X

Primul Mitropolit Grec care declară public că este împotriva nesfântului ”Sinod din Creta”

de null

Scrisoarea Mitropolitului Ambrozie al Kalavritelor în care acesta îl îndeamnă pe Patriarhul Bartolomeu ”să nu insiste asupra poziției eretice și hulitoare” și ”să înceteze prigonirea celor care nu sunt de acord cu hotărârile Sinodului din Creta”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De pe bologul personal http://mkka.blogspot.gr al Mitropolitului Ambrozie al Kalavrytei aflăm că:

Mitropolitul Ambrozie al Kalavrytei (Biserica Ortodoxă a Greciei) i-a trimis, la data de 27 aprilie, o scrisoare deschisă Patriarhului ecumenic Bartolomeu. Transcriem mai jos pasajele cel mai importante.

La începutul scrisorii cu tema : ”Sfânta Lumină și Bisericile” Mitropolitul Ambroziei al Kalavytei își mărturisește ”întristarea adâncă și mirarea” care l-au cuprins atunci când a aflat că Patriarhul Bartolomeu, în scrisoarea către Mitropolitul Ieronim al Atenei, a îndemnat la ocrotirea Bisericii de părerile radicale ale Mitropolitului Kalvrytei și cele ale Pireului. Mitropolitul a subliniat că asemenea scrisoare poate fi privită ca încălcare a canoanelor și ”ca încercare de a instaura un primat al puterii în relația cu Biserica locală soră, pe când, de fapt, Patriarhul Constantinopolului deține doar primatul onoarei, nu  primatul puterii și al valorilor”.

Conform spuselor Mitropolitului Ambrozie, rezultatul  ””Sfântului și Marelelui  Sinod ( și pune ghilimelele) notoriu din Kolimbari ( Creta) a fost acela că Biserica Ortodoxă s-a divizat în mai multe părți, iar turma lui Hristos s-a simțit confuză și stânjenită! De fapt, apare o nouă schismă!”

Arhiereul presupune că ”la ”nesfântul” și ”nemarele” Sinod din Kolimbari Ortodoxiei i-a fost aplicată o rană adâncă”. ”Decizia greșită a fost, în special, recunoașterea existenței mai multor Biserici creștine”.

”Deci,  există mai multe ”Bieserici”? Atunci de ce în Simbolul Credinței noi măturisim ”Una, Sfânătă, Sobornicească  și Apostolică Biserică”? Oare acesta nu contravine eclesilogiei sau este chiar o greșeală dogmatică serioasă? Atunci în ce constă sensul teologic și conținutul dialogului ( pe care îl promovați) cu celelate Biserici creștin și confesiuni”? Oare abaterile menținute și neînlăturate ale acestora ( în pofida atâtor decenii de dialog) justifică posibilitatea de a-i numi pe eterodocși ”Biserici” ?”

Mitropolitul Ambrozie subliniază că niciodată nu va fi de acord cu asemenea ”abateri eclsiologice”

Abaterilor eclesiologice ale Patriarhului Ecumenic

O avertizare clară adresată Patriarhului Ecumenic – care urmează să se întâlnească cu Papa la Fanar – din partea a șase Mitropoliți ai Bisericii Greciei, a unui egumen din Sfântul Munte, a altor stareți de Sfinte Mănăstiri, a Egumenului Sfintei Mănăstiri Stavrovoúnio din Cipru, a 157 de clerici, monahi și monahii și a 1745 de mireni. Toate numele.

https://graiulortodox.wordpress.com/2014/12/17/231-declaratia-istorica-a-mitropolitilor-staretilor-de-manastire-a-preotilor-si-monahilor-impotriva-abaterilor-eclesilogice-ale-patriarhului-ecumenic-sunt-condamnate-toate-abaterile-eclesiologice-a/

”Nu ne vom lepăda de tine, iubită Ortodoxie! Nu te vom minți pe tine, Cinstire de Părinți predanisită! Nu ne vom depărta de tine, Maică, bună cinstire. Întru tine ne-am născut și întru tine trăim, și întru tine vom adormi! Iar dacă vremea o va cere, și de mii de ori vom muri pentru tine.” ( monahul Iosif Vrienios 1350-1431)

În încheiere Mitropolitul Ambrozie al Kalavrytei îl îndeamnă pe Patriarhul Bartolomeu să nu insiste asupra poziției eretice și hulitoare, conform căreia atât papistașii, cat și protestanți alcătuiesc ”Biserica”. Acestea sunt doar ramurile care s-au desprins de copacul Bisericii. Astăzi Biserica este numai Biserica Ortodoxă!”

Conform spuselor Mitropolitului Kalavrytei documentul ”realțiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” trebuie revizuit, altfel e o posibilă o nouă schismă în interiorul Bisericii Ortodoxe.

Mitropolitul Ambrosie îl îndeamnă pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu să înceteze prigonirea celor care nu sunt de acord cu hotărârile Siondului din Creta și să organizeze un nou ”adevărat Sinod Mare și Sfânt” care va cerceta din nou subiectul ”Biserica” și confesiunile creștine”.

Sursa:  https://www.aparatorul.md din Agionoros.ru, cu trimitere către blogul personal al Mitropolitului Ambrozie http://mkka.blogspot.gr/2017/05/blog-post_1.html

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button