Plângere penală pe numele starețului Hariton Negrea și al exarhului Nichifor Horea pentru fals și uz de fals într-un proces cu Schitul Rădeni

iul. 31, 2017 35378 15 http://bit.ly/2H5HKUc
de Mihai-Silviu Chirilă

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz s-a depus astăzi o plângere penală pentru fals și uz de fals, în care sunt acuzați starețul Hariton Negrea, exarhul Nichifor Horea și câțiva monahi semnatari ai unor documente pe care reclamantul le consideră false.

Plângerea se referă la câteva documente depuse la Judecătoria Târgu Neamț de către Mănăstirea Petru Vodă, într-un proces de revendicare intentat de Schitul Rădeni. Unul dintre documente este un “proces verbal de preluare”, semnat de către starețul Hariton, în care acesta afirmă că a preluat Schitul Rădeni la data de 1 august 2013, că la acel moment exista acolo o biserică cu acoperiș și pereți tencuiți, cu altar, catapeteasmă iconostase, icoane, strane, cărți, covoare tradiționale. Reclamantul pretinde că la acel moment biserica actuală a schitului era în construcție, iar vechea biserică, construită de părintele Iosif, era deja dărâmată. Descrierea pe care o oferă procesul de preluare semnat de către starețul Hariton corespunde mai curând stării de fapt din zilele noastre, decât realității din 1 august 2013. În plus, procesul de preluare nu este semnat în niciun fel de către părintele Pamvo Jugănaru, egumenul schitului, și nu există un proces verbal de predare a ceea ce s-a preluat, neputând avea nicio valoare din punct de vedere legal.

Un alt document este o decizie care pare a fi emisă la data de 07.10.2013, în care se anunță că Părintelui Pamvo Jugănaru i se revocă împuternicirea acordată la data de 29.11.2002 de către Părintele Justin Pârvu, iar de la acel moment atribuțiile sfinției sale sunt preluate de către starețul mănăstirii, respectiv săvârșirea de documente juridice, administrative sau bisericești.

Ca și celălalt document, și acesta pare a descrie realitățile survenite după întreruperea pomenirii de către Părintele Pamvo Jugănaru, deoarece până la începutul anului 2017 Părintele Pamvo a putut semna și a și semnat documente juridice, administrative și bisericești, reprezentând schitul față de terți, fără ca cineva să îi interzică acest lucru.

O probă atașată la dosar revelează că în 2015 părintele Pamvo a semnat un document cu calitatea de egumen, iar semnătura sfinției sale era sub semnătura starețului mănăstirii, fără ca acest lucru să provoace vreo reacție a conducătorului mănăstirii Petru Vodă la acel moment. O simplă căutare pe siteul MMB. arată că pe pagina dedicată Schitului Rădeni pe acel site părintele Pamvo Jugănaru continuă să fie egumenul schitului Rădeni.

Regulamentul vieții monahale prevede la art. 6 că “schitul este un așezământ monahal în care viețuiește, după aceeași rânduială ca și în mănăstire, o obște mai mică de călugări și călugărițe1, aflându-se sub administrarea unei mănăstiri sau direct a centrului eparhial”; art. 59 prevede că egumenul conduce un schit sub directa îndrumare a Centrului eparhial sau a starețului mănăstirii. Art. 60 spune că în schit are aceleași datorii ca și starețul mănăstirii, pe când art. 61 spune că în lipsa egumenului de la schit, conducerea o are economul2.

Articolul 79, alin. (1) al Statutului BOR prevede că conducerea schitului este asigurată de către egumen, nu de către starețul mănăstirii, așa cum prevede documentul depus de starețul Hariton, în care se spune că atribuțiile părintelui Pamvo sunt preluate de către starețul mănăstirii. Toate articolele citate din statut și regulament indică faptul că funcția de stareț nu poate fi cumulată cu cea de egumen, iar până în acest moment nu există o decizie de numire a altui egumen decât părintele Pamvo.

