X

A apărut o nouă înregistrare cu Iulian Gherguț, românul capturat pe 4 aprilie 2015 de către o grupare teroristă africană, afiliată Al Qaeda

de null
http://observator.tv/uploads/modules/news/0/2017/4/2/204769/14911461790bcba0fb.jpg

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicitatii o inregistrare video cu sase ostatici straini, intre care australianul Arthur Kenneth Elliott, in varsta de 82 de ani, frantuzoaica Sophie Petronin si romanul Iulian Ghergut, a anuntat duminica SITE, un centru american specializat in monitorizarea site-urilor Internet islamiste, informeaza AFP.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Inregistrarea video de 16 minute si 50 de secunde, nedatata, a fost publicata sambata prin aplicatia de mesagerie Telegram de catre „Grupul de sprijinire a islamului si musulmanilor”, o grupare jihadista.

Cetateanul roman Iulian Ghergut, rapit in aprilie 2015 in Burkina Faso, era agent de securitate la o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali. El are un mesaj catre familia sa, careia ii spune ca este bine, cat si catre autoritatile romane, fata de care isi exprima increderea ca va fi salvat.

Potrivit SITE, Iulian Ghergut spune in inregistrare ca spera ca presedintele Klaus Iohannis sa intervina pentru a se negocia eliberarea sa.

„Salut, numele meu este Iulian Ghergut. Sunt din Romania. Am fost capturat in Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper ca presedintele roman va ajuta in incercarea de a gasi o modalitate directa sau indirecta pentru negocierea eliberarii mele. Sper, de asemenea, ca guvernul din Burkina Faso va incerca sa ajute.

Le spun parintilor mei, sotiei, fratilor si surorilor: multumesc pentru toate rugaciunile voastre, le multumesc pentru tot ce au facut pentru mine. Ma gandesc la ei si ma rog impreuna cu ei”, spune Gherghut.

Declaratia lui este inrerupta de o voce din off care precizeaza: „capturat in Burkina Faso, el cere guvernului sau si oricarei organizatii sau fundatii sa ajute la eliberarea sa. Ii e dor de familie si spera sa se intoarca acasa curand”.

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia lui Iulian Ghergut, rapit in Burkina Faso, a luat nota de difuzarea, duminica, a unui material video cu acesta, afirma Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intr-un raspuns la solicitarea AGERPRES.

„Lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen. Celula de criza interinstitutionala lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei”, spune MAE.

Totodata, MAE precizeaza ca autoritatile romane mentin legatura si cu autoritatile competente ale statelor ai caror cetateni au fost luati ostatici.

„Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea ca tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia”, mai spune MAE.

„Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei, depunand toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman”, mai afirma MAE.

Cine sunt ceilalti ostatici

Ceilalti trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, rapit de Al Qaida in nordul Mali in noiembrie 2011, misionara elvetiana Beatrice Stockly, rapita in ianuarie 2016 de gruparea jihadista Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) si calugarita columbiana Gloria Cecilia Narvaez Argoti, rapita in februarie 2017 in Mali.

Chirurgul Arthur Kenneth Elliott si sotia sa Jocelyn Elliott au fost rapiti in Burkina Faso in ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberata in februarie 2016.

Frantuzoaica Sophie Petronin, aflata la conducerea unei asociatii de ajutor pentru copii, a fost rapita in decembrie 2016 de barbati inarmati la Gao, in nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat pana in prezent rapirea sa.

Ostaticii sunt prezentati separat in aceasta inregistrare video de un barbat care afirma ca nu au existat pana in prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfarsitul inregistrarii video, fara a formula vreo cerere, acest barbat asigura familiile ostaticilor ca “nicio negociere veritabila nu a inceput” pentru eliberarea lor, afirmand totodata ca discutii sunt “in continuare in curs”.

Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare in inregistrare, declara:”Acum noi facem o noua inregistrare video, dar nu stiu ce sa zic. Totul a fost spus deja in trecut. Totul a fost spus in inregistrarile video precedente pe care le-am facut”, potrivit transcriptiei SITE.

Cu privire la Sophie Petronin, se precizeaza ca ea spera ca presedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit in Mali in noaptea de sambata spre duminica pentru a sustine lupta impotriva gruparilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa in familie, potrivit SITE.

Nordul Mali cazuse in martie-aprilie 2012 sub controlul gruparilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadistii au fost in mare parte alungati din aceasta regiune printr-o interventie militara internationala, lansata in ianuarie 2013 la initiativa Frantei, care continua si in prezent. Dar zone intregi scapa de sub controlul fortelor maliene si straine, vizate regulat de atacuri sangeroase, in pofida semnarii in mai-iunie 2015 a unui acord de pace, destinat sa-i izoleze definitiv pe jihadisti.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button