X

Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990: Adrian Sârbu voia 20 kg de trotil pentru a realiza un automobil capcană care să fie detonat în Piața Universității

de null
http://www. revista22.ro/nou/imagini/2015/1336/Mineriada/mineriada.jpg

Adrian Sârbu, care în 1990 ocupa funcția de consilier al premierului Petre Roman, i-a cerut ministrului Apărării de la acea vreme, Victor Atanasie Stănculescu, să îi pună la dispoziție explozibil pentru a-l folosi împotriva manifestanților din Piața Universității, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie.

„Inculpatul Adrian Sârbu, consilier al inculpatului Petre Roman, a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanților din Piața Universității, solicitând ministrului Apărării să îi pună la dispoziție 20 kg de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari. Acest fapt rezultă din declarația lui Stănculescu Victor Atanasie”, se arată în rechizitoriu.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Conform aceleiași surse, Stănculescu a catalogat întâlnirea cu Adrian Sârbu ca fiind „un episod absurd”, petrecut la debutul fenomenului Piața Universității.

„Așa se face că, după instalarea baricadei, în Piața Universității, cred că prin luna mai (…), în cabinetul meu a venit dl Adrian Sârbu. Acesta mi-a solicitat să îi pun la dispoziție din depozitele Armatei o cantitate de trotil (aproximativ 20 kg), pentru a realiza un automobil capcană care să fie detonat în Piața Universității.

Eu am rămas surprins de această propunere și i-am explicat despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea o asemenea acțiune”, se menționează în declarația dată de fostul ministru al Apaărării.

Victor Atanasie Stănculescu a precizat că l-a sunat pe premierul Petre Roman și l-a întrebat dacă el l-a trimis pe Adrian Sârbu.

„Nu i-am spus despre ce este vorba. Primul-ministru mi-a comunicat că nu l-a trimis la mine pe sus-numitul. Constatând această situație, mi-am dat seama că Adrian Sârbu venise la mine din proprie inițiativă, cu o idee personală pe care i-am respins-o fără prea multe comentarii”, a mai declarat Stănculescu.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

Tot în acest dosar mai sunt trimiși în judcată, printre alții, și fostul lider al minerilor Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu – pe atunci vicepremier, dar și Adrian Sârbu – pe atunci șef de cabinet și consilier al premierului Roman.

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod ilegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:

  • moartea prin împușcare a patru persoane;
  • vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1 388 persoane;
  • privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1 250 persoane.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button