X

GLIFOSATUL declarat substanță CANCERIGENĂ în California. Producătorul MONSANTO protestează

de null
Foto: http://yospace-cds1. reuters.com/u/resize~ad1~1200/0/f/~image_jpeg~9999-1/1/m/y/6/z/b/fvhl/reuters04?videoId=130302185

California urmează să clasifice erbicidul drept cangerigen: Monsanto promite o confruntare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Glifosatul, erbicid și ingredient activ în produsul popular al Monsanto Co, Roundup, va fi adăugat pe lista de produse chimice ce sunt recunoscute drept cauzatoare de cancer în data de 7 Iulie, a declarat Oficiul de Evaluare a Hazardurilor asupra Mediului Înconjurător luni.

Monsanto a promis că-și va continua lupta legală împotriva acestei desemnări, conform legii statale cunoscută sub denumirea de Propunerea 65, și a calificat decizia drept “nejustificată în temeiul științei și a legii.”

Listarea reprezință cel mai recent regres legal pentru compania producătoare de semințe și chimicale, ce s-a confruntat cu tot mai multe litigii datorate glifosatului din momentul în care Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății l-a clasificat drept “potențial cangerigen” într-o hotărâre controversată din 2015.

Mai devreme în această lună, Reuters a relatat că cercetătorul în fruntea studiului cunoștea date noi ce nu corelează glifosatul cu cancerul. Totuși nu a menționat acest fapt, iar informațiile nu au fost luate în considerare deoarece nu s-a făcut publicarea într-un jurnal științific. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat glifosatul ca un potențial cangerigen, singura autoritate de reglementare în domeniul sănătății majoră să o facă.

Dicamba, un erbicid realizat pentru a fi utilizat în următoarea generație de culturi biotech ale Monsanto, este anchetat în Arkansas după ce comisia vegetală a statului a votat interzicerea compoziției chimice.

Oficiul de Evaluare a Hazardurilor asupra Mediului Înconjurător susține că măsura de desemnare a glifosatului sub Propunerea 65 va continua, urmând unei tentative fără succes a Monsanto de a o bloca în instanța de judecată după ce cererile de suspendare au fost respinse de curțile de apel și de Curtea Supremă a Californiei.

Apelul Monsanto față de hotărârea instanței de judecată este în așteptare.

“Acesta nu este ultimul pas al procesului, și nu are nicio legătură cu meritele cazului. Vom continua să contestăm în mod agresiv această decizie improprie”, a declarat Scott Partridge, vice-președinte de strategie globală al Monsanto.

Clasificarea glifosatului drept un cancerigen recunoscut sub Propunerea 65, ar necesita ca companiile ce comercializează compoziția chimică să adauge avertismente pe pachete. Ar fi nevoie de avertismente și în cazul pulverizării glifosatului la nivele considerate nesigure.
Utilizatorii compoziției chimice includ grădinarii, terenurile de golf, livadele, podgoriile și fermele.

Monsanto și alți producători de glifosat ar avea la dispoziție aproximativ un an de la data listării să reeticheteze produsele sau să le retragă de pe rafturi dacă următoarele procese nu au succes.

Monstanto nu a calculat costul unui efort de reetichetare și nici nu clasifică datele de vânzări ale glifosatului pe state, a declarat Partridge.

Grupurile ecologiste au aplaudat mutarea pe lista neagră a acestui compus chimic.

“Decizia Californiei o face pe aceasta liderul național în protecția persoanelor de pesticide cauzatoare de cancer”, a declarat Nathan Donley, cercetător senior la Centrul de Diversitate Biologică.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button