X

1 iulie, CLUJ: Două manifestări cu teme diametral opuse – Marșul LGBT și mitingul Noii Drepte. Actrița Oana Mardare ridicată de jandarmi din Piața Avram Iancu

de null
http://actualdecluj. ro/wp-content/uploads/2017/06/cluj-pride.jpg

Sute de oameni au participat sâmbătă, 1 iulie, la primul marş al comunităţii LGBTQ în Cluj. Aceştia au mărşăluit de-a lungul Someşului, între podul Garibaldi şi podul Napoca.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De la ora 13.00 a avut loc, în centrul Clujului, un alt marş, organizat de Noua Dreaptă, PRM şi Partidul România Unită, unde o tânără a fost luată cu forţa de jandarmi şi băgată în dubă ca să fie dusă la secţia de poliţie.

Actriţa Oana Mardare a mers la mitingul de susţinere a familiei tradiţionale din Cluj-Napoca şi a comentat la una dintre replicile vorbitorilor, fiind apostrofată de mulţime şi apoi fost îndepărtată de jandarmi din Piaţa Avram Iancu, fiind cercetată pentru „tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări autorizate”.

10.42 Câteva sute de oameni participă la marşul comunicaţii LGBTQ. Au plecat de la podul Garibaldi până în zona hotelului Napoca.

Poartă steaguri cu culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBTQ si pancarte cu mesaje precum:

  • „Spaţiul public e pentru toată lumea”;
  • „Tradiţia noastră este iubirea”;
  • „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”;
  • „Român, ţigan, ateu, creştin, musulman, gay, transexual, toţi avem drepturi!”;
  • „Creează punţi de legătură între oameni”.

Marşul este paşnic, lumea nu scandează lozinci.

12.26 „Spaţiul public este şi al nostru şi trebuie să fim respectaţi ca şi cetăţeni egali, nu ca şi cetăţeni de rangul doi cu mai puţine drepturi decât ceilalţi. (…) Vă felicit pentru curajul de a fi astăzi aici. Voi faceţi astăzi istorie. Avem un steag rainbow. Vom merge până la podul Napoca îşi înapoi. Este singurul loc unde Primăria din Cluj a dorit şi ne-a oferit posibilitatea să protestăm paşnic”, a declarat unul dintre organizatorii marşului de la Cluj, Lucian Dunărean. Marşul a fost unul în tăcere, cu un mesaj clar din partea organizatorilor.

„Ne-am perindat pe la primărie timp de vreo două săptămâni ca să obţinem aprobare pentru acest marş. Este un moment istoric pentru activismul local, e momentul în care drepturile comunităţii LGBT sunt cerute în stradă, suntem aici membri ai comunităţii LGBT, membri ai familiilor, prieteni, susţintători. E pentru prima dată când putem să arătăm României, Clujului, că eexistă o altă cale de a comunica prin dialog şi solidaritate”, a spus unul dintre organizatori.

Aceştia susţin că la eveniment au participat circa 800 de oameni, iar mai târziu, pe Facebook au anunţat că la marş au participat circa 1.000 de oameni.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/07/01/595761db5ab6550cb8b0d4ea/627×0.jpg

La marşul de la Cluj au partiicpat oameni din toată ţara, inclusiv din Capitală, a spus Vlad, un reprezentant al comunităţii LGBTQ din Bucureşti, dar şi politicieni clujeni, Adtian Dohotaru, parlamentar USR, şi Peter Eckstein- Kovacs.

„E foarte bine că avem astfel de marşuri ca să arătăm diversitatea oraşului. Pe de altă parte nu e bine că primăria a tergiversat autorizarea acestui marş şi, în acelaşi timp, primăria a greşit pentru că în aceeaşi zi a permis unei organizaţii extremiste precum noua dreaptă să mărşăluiască prin Cluj”, a afirmat Dohotaru.

