X

Toți SOFERII din Moldova, OBLIGATI să lase AMPRENTELE

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Peste un milion de șoferi din Republica Moldova vor trebui să lase amprentele, pentru a fi incluși în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne. 

Pe lângă amprentele digitale, vor fi luate și cele de la palme. Procedura de colectare va costa peste două milioane de lei, scrie bizlaw.md.

Documentul a fost elaborat deoarece, în prezent, nu există un mecanism de colectare a informaţiei dactiloscopice de la conducătorii auto. Asta deși există prevederi legale în acest sens. Noile propuneri au drept scop activizarea procesului de colectare a acestor date prin implicarea altor autorități publice decât Ministerul Afacerilor Interne.

În decembrie 2002, a fost aprobată Legea cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, care prevede documentarea prin colectare a amprentelor următoarelor categorii de cetățeni, care își fac serviciul în:

Ministerul Afacerilor Interne;

Ministerul Apărării;

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat;

Departamentul instituţiilor penitenciare al Ministerului Justiţiei;

Procuratura;

Centrul Naţional Anticorupţie;

Serviciul Vamal;

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat;

membrii echipajelor aeronavelor de stat şi private din Republica Moldova;

conducătorii mijloacelor de transport auto;

cetăţenii Republicii Moldova care pleacă la muncă peste hotare;

cetăţenii Republicii Moldova şi străinii care, din motive de sănătate ori de vârstă, sunt incapabili să comunice date privind identitatea lor, dacă aceste date nu pot fi obţinute într-o altă modalitate;

cetăţenii Republicii Moldova şi străinii care se află sub urmărire penală, care sunt învinuiţi sau condamnaţi pentru infracţiuni ori sunt supuşi arestului contravenţional;

străinii sosiţi în Republica Moldova în căutare de azil care au depus cerere pentru a li se acorda azil politic ori un alt fel de azil sau pentru a li se atribui statut de refugiat;

cadavrele necunoscute;

cetăţenii Republicii Moldova care au fost dactiloscopiaţi benevol.

Din momentul aprobării Legii până în prezent, în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne au fost acumulate aproximativ 400 de mii de fişe dactiloscopice.

Chiar dacă legea prevedea din start dactiloscoparea obligatorie de stat a conducătorilor auto, începând cu anul 2002 și până în prezent, nu a fost prezentată nicio informație dactiloscopică în privința acestei categorii.

Pentru a colecta informația dactiloscopică de la conducătorii auto vor fi implicate Secțiile de calificare a conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice. Procedura de înregistrare dactiloscopică de stat, pentru categoria conducătorilor auto, urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constând din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button