X

LISTA clienţilor de ARMAMENT ai României. Cum au ajuns exporturile de arme la RECORDUL ultimilor 10 ani

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Exporturile de armament şi tehnică militară ale României au crescut în 2016 cu aproximativ 15% faţă de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – peste 180 de milioane de euro. Principalul client de armament românesc rămân Statele Unite, achiziţiile americanilor reprezentând aproape 40% din totalul exporturilor militare româneşti. Surprizele din lista clienţilor de armament românesc din 2016 sunt Bulgaria, un client constant al României, care şi-a mărit însă de două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor, faţă de anul precedent, sărind direct pe locul doi în topul clienţilor României, dar şi Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au revenit în forţă cu achiziţiile româneşti de armament, cheltuind de zeci de ori mai mulţi bani faţă de anii precedenţi. Cele două state sunt apropiate de zona de conflict din Siria, iar o anchetă a jurnaliştilor de la OCCRP arăta că ele sunt noduri de redistribuire a armelor către părţile combatante din Siria. România a pierdut în 2016 clienţi importanţi precum Olanda, Afganistan sau Gabon, Ungaria şi Serbia, în timp ce alţii şi-au scăzut achiziţiile româneşti drastic, precum Turcia, Cehia sau Canada. În schimb au revenit în forţă clienţi mai vechi ai României, dar şi unii dintre cei mai mari importatori de armament din lume – Pakistan şi India.

România a atins cel mai ridicat nivel al exporturilor de armament şi tehnică militară din ultimii 10 ani, în 2016, cu exporturi în valoare de peste 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă aproape 110 milioane de euro din operaţiuni de tranzit sau transbordare a armamentului altor state pe teritoriul României. Faţă de anul precedent, exporturile au crescut în valoare cu aproximativ 15%, conform rapoartelor Departamentului pentru  Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de Gândul.

Chiar dacă cel mai important client de tehnică militară al României rămâne neschimbat – SUA, pe lista clienţilor din 2016 apar câteva surprize. Bulgaria înregistrează o creştere masivă de achiziţii militare din România, ajungând anul trecut al doilea cel mai important client de armament românesc. Alte creşteri importante sunt ale Italiei, Marocului, Irakului, Indiei, Pakistanului şi Libanului, dar şi apariţia Spaniei sau Finlandei printre clienţii noi de armament românesc, cu achiziţii mici.

Totodată, două state din Orientul Mijlociu, considerate puncte nodale de redistribuţie a armamentului către părţile combatante din Siria – Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite – au revenit în 2016 în topul celor mai importanţi clienţi de tehnică militară românească, cu menţiunea că mare parte din suma importantă cheltuită de Emirate în România s-a dus pe achiziţia a două nave militare şi nu pe armamente de infanterie sau artilerie, ca în cazul Arabiei Saudite. De altfel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite reprezintă clienţii care şi-au crescut cel mai mult achiziţiile de armament de aici: în cazul saudiţilor, de 10 ori faţă de 2012, când cumpăraseră ultima oară arme româneşti, iar în cazul Emiratelor, de aproximativ 25 de ori faţă de anul precedent.

TOP 10 CLIENTI DE ARMAMENT AI ROMANIEI IN 2016

1. SUA: 67,34 milioane de euro. Achiziţiile făcute de americani au crescut faţă de anul precedent cu peste 10%, atingând un nou nivel-record şi devansându-l pe cel atins în 2015. SUA rămân pentru al 7-lea an la rând cel mai important client de armament românesc.

În 2016, americanii au achiziţionat din România lunete şi accesorii pentru arme de vânătoare, 7.990 de puşti semiautomate, 225 de puşti semiautomate cu lunetă, 4.380 de pistoale, 1.066 mitraliere uşoare, 10.000 de puşti de asalt, 359 de mitraliere calibrul 12,7 mm, 24 de mitraliere antiaeriene, 650 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm, 9 aruncătoare de bombe calibrul 60 mm, 6 aruncătoare de bombe calibrul 82 mm, lovituri antitanc calibrul 40 mm şi 73 mm, bombe de iluminare calibrul 60 mm şi 120 mm, bombe fumigene calibrul 60mm, 82 mm şi 120 mm,  benzi de zale pentru mitralieră, maşină de încărcat zale, muniţie pentru arme de calibru mic, piese şi componente pentru aeronave militare, subansamble pentru echipamente de ghidare, încărcătoare de cartuşe, demilitarizare a unor componente de arme de calibru mic, software pentru comunicaţii.

