2:29 am - marți, 25 iulie, 2017

Au început deshumările a peste 100 de deținuți politic, martirizați la Periprava

acum 1 săptămână 13643 vizualizări 1 comentariu goo.gl/c5dyxc

Osemintele a peste 100 de deținuți politic, morți în lagărul de la Periprava, vor fi deshumate pentru a fi analizate. O echipă complexa formată din arheologi, procurori și cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a demaracat o nouă campanie de dezhumări la Cimitirul de rit vechi din Periprava. Până acum, s-au scos 20 de cadavre care vor fi supuse și probelor ADN pentru a fi identificate.

Cadavrele deținuților din lagărul de muncă silnică din cel mai izolat sat al Deltei au fost descoperite într-un colț al cimitirului din Periprava. Fosta pușcărie politică era renumită pentru condițiile crunte de detenție și de muncă la tăiat stuf, săpat canale sau construit diguri.

Localnicii au povestit cercetătorilor că unii dintre deținuți erau îngropați de vii. În anii ’50, lagărul de la Periprava a fost condus de temutul Ion Ficior, condamnat, de curând, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Peste o sută de deținuți au pierit în timpul lui.

Câțiva supravietuițori din infernul de la Periprava nu au uitat teroarea din lagăr.

Cercetările de la Periprava vor dura mai mulți ani. Sunt căutate rude de gradul I ale celor care au murit pentru a se stabili identitatea exactă a celor îngropați fără cruce. Apoi, vor fi reînhumați creștinește.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica unu monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.

Vă rugăm să ne sprijiniți! Ajutorul dvs. va fi pentru continuitatea acestui portal. Click pentru detalii.
f64.ro%20
cuvinte cheie:
articole asemănătoare
SINAXA NAȚIONALĂ ANTI-ECUMENISTĂ


Un comentariu la “Au început deshumările a peste 100 de deținuți politic, martirizați la Periprava”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. Shadow
    # 18 iulie 2017 at 7:41

    Totul e discutabil pentru ca si astazi sunt la secret ofiterii epurati , executati sau intrati in colimatorul Securitatii. oficial sunt detinuti politici dar printre ei pot sa fie inclusiv ofiteri de Securitate executati in epurari staliniste, militieni cazuti in dizgratie sau ofiteri de armata national comunisti. la Aiud sau Gherla situatia e mai complicata pentru ca acolo intra si horthysti la ratiuni de stat in care se ard de la acte de nastere si pana la diplome de bacalaureat- pierdeam transilvania sau securisti unguri tot la ratiuni de stat.Testele ADN se aplica pentru determinarea nationalitatii si nu a identitatii.

  2. top-shop.ro%20
Scrie un comentariu