X

Papadia nu-i rucola, este chiar mai buna!

hranatate.ro | Papadia nu-i rucola !
de null

Am venit din piata mai bogata cu 2 legaturi de papadie (sau “rucola romaneasca”, cum zice mamaia)

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ieri am dat tura mea obisnuita prin piata.  In perioada aceasta, piata mi se pare exceptionala. Toata lumea e vesela si cu zambetul pe buze. Cunoscandu-ma cu ei de atatia ani, mai schimbam doua-trei vorbe, mai imi dau de sub taraba produse “pe alese” si mai aflu noutati.

Ieri, de exemplu, in timp ce alegeam salata, untisorul si leurda, imi pica ochii pe doua buchetele de frunze de papadie. O intreb pe tanti : “Asta e papadie ?”, la care raspunsul imi vine prompt : “Da, draguta. E rucola romaneasca !”. “Dar de unde ai cules-o ?”. “De la mine din curte. O aduc la comanda, doar pentru clientii speciali”. Asa ca o paranteza, trebuie sa recunosc ca mamaile astea din piata au notiuni de vanzari si marketing foarte avansate.

Zic : “Haide bre ca nu e rucola, e mai buna ca rucola !”

Si asa am plecat cu doua legaturi de papadie, pe care abia astept sa le transform intr-o salata delicioasa.

Pe drum, m-am gandit ca intr-adevar papadia e o planta de exceptie, cu proprietati vindecatoare extraordinare si ca ar trebui sa scriu despre asta.

Stiti cum se raspandeste papadia ? Mi-am amintit de copilarie, cand suflam peste papadie si ma bucuram sa vad semintele imbracate in puf cum zboara prin jurul meu. In mintea mea de copil, consideram ca sunt un avion si ca semintele sunt niste parasutisti care se arunca din avion.

Suntem o tara in care papadia creste din belsug. Oriunde iti intorci privirea, este imposibil sa nu vezi florile de un galben stralucitor. Insa nu stiu cati dintre noi suntem obisnuiti sa o consumam si sa o includem in salatele noastre. Sub nici o forma nu intentionez sa denigrez rucola, care are si ea proprietatile sale insemnate, dar papadia este cu mult peste rucola din punct de vedere nutritional.

Iata doar o comparatie :

RUCOLA (100 grame) PAPADIA (100 grame)
Vitamina A 2373 UI (47% DZ) 10161 UI (203% DZ)
Vitamina B6 0,073 mg (4% DZ) 0,251 mg (13% DZ)
Vitamina C 15 mg (2% DZ) 35 mg (4% DZ)
Vitamina E 0,42 mg (2% DZ) 3,44 mg (17% DZ)
Vitamina K 108,6 mcg (136% DZ) 778,4 mcg (973% DZ)
Calciu 160 mg (16% DZ) 187 mg (19% DZ)
Fier 1,46 mg (8% DZ) 3,1 mg (17% DZ)
Magneziu 47 mg (12% DZ) 36 mg (9% DZ)
Fosfor 52 mg (5% DZ) 66 mg (7% DZ)
Potasiu 369 mg (8% DZ) 397 mg (8% DZ)

(pentru mai multe informatii in ceea ce priveste continutul nutritional al celor doua plante, va rog sa accesati sursa : comparatie intre rucola si papadie.)

Mai trebuie sa mentionez si diferenta de pret : 1 legatura de papadie o cumperi din piata cu 1 leu, in timp ce o caserola de rucola sare de 5 lei.

Asta nu inseamna ca rucola nu este o planta foarte buna, insa in perioada aceasta prefer sa consum papadie (sau rucola romaneasca, cum zice mamaia) decat sa cumpar rucola din supermarket. Ceea ce va recomand cu drag sa faceti si voi.

Pe langa ceilalti nutrienti, se remarca faptul ca papadia este bogata in vitamina A si in vitamina K.