2. Bulgaria: 19,74 milioane de euro. Achiziţiile de armament românesc ale bulgarilor sunt mai mult decât duble în 2016 faţă de anul precedent, asta după ce în 2015 exporturile către Sofia se triplaseră. Bulgaria este un client constant al României şi reprezintă supriza anului trecut în lista de clienţi de armament românesc, sărind direct pe locul doi.

Bulgarii au cumpărat în 2016 din România 922 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm şi 73 mm, 278 de mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, lunete, aparat de ochire pentru mortiere, lovituri cal. 40 mm, lovituri calibrul 73mm cu focosşi cu grenadă cumulativă, bombe de iluminare calibrul 120 mm, componente pentru mortier, componente şi accesorii pentru avion militar de antrenament, exploziv pentru delaborare muniţie, cartuşe trasoare pentru mitralieră, piese de schimb, muniţie pentru arme de calibru mic.

3. Arabia Saudită: 19,4 milioane de euro. Saudiţii revin în forţă cu achiziţiile de armament românesc, prima şi ultima lor apariţie în lista de clienţi ai României datând tocmai din 2012, când achiziţiile au fost însă de zece ori mici.

Arabia Saudită a cumpărat în 2016 din România 360 de mortiere calibrul 60 mm, 118 mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, muniţie de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 40 mm, costume de protecţie CBRN.

4. Emiratele Arabe Unite: 15,26 milioane euro. În 2016, a avut loc o revenire în forţă a Emiratelor în achiziţiile de armament românesc, reprezentând o creştere de aproximativ 25 de ori faţă de cele 650.000 de euro cât cheltuiau pe armamentul românesc în anul precedent.

În 2016, Emiratele au cumpărat de aici două nave militare de patrulare, şi-au făcut reviziile şi inspecţiile pentru trei elicoptere militare de atac şi şi-au reparat trei elicoptere militare de transport, achiziţionând şi lunete pentru arme de vânătoare, echipamente pentru elicopter militar de transport şi componente optice pentru echipamente militare.

5. Israel: 14,9 milioane euro. Israelienii rămân un client constant de mulţi ani pentru armamentul românesc, achiziţiile lor în 2016 scăzând însă cu peste 10% faţă de anul precedent. Din cauza creşterii fulminante a achiziţiilor arăbeşti şi bulgare, israelienii au căzut în top, ei regăsindu-se aproape mereu în vârful clasamentului.

În 2016, israelienii au achiziţionat din România produse pentru sisteme aeropurtate, componente şi software pentru sisteme de testare şi identificare, subansamble electronice pentru sisteme de conducere a focului, componente pentru vehicule militare de teren, componente şi subansamble electronice pentru aeronave militare, echipamente electronice pentru utilizări militare, componente pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, cabluri electrice cu conectori, echipamente de testare şi verificare, subansamble electronice pentru produse militare, lovituri reactive fără focos calibrul 122 mm, părţi de paraşută luminoasă, componente pentru mitralieră antiaeriană, sisteme terestre IFF, piese de schimb şi echipamente de mentenanţă pentru acestea, componente pentru vehicule militare de teren, kit sistem de navigaţie prin satelit, reparaţii pentru un avion militar de transport, componente optice pentru echipament de formare de imagini şi contraacţiune, produse pentru fabricaţie de piese de structură, în cadrul unui proiect militar.

6. Maroc: 8,32 milioane de euro. Marocanii şi-au mărit de peste patru ori achiziţiile de armament faţă de anul precedent, însă tot nu au atins nivelurile record din anii 2010-2011, când cumpărau tehnică militară românească în valoare de 65 de milioane de euro, în special elicoptere militare de transport şi mentenanţa aferentă.

În 2016, Marocul şi-a reparat un elicopter militar multirol şi un avion militar de transport în România, achiziţionând şi un simulator de zbor.

7. Irak: 5,67 milioane de euro. Irakienii revin cu achiziţiile de armament din România, după o pauză de 3 ani. Client neconstant al României, recordul irakian de achiziţii de armament românesc a fost în 2010, de peste 10 milioane de euro.

În 2016, irakienii au achiziţionat din România 11.000 de puşti de asalt, 100 de mitraliere uşoare şi 290 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm.

8. Italia: 4,35 milioane de euro. Italienii şi-au crescut de peste două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor de armament românesc, creşterile din cei doi ani precedenţi fiind de asemenea spectaculoase – triplare în 2015 şi dublare în 2014. Italia devine astfel un client important de tehnică militară al României, după ce în perioada 2010-2013 aproape nu a existat pe lista clienţilor României.
Italienii au achiziţionat în 2016 din România lunete pentru arme de vânătoare, un trailer pentru subsistem terestru de date GDT, părţi de paraşută pentru muniţie de iluminare, subsistem aerian de date ADT, subsistem terestru de date GDT, cabluri electrice cu conectori, profile extrudate din aliaj de aluminiu, componente pentru staţii mobile.

