X

Se anunță PROTESTE în Catalonia: Decizia DRASTICĂ luată de premierul Spaniei

de null
https://s3. eu-central-1.amazonaws.com/euobs-media/8f18262396b682254368ecf40dd6f556.jpg

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a avertizat din nou vineri că nu va permite desfăşurarea unui referendum de autodeterminare în Catalonia, cerând executivului separatist catalan să dea dovadă de „moderaţie” şi „bun simţ”, relatează AFP.

„Societatea catalană trebuie să fie protejată împotriva unui proiect radical şi care o scindează prin încercarea de a-i fi impus cu forţa”, a denunţat Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă la Madrid, scrie agerpres.ro.

„Nu va fi niciun referendum pe 1 octombrie (…). Nu este constituţional şi nici legal”, a subliniat el, în contextul în care, la începutul săptămânii, şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a dat asigurări că va merge mai departe, în ciuda riscului de urmărire penală şi sancţiuni pentru el şi pentru toţi cei care organizează scrutinul.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Puigdemont a declarat că el nu se simte legat de hotărârile Curţii Constituţionale care a interzis aceste scrutine, ci numai de dorinţa poporului catalan care l-a adus la putere.

„Guvernul catalan trebuie să înţeleagă faptul că nu poate anunţa pentru toată lumea că vrea să elimine legea, să ignore statutul de autonomie (al regiunii) şi Constituţia”, a spus M. Rajoy.

„Aceasta nu poate genera decât frustrare, tensiune şi diviziune. Avem nevoie de o anumită măsură, de moderaţie şi de bun simţ”, a adăugat Rajoy.

El a anunţat de asemenea că a sesizat din nou Curtea Constituţională pentru a-i cere anularea unei reforme în Parlamentul catalan ce ar facilita organizarea acestui scrutin interzis. Reforma ar permite adoptarea legii pentru a convoca rapid, probabil la sfârşitul lunii august, referendumul, după o singură dezbatere, fără amendamente.

Rajoy a cerut guvernului catalan să ţină cont de apelul lansat cu o zi în urmă de una dintre principalele asociaţii patronale din Catalonia, care i-a cerut să renunţe la „planurile sale de ruptură”.

Potrivit unui ultim sondaj, societatea catalană este divizată. În timp ce 49,4% dintre catalani se opun independenţei, 41% sunt favorabili secesiunii, dar peste 70% doresc un referendum.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. – Credeti ca la noi ar fi binevenit un rfferendum de separare ale unor provincii istorice ? Cum argumentati ?

    1. La noi vinovați trebuie aici în interiorul țării mai ales la cei ce sau perindat la cârma țării după 89

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button