Reclamantul arată în plângerea depusă la Parchet că, întrucât părintele Justin a avut toate posesiunile mănăstirii ca proprietate personală, netrecându-le în proprietatea MMB, întreruperea mandatului părintelui Pamvo putea să se facă de către urmașii de drept ai părintelui, moștenitorii de drept ai Mănăstirii Petru Vodă, nu de către stăreția mănăstirii.

Exarhul Nichifor Horea a fost reclamat pentru o împuternicire datată în 3 februarie 2017, în care se menționează că în anul 2001, când a fost înființat Schitul, s-a săvârșit sfințirea locului pe care avea să se clădească biserica schitului. Potrivit părintelui Pamvo, toate cererile făcute către MMB pentru a se sfinți locul unde se va clădi biserica au rămas fără răspuns.

Articolul 320 al Noului Cod Penal descrie falsul ca

“falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Articolul 323 NCP descrie uzul de fals:

“Folosirea unui înscris oficial sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unor consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, când înscrisul este oficial, și cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, când înscrisul este sub semnătură privată”.

Faptele descrise în plângerea penală au fost aduse la cunoștința Judecătoriei Târgu Neamț printr-un răspuns la întâmpinare, trimis de către Schitul Rădeni, în procesul intentat Mănăstirii Petru Vodă.

1 Variantele mai vechi ale regulamentului includ precizarea “cu personalitate juridică”.
2 https://documents.tips/documents/regulamentul-pentru-organizarea-vietii-monahale-si-function-area-administrativa-si-disciplinara-a-manastirii.html.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
15 Comentarii la “Plângere penală pe numele starețului Hariton Negrea și al exarhului Nichifor Horea pentru fals și uz de fals într-un proces cu Schitul Rădeni”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Fr. Eugen Brumar
  # 1 august 2017 at 6:44

  HULIGANII SI PRIGONITORII-MASONI! DOVADA CA BOR, NU MAI ESTE BOR, CI FUR SI TALHAR, SECURIST-VICLENI ASUPRA POPORULUI ORTODOX! ACESTI ECUMENITI SI MASONI, SAPA LA TEMELIA BISERICII SI LA CREDINTA NOASTRA !!! OARE CAND SE VOR TREZI POPORUL ORTODOX ACESTEI TARI SI VOR LUA ATITUDINE IMPOTRIVA FRANCMASONERIEI SI MISCARII SIONISTE ?! DACA MAI DORMIM IN PAPUSOI CA PORCII IN MORCILA ECUMENISTILOR-MASONI, SI VOM MAI ACCEPTA ACTIUNILE SATANICE DE DISTRUGEREA A ACESTUI POPOR ROMAN SI ORTODOX; NE VOM DUCE SI NOI DUPA EI FOARTE USOR IN PIERZAREA SATANISTILOR !!!

 2. Mihai
  # 1 august 2017 at 7:34

  Eugen Brumar hai sa nu facem confuzie și să nu lăsăm loc de interpretări, adică B.O.R este una, iar ,,ierarhia” apostata ce sa exclus singură de buna voie prin ceea ce au semnat în Creta este cu totul altceva, bine că ei făceau de multa vreme ceea ce au semnat în Creta cu mânuțele alea doua

  • Mirela
   # 1 august 2017 at 10:40

   Dincolo de faptul că se poate ca prin BOR să nu înţelegem toţi acelaşi lucru, cred că e bine să se înţeleagă faptul că, potrivit învăţăturii UNANIME a Sfinţilor Părinţi, cei care merg la slujbele unde este pomenită „ierarhia apostată” (adică oricare dintre ierarhii BOR) se fac părtaşi la credinţa eretică mărturisită de aceştia, chiar dacă unora dintre „credincioşi” LI SE PARE că mărturisesc ortodox şi că sunt ortodocşi.
   Iar la întrebarea: Câţi merg la pomenitori de eretici, împărtăşindu-se cu ei şi cu ereziile lor, care e răspunsul?
   Întrebare retorică.