Vitamina A este un puternic antioxidant. Este o vitamina ce joaca un rol foarte important in organism : contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, ajuta in protejarea organismului impotriva afectiunilor cardiovasculare si a cancerului, e necesara in regenerarea si mentinerea pielii si este esentiala in functionarea normala a ochilor. Datorita faptului ca vitamina A este o vitamina liposolubila, este indicat sa consumam papadia alaturi de o grasime benefica. Este de notat faptul ca vitamina A, luata sub forma de supliment, poate deveni toxica pentru organism, in timp ce papadia ne ofera vitamina A in forma naturala, de carotenoid, ce nu are nici un efect toxic asupra organismului.

Dupa cum observam din analiza nutritionala, papadia este poate singura planta ce contine o bogatie de vitamina K, o vitamina importanta ce actioneaza ca si factor de coagulare a sangelui. Astfel, consumul de papadie este foarte benefic pentru femeile ce sufera de menstruatii abundente si metroragii sau celor ce au suferit diferite interventii chirurgicale, mai ales ca papadia ajuta si la vindecarea epidermei. De asemenea, studiile stiintifice au demonstrat ca un nivel scazut de vitamina K favorizeaza dezvoltarea osteoporozei, deci pentru femeile aflate la menopauza sau persoanele care au suferit fracturi, este indicat sa consume papadie.

Papadia poate fi integrata in dieta sub forma de sucuri, salate, smoothie-uri, supe sau uscata, sub forma de ceai. Pentru cei ce nu suporta gustul sau amar, papadia se poate opari 1 minut in apa clocotita, insa eu recomand consumul plantei ca atare, in forma cruda, pentru a beneficia la maxim de principiile sale nutritionale. De la papadie putem consuma toate partile : radacina, frunze si flori.

Ceaiul de papadie este un foarte bun agent detoxifiant, mai ales pentru ficat. In cartile sale de detoxifiere, nutritionista Gillian McKeith recomanda consumul a minim o ceasca de ceai de papadie pe zi.

Profesorul Siyaram Pandey de la Universitatea Windsor a studiat intens efectele extractului de radacina de papadie asupra melanomului (cancer de piele extrem de agresiv), iar concluziile sale au fost ca “extractul de radacina de papadie induce apopteoza (moartea programata) a celulelor cancerului de piele, fara a afecta celulele normale ale tesutului incojurator”. Acesta actioneaza ca un “puternic chemoterapeutic natural, iar efectele sale ar putea fi extinse si asupra altor forme de cancer rezistente la chimioterapie”.

Iata cateva dintre afectiunile de sanatate in care papadia joaca un rol important pentru vindecare :

  • Boli digestive : papadia actioneaza ca un laxativ, stimuland digestia si crescand apetitul si echilibrand flora benefica microintestinala;
  • Boli renale : papadia are actiune diuretica, eliminand excesul de apa, sare si toxine. De asemenea, inhiba cresterea microorganismelor in tractul urinar;
  • Boli hepatice : papadia are rol detoxifiant si contribuie la regenerarea celulelor hepatice;
  • Boli canceroase : papadia incetineste dezvoltarea tumorilor si impiedica raspandirea celulelor canceroase. De asemenea, frunzele sale, bogate in antioxidanti si fitonutrienti, previn aparitia cancerului;
  • Diabet : studiile recent efectuate au demonstrat ca papadia regleaza nivelul zaharului si al insulinei din sange;
  • Tensiune arteriala mare : actionand ca un diuretic natural, papadia contribuie la scaderea tensiunii arteriale; de asemenea, datorita continutului de fibre si potasiu, influenteaza benefic tensiunea arteriala crescuta;
  • Osteoporoza si boli ale sistemului osos : dupa cum am spus si mai sus, datorita continutului sau bogat de vitamina K;

Mai stati pe ganduri cand vine vorba de papadie ? Eu dau fuga in piata sa-mi fac rezerva pentru la iarna. Urmeaza si retete cu papadie, ce credeti voi – ca scapati asa usor ?

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE