităţii şcolare s-ar fi petrecut lucrurile reclamate de fosta pedagogă.

„Doamna n-a venit la mine să spună ceva. Dumneaei pe unde a fost cam cu asta s-a ocupat, cu reclamaţii. A plecat de la noi prin pensionare. La cerere. A plecat într-un context nu tocmai plăcut. A trimis reclamaţii peste tot, încercând să denigreze instituţia”, a declarat, pentru Adevărul, preotul Zăgan.

Acesta susţine că nu-şi mai aminteşte dacă, în urma reclamaţiilor fostei pedagoge, seminarul a fost vizat de vreo anchetă care să verifice aspectele sesizate, invocând că „au trecut mulţi ani”. Referitor la scandalul sexual care-l are în centrul atenţiei pe episcopul Huşilor, preotul Zăgan afirmă că a dispus o serie de verificări, însă n-a descoperit nimic.

„Chiar dacă este vacanţă, eu am întrebat angajaţii dacă ştiu, dacă au auzit de lucruri imorale care s-ar fi petrecut la seminar sau cu elevi de la seminar. Nimeni nu a aflat nimic. Pentru noi este o situaţie neplăcută, însă nădăjduim că lucrurile se vor aşeza”, a completat directorul Seminarului din Huşi.

NOTĂ OrtodoxINFO
Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
13 Comentarii la “Didina Brănici, fostă angajată a Seminarului Teologic din Huși, susţine că a văzut „lucruri oribile“: Abuzurile și relațiile sexuale dintre elevi și profesori erau „de notorietate””
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Magda
  # 9 august 2017 at 11:46

  Nu știu DE CE, dar nu-mi inspiră încredere Pr.Zăgan, în primul rând că n-ar curaj…nici măcar n-o pune sub semnul întrebării, s-o scalde, ceva…nu să nege vehement cum o face el, iar fața lui de ”fetiță”, FĂRĂ BARBĂ, cu ochișorii ăia galeși, ascunși (de ce oare?) pe după ochelarii ușor fumurii, plus modul fals și nefiresc în care-și ține mâinile, ce se vor ”cuminți”, la vedere….îmi dă de gândit!

 2. Magda
  # 9 august 2017 at 11:56

  Iar prin afirmația Pr.Zăgan cum că ”nădăjduim că lucrurile se vor așeza” arată un limbaj dublu…adică, fie se vor (re)așeza EXACT cum era înainte (tot cu compromisul, tot cu siluitul la sex împotriva firii a seminariștilor dacă vor să absolve seminarul și să devină diaconi, ori preoți…dar mai cu perdea și sub supraveghere strictă) , fie recunoaște că lucrurile au luat-o alandala…DAR nădăjduiește că se vor ”așeza”…cum?!

  În ce sens? Bun sau rău?

 3. Magda
  # 9 august 2017 at 12:11

  Oricum!
  Toată admirația pentru femeia asta care s-a luptat cu ăștia!
  Ciudat mi se pare cum de nu s-a sesizat nici Patriarhia, nici Mitropolia Moldovei după atâtea sesizări, reclamații…

  DE FAPT, NU E NICIO CIUDĂȚENIE!
  ATÂTA TIMP CÂT BAGĂ BANII ÎN BUZUNARUL MITROPOLITULUI, IAR DE LA EL PATRIARHIEI,ȘI DE-AICI PATRIARHULUI, SE TRECE PESTE APUCĂTURILE PIDOSNICE ALE MITROPOLIȚILOR…

  Mă intrigă MAXIM că nu există niciun fel de inspecție, un control inopinat (pe față sau sub acoperire) care să descopere din timp apucăturile dereglaților ăstora!
  Ți s-a făcut de draga nenii, lasă haina monahală, preoțească, mitra și du-te învârtindu-te!

  P.S. Domnule, la fel ca și cu CORCODEL din Jandarmerie și alți demenți din structurile de forță, ”de apărare”…indiferent de care – fizică, lumească ori duhovnicească – DACĂ AR FI (FOST) DEMIȘI, CATERISIȚI…nicicând să mai profeseze, la cea mai mică abatere…nu s-ar fi ajuns atât de departe!

  P.P.S. DE VINĂ sunt cei de deasupra lor care ȘTIU și-i ACCEPTĂ pentru că le umple lor buzunarele, conturile și le fac treburile murdare…și unii, și alții (cei mai de ”sus”), nu merită decât un scuipat în față și un șut în cur..apoi, trimiși DEFINITIV la plimbare!

  • Mihai
   # 9 august 2017 at 14:36

   Magda, aici nu trebuie sa te mai mire, citește și tu așa un pic din c.v-urile acestora și vei găsi multe răspunsuri la semnele de întrebare la care cauți răspunsuri, este similar cu ceea ce se petrece în politikie

   • Magda
    # 9 august 2017 at 15:15

    N-am avut curiozitatea să le citesc C.V.-urile.
    Era ceva IMPORTANT?

 4. # 9 august 2017 at 13:45

  Terminati cu atacu asupra bisericii asta ori e sait crestin ori ataca preotii?rufele murdare se spala n familie nu se afiseaza in lume

  • Magda
   # 9 august 2017 at 15:14

   Stai blând!

   Nu atacă nimeni Biserica!

   Biserica este reprezentată și de mireni, nu numai de preoți sau episcopi!

   Nu confunda Biserica cu anumiți reprezentanți ai ei (precum ăsta), care-o face să roșească pentru că unii nu-și pot ține patima în frâu , DAR dacă L-ar iubi pe Hristos, de dragul Lui și din respect pentru Biserică, ca să nu ajungă să fie/devină pricină de sminteală, ar trebui fie să iasă de sub acoperământul ei, fie să se CASTREZE…chirurgical sau chimic, nu contează!

   Așa, l-ar imita pe Fericitul Augustin….

   P.S. Oricum, patima și viclenia ăstuia, i se văd/citesc din priviri….

  • # 9 august 2017 at 17:45

   Nu s platiti….e doar o greseala

 5. Ioan
  # 9 august 2017 at 14:02

  Daca exista un singur sodomit in Sinedriu restul sunt compromisi daca au cunostinta despre apucaturile acestuia si nu fac nimic. Teofan monofizitul e o vulpe.

  • Magda
   # 9 august 2017 at 15:28

   :)))))

  • Maxymos
   # 10 august 2017 at 13:03

   Teofan monofizitul!! ha ha ha tareee!!

 6. Ioana
  # 9 august 2017 at 14:47

  conform acestui articol, http://www.flux24.ro/lista-ierarhilor-bor-banuiti-ca-ar-fi-homosexuali-si-informatori-ai-fostei-securitati/
  Ca sa ajungi cu functie in bor, reteta e clara, trebuie sa fii un golan ca sa fii santajabil.
  Si cine sa apere ortodoxia? golanii astia ?!!!!! hahahaha! ce gluma buna
  astia pravalesc ortodoxia la groapa de gunoi la primul semn care li se face

  ma mir ca nu ne-a ars Dumnezeu deja

Scrie un comentariu

Scroll Up