X

Un american a fost ÎNCARCERAT aproape 17 ani pentru fapte pe care NU le-a comis. Arăta aproape exact la fel ca REALUL SUSPECT

de null
Richard Jones vorbește despre experiența sa după ce a fost exonerat de acuzațiile grave de jaf, după aproape 17 ani de la arestare. Toriano Porter Kansas City Star

A petrecut aproape 17 ani în închisoare. Apoi și-a găsit dublura și a fost eliberat

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Orașul Kansas, MO. – încarcerat pentru o crimă pe care a negat cu tărie că a comis-o, Richard Anthony Jones auzea în repetate rânduri de la alții că mai era un deținut ce arăta exact ca el.

Nu doar că erau sosii, dar lui Jones i s-e spunea că au același prenume. Jones nu s-a întâlnit niciodată cu acel om, dar avocații cărora le-a spus acest lucru au început să sape cazul în profunzime ajungând la concluzia că Jones era într-adevăr nevinovat.

Cazul s-a judecat de către un judecător de la Tribunalul Johnson, iar a doua zi, Jones a fost eliberat după ispășirea a aproape 17 ani de închisoare pentru un jaf din Roeland Park.

Nu doar că asemănarea dintre ei era uluitoare, având același prenume, dar avocații au descoperit faptul că celălalt individ locuia în apropierea zonei unde s-a petrecut crima, în timp ce Jones locuia de-a lungul graniței în Kansas City.

La audierile de Miercuri din Tribunalul Johnson Country District Court, martorii, inclusiv victima tâlhăriei, au depus mărturie că, în timp ce priveau fotografiile celor doi, nu îl mai puteau identifica cu exactitate pe făptaș.

Bazându-se pe mărturiile lor precum și pe noile probe, judecătorul Kevin Moriarty l-a eliberat pe Jones.

În timp ce s-au oprit brusc spunând că celălalt individ a comis crima, judecătorul a descoperit că bazându-se pe noile probe, nici un juriu rezonabil nu l-ar fi putut condamna pe Jones.

Celălalt individ a depus de asemenea mărturie la audierile de Miercuri și a negat că ar fi comis tâlhăria.

„Eram uimiți de cât de mult se asemănau”, spunea avocatul lui Jones, Alice Craig la vederea celor două poze alăturate, celălalt bărbat fiind cunoscut cu numele „Ricky”.

Libertatea lui Jones a venit la aproape doi ani de când i-a contactat pe cei de la Midwest Innocence Project și Paul E. Wilson Defender Project de la Universitatea din Kansas, unde lucrează Craig .

Investigația lor decisivă a descoperit că celălalt individ locuise în Kansas City, Kan., în apropiere unde suspectul tâlhăriei a fost preluat de la o casă de droguri și dus la Walmart în Roeland Park unde a fost comisă tâlhăria.

Nu erau probe ADN, amprente, sau alte probe fizice care să îl asocieze pe Jones cu crima.

Doar declarațiile martorilor oculari au fost folosite de procurori pentru a obține acuzarea lui Jones.

Orice identificare vizuală este vast recunoscută în cercurile juridice ca fiind neconcludentă.

Jones a devenit centrul investigației după ce o fotografia sa a fost identificată în baza de date a poliției 3 luni după tâlhărie, de către un individ ce era drogat la momentul singurei ciocniri vizuale cu Jones, conform documentelor curții strânse de apărare.

Alinierea fotografiilor arătate apoi victimei și celorlalți martori au fost „foarte sugestive” a argumentat avocatul său. Poza lui Jones era singura din cele 5 poze aliniate care semăna cu descrierea suspectului.

La proces, Jones a prezentat și un alibi în apărarea sa, cum că s-a aflat cu prietena sa și alți membrii ai familiei în Kansas City în ziua tâlhăriei.

Dar victima și alți martori l-au identificat ca tâlhar iar jriul l-a găsit vinovat de tâlhărie agravantă.

A fost condamnat la peste 19 ani de închisoare.

A contestat sentința în apel dar fără succes.

Dar după ce avocații Innocence Project au arătat pozele celor 2 oameni victimei, celor doi martori și procurorului de caz, toți 4 au spus că nu pot face diferența dintre cei doi.

În decembrie anul trecut, Craig a demarat acțiunea legală ce a dus la eliberarea sa.

„Richard Jones a prezentat suficiente probe pentru a demonstra acuzația nedreaptă”, a spus avocatul său aflată în cursul obținerii eliberării. „Dl. Jones a fost condamnat exclusiv pe declarațiile martorilor ce au fost demonstrate ca fiind false.”

Craig a spus că pe timpul detenției, Jones a fost pe bună dreptate trist și nervos datorită încarcerării sale pentru o crimă pe care nu a comis-o, dar când a văzut poza celuilalt individ, a înțeles cât de ușor se pot înșela martorii vizuali.

„Toată lumea are o dublură. Din fericire noi i-am găsit-o pe a lui”, spunea Craig.

Pagina GoFundMe a fost lansată pentru a-l ajuta pe Jones să se adapteze la libertate.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button