La rândul său, Peter Eckstein- Kovacs a spsu că ”e o chestie faină că s-a făcut acest marş” şi că regretă că nu s-a ţinut în centrul oraşului:

„Organizatorii au un punct negru că s-au lăsat constrânşi de un primar şi de o primărie obtuză care îl pune pe un fascist notoriu, pe Ţene, şef peste cultură. Ce mai vrem? Vrem mai multă libertate, vrem să ne exprimăm cum dorim noi să facem şi dragostea este relaţie între două persoane. Gata. Punct”.

12.30 Unul dintre participanţii la marşul din Cluj a declarat că prin prezenţa sa la eveniment doreşte să susţină dreptul fundamental al tuturor la fericire. „Toată lumea are dreptul la fericire”, spune Delia Potoroacă, o studentă care ţinea o pancartă cu un mesaj similar declaraţiei sale.

14.00 O tânără, susţinătoare a comunităţii LGBTQ, a venit la mitingul organizat de Noua Dreaptă, şi a fost îndepărtată de jandarmi la cererea organizatorilor. Reprezentantul jandarmilor, prezent la eveniment, a afirmat ca aceasta ar fi deranjat un eveniment public în desfăşurare şi că mai multe se vor preciza într-un comunicat de presă pe care-l va da instituţia.

O altă filmare în care tânăra este luată cu forţa de jandarmi:

Organizatorii mitingului din Piaţa Avram Iancu, unde se află şi Catedrala Ortodoxă, rosteau discursuri şi afirmat că marşul comunităţii LGBTQ a fost unul „obscen”: „Antisociali, indecenţi, o reprezentare scârboasă care n-are ce căuta pe străzile oraşului nostru”.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/07/01/595780245ab6550cb8b16f99/646×404.jpg

În momentul când cineva de la microfon rostea cuvintele de mai sus, o tânără a afirmat că a fost la marşul LGBTQ şi că nu a fost nimic indecent:

„Am fost acolo. Nu era nimeni indecent. Erau nişte oameni aşa ca mine, care nu sunt gay. Şi am prieteni gay. (…) Nu este normal ca o comunitate să se întoarcă împotriva altei comunităţi. (…) Erau mesaje de pace şi dragoste. (…) Şi nu e normal să fiţi agresivi”.

Apoi aceasta a spus că vrea să stea să asculte şi restul discursurilor şi că nu va mai spune nimic. S-a aşezat jos. Apoi, organizatorii marşului din Piaţa Avram Iancu au cerut jandarmilor să o scoată pe tânără din piaţă deoarece nu o vor acolo.

14.15 La mitingul din Piaţa Avram Iancu s-au rostit discursuri ale reprezentanţilor PRM, PRU. Aceştia au catalogat gestul tinerei îndepărtate de jandarmi drept unul „de sfidare”.

Ei au mai declarat la microfon că „nu e firesc, nu e normal să deranjezi o activitate ce se desfăşoară conform legii”. Despre membrii comunităţii LGBTQ s-a mai afirmat că „devianţii de la normalitate nu vor avea câştig de cauză la Cluj”.

14.40 „Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei adunări publice şi legea trebuie respectată. O să vă dăm un comunicat la final. (…) Nu am evacuat pe nimeni. Persoana respectivă a tulburat desfăşurarea normală a unei adunări publice autorizate”, a declarat, la insistenţele jurnaliştilor, şeful Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan.

După incident şi după ce jandarmii au luat-o cu forţa pe tânăra, discursurile au continuat.

„Şi-au trimis oamenii să tulbure o manifestaţie, un miting legal, organizat legal şi legal autorizat. prin aceasta au demonstrat adevăratele scopuri, prin aceasta, mafia homosexuală şi-a arătat faţa hidoasă, iar noi, creştinii, nu putem sta cu mâinile în sân, aşa cum ei şi-ar fi dorit”, se aude de la microfon.

15.11 Organizatorii marşului comunităţii LGBTQ au postat pe Facebook un mesaj în care spun că tânără care a fost îndepărtată de jandarmi este audiată la o secţie de poliţie.