9. Germania: 3,43 milioane de euro. Achiziţiile Berlinului din România au crescut şi mai mult faţă de nivelul record din anul precedent, când înregistraseră de asemenea o creştere de 25%. Germanii rămân un client constant al României, dar cu fluctuaţii mari în ce priveşte valoarea achiziţiilor.

În 2016, Germania a cumpărat din România 80 de puşti cu repetiţie, 160 de puşti semiautomate, lunete, subansamble pentru paraşute, paraşute pentru muniţie de iluminare, componente de paraşută cargo, părţi şi componente paraşută desant uman, componente, piese şi profile de avion militar, componente de paraşută de instruire, confecţii textile cu protecţie balistică şi pentru protecţie chimică, kit componente pentru avion militar, componente pentru echipamente formare de imagini şi contra-acţiune, componente optice pentru camere de supraveghere, profile extrudate din aliaj de aluminiu, container pentru aviaţie.

10. Pakistan: 3,42 milioane de euro. Achiziţiile pakistanezilor s-au dublat faţă de anul precedent. Deşi achiziţiile sale au fluctuaţii destul de mari de valoare, Pakistanul, unul dintre cei mai importanţi importatori de armament la nivel mondial, rămâne un client constant al României.

În 2016, pakistanezii au achiziţionat din România piese de schimb pentru elicopter militar de transport, echipamente şi reparaţii de echipamente pentru elicopter militar de transport, documentaţie tehnică pentru elicopter militar de transport.

TOPUL CLIENTILOR DE ARMAMENT ROMANESC DIN EUROPA

1. Bulgaria: 19,74 milioane de euro. Pentru al doilea an consecutiv, bulgarii sunt cel mai important client european de armament al României. Achiziţiile de armament românesc ale bulgarilor sunt mai mult decât duble în 2016 faţă de anul precedent, asta după ce în 2015 exporturile către Sofia se triplaseră.

2. Italia: 4,35 milioane de euro. Italienii urcă şi ei în clasament, ocupând pentru prima oară o poziţie atât de sus pe lista clienţilor europeni de armament ai României. Italienii şi-au crescut de peste două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor de armament românesc, creşterile din cei doi ani precedenţi fiind de asemenea spectaculoase – triplare în 2015 şi dublare în 2014.

3. Germania: 3,43 milioane de euro. Germania este depăşită de Italia în topul european al clienţilor României. Achiziţiile Berlinului din România au crescut şi mai mult faţă de nivelul record din anul precedent, când înregistraseră de asemenea o creştere de 25%.

4. Marea Britanie: 3,17 milioane euro. Achiziţiile britanice cresc cu aproximativ 35% faţă de anul precedent, însă rămân la un nivel scăzut, după ce în 2014 erau de peste trei ori mai mari.

În 2016, britanicii au achiziţionat din România lunete pentru arme de vânătoare, paraşute pentru desant uman, paraşute de recuperare şi părţi pentru aceasta, paraşute pentru desant materiale, părţi componente pentru aeronavă militară, profile extrudate din aliaj de aluminiu, componente pentru paraşută militară, cabluri electrice cu conectori, componente optice pentru echipamente formare de imagini şi contra-acţiune.

5. Franţa: 2,35 milioane de euro. Francezii şi-au crescut din nou valoarea achiziţiilor de armament, după ce în anul precedent stabiliseră deja un record pentru ultimii 6 ani.

În 2016, Franţa a achiziţionat din România părţi sistem IFF, echipamente pentru vehicul militar de sprijin tactic, componente optice pentru echipament de formare de imagini, profile extrudate de aluminiu, sistem antenă SAIFF, părţi ale echipamentului de identificare, piese de schimb şi echipamente pentru elicopter militar, reparaţii ale unor structuri de elicopter militar de transport, platformă telecomandată pentru vehicule militare, tehnologie şi asistenţă tehnică pentru platformă telecomandată fără armă pentru vehicul blindat.

6. Belgia: 735.000 de euro. Achiziţiile belgienilor au scăzut cu aproximativ 20% faţă de anul precedent. Deşi sunt un client constant al României, valoarea exporturilor către Bruxelles rămâne nesemnificativă şi fluctează an de an.

În 2016, belgienii au cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, costume de protecţie NBC, veste antiglonţ, componente pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, părţi şi componente pentru vehicule militare de teren, remorcă integrată pentru alimentare radar, echipamente de telecomunicaţii şi comandă pentru radar, cabluri electrice cu conectori.