   • Mihai
    # 1 august 2017 at 11:12

    Mirela, aici realitatea este una crunta, vrem nu vrem acesta este adevărul, așa că nici nu are rost sa ne mai punem întrebări căci răspunsurile le avem deja, un caz concret acum recent in Italia cu preotul care a refuzat botezul unui copil întrucât nași erau catolici ceea ce a procedat ft corect, ei bine sa fi văzut reacția românașilor noștri din Italia care i-au adus tot felul de acuze, românași care în dobitocia lor nu realizează că în materie de credință pe cât posibil nici un fel de compromis

   • ayeaye
    # 1 august 2017 at 12:47

    Asa zisa lor marturisire e pana la o vreme si apoi se dau cu ecumenistii cunosc multe cazuri de”marturisitori” d-astia care pomenesc

  • Mirela
   # 1 august 2017 at 10:42

   Ierarhia apostată s-a exclus din Biserica lui Hristos, dar nu singură, ci îi trage după sine pe toţi cei care participă, din ştiinţă sau din neştiinţă, la slujbele la care sunt pomeniţi ierarhii apostaţi.

  • Fr. Eugen Brumar
   # 1 august 2017 at 17:46

   SFANTA BISRICA LUI DUMNEZEU ESTE NEVINOVATA !!! DAR, HULIGANII CARE AU PUS MANA PE BISERICA!!! AU TRADAT SATANISTII SI PE NOI TURMA-CUVANTATOARE, IN TOATA TIMPURILE, CA SA DENIGREZE BISERICA LUI DUMNEZEU!!!

  • Fr. Eugen Brumar
   # 1 august 2017 at 17:50

   FIECARE SA INTELEAGA CUM VREA, DAR NU ESTE VORBA DE SFANTA BISERICA , CI DE GOLANII CARE SUNT PUSI DE MASONI SI ECUMENISTII LA ADMINISTRAREA BISERICII !.

 3. Mihai
  # 1 august 2017 at 9:39

  Plîngere penală și la celălalt Radeni din Grecia Agia Paraskevi din Milochori, împotriva lui Teoklitos de Florina și Eordea

 4. Surse din interior
  # 1 august 2017 at 10:27

  Dovadă clară că acel act este un fals, in data semnării acelui act, pr Pangratie NU ocupa funcția de econom, el fiind ales in functie cu mult după, abia in anul 2014. La acea data econom era pr Petroniu.

 5. Fr. Eugen Brumar
  # 1 august 2017 at 18:02

  PENTRU CEI DE LA REDACTIE „ORTODOXINFO”, LE SPUN CA AR FI BINE SA LASE PAGINA ASTA PENTRU OPINIA NOATRA ORTODOXA, CI NU PENTRU PUBLICITATE! DACA VREAU CEVA SA CONTACTEZ O PAGINA SPECIALA DE RECLAME, MA UIT ACOLO CAT VREAU. -. RECLAMELE ESTE INCOMOD, PENTRU PAGINA ASTA. IERTATI-MA !

 6. elena adriana
  # 1 august 2017 at 19:25

  pai….trebuie sa intelegeti ….ca saitul are nevoie de bani….
  ASA…CA DACA PUTETI AJUTATI…

Trackbacks/Pingbacks
 1. Plângere penală pe numele Starețului Hariton Negrea și a Exarhului Nechifor Horia pentru fals și uz de fals în procesul cu Schitul Radeni – STRANA ORTODOXA - 2 august 2017

  […] a conducătorului mănăstirii Petru Vodă la acel moment. O simplă căutare pe siteul MMB. arată că pe pagina dedicată Schitului Rădeni pe acel site părintele Pamvo Jugănaru continuă […]

Scrie un comentariu

Scroll Up