MARS PRO EUROPA: Mii de oameni au participat sâmbătă la „Marşului Libertăţii” organizat la Varșovia

Mai 7, 2017 4100 1 http://bit.ly/2H6XWVo

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2017/05/06/590e02515ab6550cb8da62c9/646×404.jpg

Câteva zeci de mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă, la Varşovia, pentru a „apăra libertatea” ameninţată, din punctul lor de vedere, de puterea conservatoare naţionalistă a lui Jaroslaw Kaczysnki, relatează AFP.

„Vrem o Polonie democratică, proeuropeană, mândră, care caută prieteni şi parteneri în Uniunea European şi nu inamici”, a declarat în faţa manifestanţilor Grzegorz Schetyna, liderul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), de centru.

Reprezentanţi ai altor partide de opoziţie, ai sindicatelor de profesori şi ai reprezentanţilor diferitlor autorităţi locale s-au alăturat „Marşului Libertăţii” organizat de PO.

Potrivit unui sondaj de la sfârşitul lunii aprilie, partidul i-a depăşit pe conservatori în intenţiile de vot, cu 31%, faţă de 29%. Aceasta este o premieră după alegerile din octombrie 2015.

Manifestanţii s-au strâns în faţa Primăriei din Varşovia înainte de a merge pe jos 2,5 kilometri de-a lungul bulevardului principal din centrul capitalei poloneze, până în Piaţa Constituţiei.

Potrivit Primăriei din Varşovia, condusă de Platforma Civică, 70 000 persoane au luat parte la marş, în timp ce poliţia a estima că 9 000 oameni au protestat. Manifestanţii au fluturat drapele naţionale şi europene.

„Înţelegem noţiunea de libertate în mod diferit faţă de Kaczynski, Erdogan, Putin sau Lukaşenko”, preşedinţii polonez, turc, rus şi belarus acuzaţi de derive autoritare, a spus Jacek Jaskowiak, primarul oraşului Poznan (vestul ţării).

„Această libertate, o vom păstra şi apăra”, a subliniat el.

Într-un discurs rostit la Szczecin (nord-vesul ţării), cu puţin înainte de manifestaţia de la Varşovia, Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS aflat la putere, a dat asigurări că „libertatea este prezentă (în Polonia – n.r.) în toate dimensiunile practicate în ţările democratice”.

„Participând la acest marş (…), mergeţi în contrasens”, a adăugat Jaroslaw Kaczynski.

Manifestaţia este o reacţie la o serie de legi şi demersuri ale conservatorilor care vizează Tribunalul constituţional, sistemul de justiţie, democraţia locală, educaţia, mediul, administraţia publică, presa şi alte instituţii democratice, care sunt privite cu îngrijorare şi la Bruxelles.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Un comentariu la “MARS PRO EUROPA: Mii de oameni au participat sâmbătă la „Marşului Libertăţii” organizat la Varșovia”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. ines
    # 8 mai 2017 at 1:51

    Documentar Pericolul practicarii artelor martiale. Marturii ale unor fosti practicanti

    https://www.youtube.com/watch?v=7TLQFgojgDA

Scrie un comentariu

Scroll Up