X

Curtea Supremă RUSĂ susține LICHIDAREA Martorilor lui Iehova, UE critică decizia

de null
Foto: irisvault.com

Curtea Supremă a Federației Ruse a susținut hotărârea de a recunoaște Martorii lui Iehova drept o organizație extremistă luni, cu interdicția de a opera și lichidarea organizației în Rusia, raportează Interfax-ReligionHotărârea a atras critici de la Uniunea Europeană, contestând rezultatul și insistând ca Martorii lui Iehova să-și mențină dreptul de a-și practica religia pașnic și de a desfășura activități pe teritoriul țării.

“Hotărârea din 20 aprilie 2017 a Curții Supreme a Federației Ruse, ce a îndeplinit cerințele Ministerului Justiției pentru lichidarea ‘Centrului Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia’ rămâne definitivă, apelul fiind repins”, se afirmă în pronunțarea hotărârii comisiei de apel a Curții Supreme Ruse.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Astfel lichidarea Martorilor lui Iehova intră în efect, deși reprezentanții organizației neagă că s-ar fi implicat în orice forme de extremism.

“Martorii lui Iehova (din momentul în care publicațiile lor au fost incluse în lista de literatură extremistă) citeau și discutau Bilbia. Nu au utilizat literatură extremistă deoarece le lipsea cu desăvârșire—cărțile au fost distruse de către credincioșii înșiși deoarece contestarea incluziunii se prelungea prea mult. Dacă ar mai fi rămas exemplare, s-ar fi aflat doar în domiciliile lor, nu pentru distribuție ci pentru uz personal.” a declarat avocatul asociației, Anton Omelchenko, ce pretinde că de fapt poliția ar fi plasat literatura în discuție în locuri publice.

A adăugat că în anumite cazuri clasificarea literaturii ca extremistă este nejustificabilă, citând un exemplu din Rostov în septembrie 2009, unde pretinde că cartea “Chiar îi pasă lui Dumnezeu de noi?” a fost considerată extremistă datorită frazei “De ce majoritatea celor ce îl numesc pe Iisus Domn nu înfăptuiesc voința Tatălui?”

Conform pronunțării hotărârii curții de apel, instanța inițială ce a lichidat organizația religioasă din Rusia și-a fundamentat decizia pe abaterile repetate ale sucursalelor locale de a distribui literatură interzisă, și de faptul că anumite centre locale fuseseră deja lichidate.

“Circumstanțele relevante privind corpul de guvernare sau coordinare al unei asociații, precum și întreprinderea de acțiuni extremiste de cel puțin una dintre unitățile sale structurale, pot întemeia lichidarea sa pe motiv de comiterea de acte extremiste”, se afirmă în pronunțarea hotărârii inițiale a curții.

Un alt avocat al Martorilor lui Iehova, Victor Zhenkov, a menționat anumite cazuri de recunoștință exprimată de autoritățile locale, zicând “Chiar se reflectă o esență de extremism în aceste fapte bune?” și adăugând că hotărârea instanței detractează lupta împotriva adevăratului extremism.

Reprezentantul Ministerului Justiției Rus, Svetlana Borisova, a solicitat să nu se aducă nicio modificare hotărârii de lichidare.

“În ciuda tuturor plângerilor pentru comiterea de activități extrmiste și a măsurilor preventive, Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova nu numai că nu și-a încetat activitatea extremistă, dar a continuat să insiste că astfel de activități nu au survenit niciodată”, a declarat Borisova.

Potrivit dumneaei, materialele din dosarul cazului conțin probe ce semnalează că sucursalele locale făceau parte din aceeași structură.

“Materialele din acest caz conțin probe privind transferul de fonduri provenind de la centrul administrativ, și de la sucursalele locale către centrul administrativ.”

“Argumentele ce pretind o persecuție motivată politic asupra Martorilor lui Iehova de către Ministerul Justiției sunt neîntemeiate, din moment ce legislația noastră nu prevede niciun fel de preferințe… Toate cultele religioase sunt egale în fața legii, indiferent de numărul aderenților”, a subliniat Borisova.

Măsurile Ministerului Justiției îndeplinesc cerințele legii federale pentru combaterea activităților extremiste, potrivit dumneaei.

Între timp, Uniunea Europeană contestă decizia luată de instanța rusă, și insistă că Martorii lui Iehova trebuie să-și mențină dreptul de a exista și opera pe teritoriul rus.

“Martorilor lui Iehova, ca orice alt grup religios, trebuie să li se permită întrunirea pașnică fără interferență, ceea ce este garantată de constituția Federației Ruse, și de obligațiile internaționale ale Rusiei și standardele internaționale ale drepturilor omului”, se afirmă într-un comunicat al secretarului de presă al Serviciului European de Politică Externă, emis de ambasada UE în Rusia, conform Interfax-Religion..

“Decizia,” Curții Supreme Ruse din 17 iulie, “confirmă interdicția de desfășurare pașnică a religiei de către Martorii lui Iehova pe întreg teritoriul țării”, se afirmă în document. “Interdicția deja a dus la urmărirea penală a Martorilor lui Iehova, percheziții în lăcașuri de cult, incendiere, și alte forme de persecuție”, se mai adaugă în document.

Curtea Supremă Rusă a declarat Martorii lui Iehova o organizație extremistă și a interzis activitățile sale pe teritoriul țării pe 20 aprile, astfel dizolvând Centrul Administrativ, precum și 395 de sedii regionale, patrimoniul urmând să fie preluat de Trezoreria Statală.

19 / 07 / 2017

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. „ambasada ue în Rusia”?…, ce glumă. Așa ceva NU EXISTĂ. ue nu este țară, deci nu poate avea ambasadă. Ambasador – trimis special al unui stat suveran – aceasta e definiția veche al acestuia. ue dictează în ogrăzile altor neamuri ca și cum ar fi proprietară pe ele și pe pământurile lor.

  2. Bineinteles BORu nu are niciun amestec, ba chiar ii iubeste „neconditionat” pe MLV, doar acolo in Rusia joaca tontoroiul toate ereziile, pardon si paganiile, doar tatuca Viktorin i-a facut fagaduinta lui Alah si s-a dus repejor cu covorul, sperand sa zboare mai repede spre vreo patra filosofala, poate pe la ASTANA sau la vreo parada LGBT la brat cu zburatacitul Onila al Hu-hu-husilor…

    BISERICA RUSIEI NU SE IMPLICĂ LA BANNINGUL MARTORILOR LUI JEHOVAH – HILARIUL METROPOLITAN

    RUSSIAN CHURCH NOT INVOLVED IN BANNING JEHOVAH’S WITNESSES—METROPOLITAN HILARION
    http://www.pravoslavie.ru/english/103132.htm

    Tătuca Ilarion (Alfeev) (are o mutră între Lenin și Stalin :) ) :

    “I would like to emphasize that the Church had no part here, and they did not consult with us. The Church does not call for heretics, sectarians, and dissidents to be subjected to criminal prosecution,” the metropolitan said.

    Cam HILARĂ povestea tătuca Ilarion, pardon, tovarășe HILAR vice-RABIN șef…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button