X

Aproape jumătate din an lucrăm pentru… stat

de null
http://stireazilei. com/wp-content/uploads/2016/11/salariu-portofel.jpg

V-ati gandit vreodata cat munciti pentru statul roman si cat pentru dumneavoastra? Raspunsul corect o sa va puna pe ganduri.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit unui studiu recent, aproape 6 luni trudim ca sa achitam taxe, adica din ianuarie pana in iunie si abia din vara incolo incepem sa lucram pentru noi si pentru familia noastra. Practic, din salariul brut aproape jumatate se transforma in dari. Intrebarea este daca si primim in egala masura de la stat.

Din salariul brut pe care il negociem fiecare dintre noi cu angajatorul – 43% ajunge la stat. Daca facem un calcul pe salariul mediu actual, de 3288 de lei, potrivit INS, asta inseamna 1419 lei. Ce intra aici? Contributiile sociale si impozitul pe venit care se retin chiar inainte sa primim banii in mana. Apoi, platim si TVA pentru orice produs cumparat, adica bani care se intorc catre stat dupa ce incasam leafa. Nu intra insa in calcul impozite pe care doar unii dintre noi le platesc, cum ar fi cel pentru proprietate.

In numar de zile lucrate, daca ne gandim la venitul total pe un an intreg, muncim pentru taxe si impozite o parte din iarna, primavara si ceva din vara. Sumele castigate in aceasta perioada merg la stat. Abia de prin 6 iunie incepem sa muncim si pentru noi. Specialistii au numit aceasta zi – ziua libertatii fiscale.

Iar suma care ajunge la stat este si mai mare daca luam in calcul contributiile angajatorului care depasesc 750 de lei pentru salariu mediu. Cu tot cu ce plateste angajatul, ajungem la 54% din costul total salarial. In concluzie, cu ce mai ramane angajatul?

Angajat: „Praful de pe toba, cum spune romanul. Foarte putini bani. Am doi copii si ca marea majoritate ne descurcam destul de greu. Am fost cu copilul in spital si a trebuit sa platesc. Nu am beneficiat cat mi s-a luat.”

Daca vrei sa muncesti pentru tine si sa castigi bani, nu trebuie sa fii angajat.

Andreea Paul, presedinte INACO: „Romanul care munceste este solidar cu statul. Statul roman insa a uitat sa fie la fel de solidar cu romanul. Si atunci cand vine vorba de calitatea serviciilor publice, educatie, sanatate, infrastructura, suntem pe ultimele locuri in Uniunea Europeana.”

Intr-un top al celor care muncesc mai mult pentru stat decat pentru ei, noi suntem pe locul 21, din 28 de tari. Locuitorii din Cipru sunt cei mai norocosi. Ei muncesc pentru stat doar pana la finalul lui martie. Britanicii au ziua libertatii fiscale pe 9 mai, iar vecinii bulgari incep sa munceasca pentru ei de pe 18 mai. Cu trei saptamani mai devreme decat noi.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Da ce, nu se știe?
    Nu se vede?
    Nu se simte?
    Și, totuși….lumea tace prostită și lașă!

    Ei, nu degeaba s-a răscolit rahatul din BOR, cu Pomohaci și cu ălălalt care-a fugit ca un laș pe aeroportul din Iași, cine știe pe unde…unde-a-nțărcat mutul iapa!…ca, cei care-s ÎNCĂ vrednici și ne-cumpărați, să fie băgați de-a valma, cu ceilalți…pătați iar lumea să nu-i mai bage în seamă or să-i respecte!

    Pierzându-și autoritatea morală de a propovădui, de a da sfaturi (lumea s-a cam săturat de datul din gură…), chiar dacă se vor uni să strige ”Săriți MĂ! LUPUL LA STÂNĂ!”, oile vor sta în cur pe lână, crezând că n-or să rămână fără blană, lupul neavând dinți să muște din ele!

    Așa se-ntâmplă când faci pact cu LUPUL ca să nu te belească pe tine…nici oile nu mai reacționează, nici pentru ele, nici pentru tine!

  2. Tot ar fi bine daca ar fi vorba numai de statul roman. Dar de fapt in calculul asta intra si parazitii, lipitorile care sug din banii statului, si intra si firmele straine care isi exporta profitul.
    Daca o firma straina beneficiaza de ajutor de stat, nu e nici o problema.Daca insa o companie cu capital de stat beneficiaza de ajutor de stat, e jale, se lasa cu amenintari cu posibile amenzi de la CE, cu un posibil faliment al respectivei companii si chiar cu scoaterea la mezat a firmei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button