Au început deshumările a peste 100 de deținuți politic, martirizați la Periprava

Iul 17, 2017 14818 0 goo.gl/c5dyxc

Osemintele a peste 100 de deținuți politic, morți în lagărul de la Periprava, vor fi deshumate pentru a fi analizate. O echipă complexa formată din arheologi, procurori și cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a demaracat o nouă campanie de dezhumări la Cimitirul de rit vechi din Periprava. Până acum, s-au scos 20 de cadavre care vor fi supuse și probelor ADN pentru a fi identificate.

Cadavrele deținuților din lagărul de muncă silnică din cel mai izolat sat al Deltei au fost descoperite într-un colț al cimitirului din Periprava. Fosta pușcărie politică era renumită pentru condițiile crunte de detenție și de muncă la tăiat stuf, săpat canale sau construit diguri.

Localnicii au povestit cercetătorilor că unii dintre deținuți erau îngropați de vii. În anii ’50, lagărul de la Periprava a fost condus de temutul Ion Ficior, condamnat, de curând, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Peste o sută de deținuți au pierit în timpul lui.

Câțiva supravietuițori din infernul de la Periprava nu au uitat teroarea din lagăr.

Cercetările de la Periprava vor dura mai mulți ani. Sunt căutate rude de gradul I ale celor care au murit pentru a se stabili identitatea exactă a celor îngropați fără cruce. Apoi, vor fi reînhumați creștinește.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica unu monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.

Ți-a plăcut acest articol? Te rugăm să ne susții, făcând o mică donație pentru menținerea acestui portal.

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
cuvinte cheie:
articole asemănătoare
Scrie un comentariu