X

REVOLUȚIE în Macedonia. Zaev acuzat ca vrea sa dezmembreze tara. Parlamentul a fost luat cu asalt, mulți politicieni au fost bătuți / VIDEO

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Parlamentul macedonean a fost invadat joi de numeroşi manifestanţi iar mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au fost atacaţi, printre care şi liderul partidului social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, transmite EFE. 

Liderul opoziţiei de stânga, Zoran Zaev, şi cel puţin nouă alţi oameni au fost răniţi după pătrunderea joi a protestatarilor în Parlamentul de la Skopje, o corespondentă AFP văzându-l pe Zaev cu faţa însângerată, în haosul care a urmat intrării în clădire a simpatizanţilor partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostul premier Nikola Gruevski, scrie agerpres.ro.

Manifestanţii fluturau steaguri macedonene şi cântau imnul naţional. Cel puţin o persoană mascată a fost văzută în clădire pe imaginile difuzate de o televiziune locală, TV Nova, transmite AFP.

“Condamn în termenii cei mai puternici atacurile contra deputaţilor la Skopje. Violenţa nu-şi are locul în Parlament”, a scris comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pe contul său de Twitter.

Potrivit EFE, protestatarii au intrat în forul legislativ după ce s-a aflat că SDSM împreună cu trei partide albaneze cu reprezentare parlamentară au ales un nou preşedinte al parlamentului după finalul sesiunii regulamentare.

Atât social-democraţii, cât şi Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI) şi Alianţa pentru Albanezi (BESA) au anunţat numirea lui Talat Xhaferi ca nou preşedinte al Camerei.

Formaţiunea conservatoare VMRO-DPMNE, condusă de fostul prim-ministru Nikola Gruevski, a calificat această alegere ca “lovitură de stat” deoarece sesiunea parlamentară se terminase şi pentru că de la alegerile din decembrie nu s-a putut constitui un nou guvern.

Pe 3 aprilie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Skopje, a făcut apel la liderii din Macedonia să pună capăt disputei lor, să instaleze un nou guvern şi să înceapă să scoată ţara din criza prelungită care a reaprins tensiunile etnice, relata agenţia DPA.

”Această criză prelungită vă ţine ţara pe loc pe drumul euro-atlantic (de aderare la UE şi NATO – n.r.)”, a declarat Tusk după o întâlnire cu preşedintele macedonean Gjorge Ivanov. ”Ţine de voi să găsiţi o soluţie bazată pe principii democratice, decenţă şi bun simţ”, a adăugat el.

Macedonia a organizat alegeri pe 11 decembrie 2016 în cadrul unui acord mediat de Uniunea Europeană în 2015 pentru a pune capăt unei crize politice.

Dar din alegeri a rezultat un parlament care aproape că este suspendat, deoarece partidul VMRO (naţionalist), aflat la putere din 2006, a blocat opoziţia social-democrată SDSM din a prelua puterea.

SDSM, care, cu cele 49 din totalul de 120 de mandate în parlament are mai puţin cu două locuri decât VMRO, a format o coaliţie cu trei partide ale minorităţii etnicilor albanezi pentru o majoritate în forul legislativ.

Dar preşedintele Ivanov, aliat al liderului VMRO, Nikola Gruevski, refuză să-l desemneze în funcţia de premier pe şeful SDSM, Zoran Zaev.

Ivanov şi Gruevski îl acuză pe Zaev şi partidele etnicilor albanezi că intenţionează să dezmembreze Macedonia, deoarece acordul coaliţiei lor include promovarea limbii albaneze ca cea de-a doua limbă oficială, alături de macedoneană, în întreaga ţară.

”Poziţia mea rămâne neschimbată”, a declarat Ivanov după întâlnirea cu Tusk.

Albanezii reprezintă între 20-25 % din populaţia acestei ţări cu o populaţie de 2,1 milioane de locuitori, aminteşte AFP.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Cititi va rog si:

Ultima macedoneancă?

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button