„Marşul #spunedrept s-a desfăşurat fără incidente. Acest video este din centrul oraşului, de la mitingul celor de la Noua Dreaptă. Mergem acum la secţia de poliţie. Revenim cu informaţii. LE ora 14:00: Nu a fost nimic obscen, a fost un marş normal – cam acestea au fost cuvintele Oanei care au generat aceasta scena. Avocatul nostru a ajuns aici, desi momentan nu e lăsat să intre. Oana este audiată în acest moment, fărăr avocat”, se arată pe Facebook/ClujPride.

Tânăra susţinătoare a comunităţii LGBTQ este actriţa Oana Mardare, de la teatrul Independent ”reactor” din Cluj.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/07/01/5957a8e05ab6550cb8b2664d/627×0.jpg

16.03 Reprezentanţii jandarmilor au trimis, pe mail, un comunicat de presă legat de mitingul din Piaţa Avram Iancu:

„În data de 01.07.2017, pe timpul desfăşurării unei manifestări publice autorizate, sub egida ”Miting pentru normalitate”, organizată de către Partidul Noua Dreaptă – Filiala Cluj-Napoca şi Partidul România Unită –  Organizaţia Judeţeană Cluj, în Piaţa Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii ţineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii desfăşurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia.

Deşi a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare şi întrerupere a adunării publice, precum şi să părăsească locul desfăşurării acesteia, persoana în cauză a refuzat.

Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanţii la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secţiei 2 Poliţie, unde s-a procedat la legitimarea acesteia şi stabilirea identităţii, precum şi efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”.

18.27 Actriţa Oana Mardare a explicat într-un mesaj pe Facebook ce s-a întâmplat în Piaţa Avram Iancu din Cluj:

„Nu, nu sunt ok. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spaţiu public, la o manifestare publică, într-un mod paşnic şi pacifist şi am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înţeles nimic. Asta e şi problema mea în fond: nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înţeles de ce am fost azi dimineaţă la un marş de solidaritate în Cluj, la marginea Someşului, feriţi de privirile oricărui clujean care s-ar putea simţi jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului.

N-am înţeles de ce în Piaţa Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura şi discriminarea. N-am înţeles de ce, eu cetăţean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetăţean şi să îmi permit să corectez afirmaţiile lui eronate. N-am înţeles de ce eu, cetăţean, sunt scoasă cu forţa din spaţiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNŢELEG. N-am înţeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv.

De ce sunt acuzată de violenţă când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă.

N-am vrut scandal. Revoluţie. Atenţie. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câţi oameni sunt în Piaţa Avram Iancu şi să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Şi… asta nu se face.

Nu sunt ok. Nu mă aşteptam la asta. Sunt şi o să fiu câteva zile tristă şi (mai) pierdută în toate neînţelegerile mele… Mulţumesc celor care s-au solidarizat cu tristeţea mea”.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

12 comentarii

  1. Acesti oameni au ceva defect in mintea lor, si confunda iubirea cu… nu mai spun ce. Nu numai atat, dar mai au si pretentia ca noi, ceilalti, care mai avem o farama de logica, sa consideram aceasta “defectiune” ca fiind ceva normal.
    Si ca orice defectiune, iese in evidenta, se exacerbeaza.
    La acestia se adauga propagandistii, care isi prostitueaza constiinta pentru bani.

  2. Mă uit la marșul LGBT și nu-mi vine să cred!

    Femei în vârstă agitau stegulețe, femei cu copii în cărucior, bărbați (tați) cu copii în brațe sau pe umeri, tineri sau foarte tineri, adolescenți, copii….CE-AU VRUT OAMENII ĂȘTIA SĂ DEMONSTREZE?!

    Nu știu DE CE mă încearcă senzația că au fost plătiți s-o facă!
    Apoi, dacă sunteți atenți la înregistrare, articulează parcă ne-românește!
    Ați observat?

    Eu zic c-au fost scoși ca oile, și plătiți!
    Ori nu li s-a spus adevăratul scop din spatele acestui MARȘ, ”cerut” de stradă cică!

    Dacă erau așa de hotărâți pentru ceea ce ei mărșăluiau, de ce-și ascundeau majoritatea ochii, sub ochelarii ”de soare”?

  3. Actrița Oana Mardare, a exagerat, drept pentru care, a primit CE-A MERITAT!

    Auzi la ea, ”justificare” pentru ăilalți -”n-a fost nimic indecent!”

    Chiar dacă n-a fost nimic indecent în privința manifestanților, ceea ce susțineau ăia, spre rușinea lor…ESTE NU NUMAI INDECENT, ANORMAL, DAR ȘI RUȘINOS!

    Nu te duci la adunarea anti-LGBT să faci tu pe deșteapta, întrerupându-i pe cei care sunt împotriva LGBT-lui!

    Zice tot ea că, ”câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului.”, care iubire? !
    Iubirea nu cadrează DELOC la capitolul ăsta!
    E vorba de satisfacerea unor pofte instinctive, animalice, anormale!
    De fapt, jignesc animalele la capitolul ăsta – ele se împreunează după legea lor, când și când!

    Că e dreptul lor, nimeni nu-l contestă, dar să și-l exercite în patul lor, în intimitatea lor, NU VRÂND LEGI ȘI MANIFESTAȚII PENTRU GENERALIZARE, prin MODIFICARE DE MENTAL COLECTIV!

    Apoi, ofticată, revoltată, cum că, nu înțelege de ce în Piaţa Avram Iancu a fost autorizată FĂRĂ NICIO PROBLEMĂ (ea voia să existe probleme în obținerea de autorizație, vedeți cât de ticăloasă e ?!) o manifestare care ”promovează” ura şi discriminarea…. pentru că nu-s lăsați LGBT-știi să i-a amploare, precum maiaua din mijlocul ligheanului cu făină, ieșind MOȚ în față!

    OANA MARDARE! AI PRIMIT CE-AI MERITAT!
    Nu te mai da tristă și ne-nțeleasă, că JOCI TEATRU și-n stradă, ca și pe scenă, fiind plătită bine, ori fiind lesbiană, cine știe!

  4. Toti promotorii paradelor gay is niste retardati mintal, deviati sexual si mintal. Iar toti cei ce-i sustin sunt si nebuni dar si cretini, lipsiti de minte, morala si logica.

  5. @ Magda
    Nu exista “drepturi” pentru homosexuali… decat la tratament psihiatric.
    Sint libertati pe care si le iau fiind impatimiti de Satana si prostiti desigur de propagandistii/lucratorii lumesti ai aceleiasi Satane.
    Nu este oprit nimeni sa isi batjocoreasca trupul, sufletul, … dar legile omenesti nu se cuvine sa dezlege poarta sa iasa porcii in strada la grohait.
    Astia sint sectantii cultului fecalei, promotorii sinuciderii “colective” prin sterilizare psihologica si sexualitate bolnava, degenerata.

    1. Corectă observația ta!
      M-am exprimat greșit, inadecvat!
      Nu ”drept”, ci liberă-alegere , în deplină cunoștință de cauză în a….
      A spune DREPTURI, înseamnă o recunoaștere a ceva la care are/au DREPT…eventual, legal, matrimonial, etc…

  6. Nu vreau sa pornesc o polemica dar insultand pe cineva nu faci decat sa ii dai apa la moara. Adi, nu ai dreptate fiindca oamenii aia stiu ce fac si au ales dupa voia lor iar in fata lui Dumnezeu vor da socoteala. Mai citeste Matei (5,22) apoi asaza-te frumusel pentru ca in ziua de azi credinta in Dumnezeu si morala nu mai sunt valori ale societatii. Adevarul trebuie marturisit in continuare dar fara manie iar argumentele lor trebuie demontate juridic, nu emotional. Vai, nu isi pot cumpara casa impreuna? Legea reglementeaza coproprietatea. Apartinatori? Nici o problema se poate adopta o lege care permite sa alegi o persoana care sa dispuna pentru tine daca patesti ceva. Dar daca incepem sa vorbim de copii nu mai e OK sa ii spuna mama lui Vasile si tata Alexandrei. Si daca trecem la pasul urmator si acceptam casatoriile multiple, cu animale sau cu obiecte, ca sa nu nedreptatim nici o minoritate, copilul va spune parintii mei sunt X, Y, Z catelul Azorel si calculatorul cu seria… Domnu’ profesor daca vine Azorel la sedinta cu parintii e bine?
    La asta nu iti mai poate spune ca nu esti cool sau ii incalci drepturile. Cel mai bine e sa vii cu argumente mai solide decat ale celuilalt.
    Cat despre domnita saltata de jandarmi trebuia sa i se explice ca nimeni nu le contesta dreptul sa iubeasca pe cine vor, nici sa aiba relatii cu persoane de acelasi sex. Dar cand un barbat vrea sa fie mama sau o femeie tata orice om care se considera ceva care nu e in realitate ar trebui sa spuna ca e discriminat. Adica daca eu consider ca am voce sau sunt buna actrita nimeni nu are dreptul legal sa afirme altceva

  7. Frate Gheorghe, bine ai zis, ca au nevoie de un doctor, dar si de un preot care astazi tace si nu spune nimica, de frica masonului Ciobotea!
    Mafia poponarilor cu siguranta a platit bine pentru aceste marsuri “pasnic”, spre a incuraja gay, placerea diavolului! Prin acestea se se va distruge Credinta Ortodoxa, Traditia, si portul romanesc national. Si dupa cum stim cu totii, asta se si vrea de ocultele masonice, care este patronata de jidovii – ucigasii de Hrisos! Ori revolutia de la anul 1989, cu scopul aceste anarhii ale marsavilor si sarlatanilor-huligani, care astazi si-a dat rodul. Iar noi ne batem joc de jertfa revolutionarilor care sau pierdut viata pentru Credinta si neamul romanesc! Toti transexuali (poponarii), cu siguranta vor ajunge prin asa zisa “LIBERTATE, FRATERNITATE si EGALITATE” in IADUL cel mai adanc.
    Proorocul Ilie v-a veni, si ii va nimicii pe toti huliganii si desfranatii! Fratilor, aceestea nu sunt decat duhul lui spurcatul si sarlatanul antihrist! Pe care promotorii lui masoni indeplineste dorinta satanei!
    Sa ne impotrivim acestui duhuri ale sarlatanului-satan, care este promovat si de U.E., N.A.T.O., U.N.E.S.C.O., N.O.M., C.M.B., VATICAN sI B.O.R..

  8. Care este POZITIA “bisericii”-ecumenista (B.O.R.)?! De ce nu spun nimic?
    Doar atata au spus, sa se tina slujbe mai putin ca, “moare lumea de caldura”? De doua mii de ani nu s-a mai pus problea caldurii, dar pentru ecumenistii de astazi este problema -“caldurii”? S-au este problema de a sari si scurta slujbele Bisericii! Pe cine ii “arde soarele”, desi se inchin soarelui?!
    Ii arde pe masonii si pe toti satanistii, nu soarele, ci rugaciunea Bisericii si randuiala Bisericii!
    Da!, va fi si timpul acela de va arde pe dusmanii Bisericii, dar nu soarele ci, IADUL!

  9. Partea proastă e că nimeni nu verifică cine sunt participanții la aceste parade gay…
    Vă spun în mod cert, fiind informat de cineva care a participat la astfel de parade de-a lungul și de-a latul lumii, în calitate de angajată ACCEPT București: sunt angajați și colaboratori ai fundațiilor „openmainzilor” din întreaga lume. Acea mie de oameni poate să fie strânsă din întreaga Europă și poate fi alcătuită din oameni care nu au altă legătură cu homosexualitatea decât aceea că sunt finanțați de cineva care finanțează și acțiunile homosexualilor – Soroș, de pildă -, cum era și cunoștiința mea.
    „Drepturile homosexualilor” sunt impuse în întreaga lume printr-o escrocherie, constând în plimbarea acelorași câteva sute de oameni prin toate colțurile lumii. Ar trebui să fie comparate fotografiile și înregistrările luate la diferitele parade gay, pentru că, oricât s-ar travesti ei și oricât de des ar schimba aceste travestiuri, trebuie să existe asemănări care să dovedească aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button