7. Slovacia: 563.000 de euro. După ce au dispărut în 2015 din lista clienţilor de armament ai României, slovacii revin cu achiziţii care se situează însă la mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2014. În 2016, Slovacia a cumpărat din România 50 de puşti semiautomate cu lunetă şi 42 de mitraliere calibrul 12,7mm.

8. Spania: 289.000 euro. Spaniolii sunt clienţi noi ai armamentului românesc, făcând pentru prima oară în ultimii ani achiziţii demne de luat în seamă din România. În 2016, ei au cumpărat lunete, componente pentru echipamente de avion militar de transport, profile extrudate din aluminiu.

9. Finlanda: 145.000 euro. Finlandezii sunt de asemenea un client nou pentru armamentul României. În 2016, ei au achiziţionat lunete pentru arme de vânătoare şi un telemetru cu laser.

10. Grecia: 130.000 euro. Grecii revin la armamentul românesc după o pauză de doi ani, însă cu achiziţii nesemnificative, ei cumpărând în 2016 doar profile extrudate din aliaj de aluminiu.

Alţi clienţi importanţi de armament românesc în 2016

India: 2,92 milioane euro. Indienii, cei mai mari importatori de armament la nivel mondial, şi-au crescut de aproape trei ori achiziţiile din România faţă de anul precedent, după ce în 2015 le măriseră de şase ori. Indienii cumpără constant arme româneşti, însă în 2016 au ajuns la un nivel record. India a cumpărat motor pentru avion militar de luptă, strung greu pentru producţia de apărare şi produse pentru motor avion militar de luptă.

Liban: 2,57 milioane euro. Au cumpărat de două ori şi jumătate mai mult faţă de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. În 2016, libanezii au cumpărat din România piese de schimb şi componente pentru elicopter militar de transport, platformă telecomandată pentru detecţie, recunoaştere, identificare pentru forţele Ghanei din UNIFIL (misiune ONU), 20 de mitraliere calibrul 12,7 mm.

Turcia: 1,85 milioane euro. Turcii au ieşit din topul clienţilor de armament românesc, după ce în 2015 atingea un nivel record, mărindu-şi achiziţiile de şase ori faţă de anul precedent. În 2016, achiziţiile s-au redus de peste patru ori.

În 2016, turcii au cumpărat din România componente pentru sistem de ochire, container pentru tuburi de lansatoare de rachete nedirijate, piese şi accesorii pentru acest tip de container, componentă de luptă calibrul 300 mm, profile extrudate de aluminiu, două aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm şi grenade antitanc calibrul 40 mm pentru testare, bandă explozivă, încărcătură explozivă de distrugere, exploziv militar, componentă de luptă calibrul 107 mm, componente optice pentru echipamente militare.

Oman: 1,37 milioane euro. Statul arab revine cu achiziţiile de armament din România, după ce dispăruse din 2014. În 2016, Oman a cumpărat de aici echipamente pentru elicopter militar de transport şi reparaţii pentru acestea.

Azerbaidjan: 969.000 euro. Achiziţiile azerilor se reduc la jumătate faţă de anul precedent. În 2016, ei au cumpărat din România componente pentru aparate de ochire, sisteme terestre IFF, piese de schimb şi echipamente de mentenanţă pentru acestea, asistenţă tehnică pentru instalare Kit IFF, piese de schimb pentru aparate de ochire, kit sistem de navigaţie prin satelit.

Indonezia: 925.000 euro. Achiziţiile indoneziene îşi continuă trendul descendent, reducându-se aproape la jumătate faţă de anul precedent. Totuşi, ei rămân un client constant pentru armamentul românesc. În 2016, Indonezia a achiziţionat din România produse pentru elicopter militar de transport.

Canada: 200.000 euro. După ce în 2015 canadienii îşi făceau intrarea în forţă pe lista de clienţi de armament ai României, în 2016 achiziţiile lor s-au redus de 10 ori. Canada a cumpărat în 2016 din România muniţie de calibru mic, piese şi ansamble pentru avion militar de transport şi părţi pentru simulator de zbor.

Kuwait: 129.000 euro. Kuwaitienii sunt clienţi noi de armament ai României. În 2016, ei au cumpărat grenade defensive de mână.

Brazilia: 127.000 euro. Brazilienii cumpără pentru al doilea an la rând tehnică militară din România. În 2016, ei au cumpărat cabluri electrice cu conectori.

Elveţia: 101.000 euro. Elveţienii reapar pe lista clienţilor de armament ai României, după o lipsă de doi ani. Ei au făcut în 2016 achiziţii nesemnificative – profile extrudate din aliaj de aluminiu şi prelate de camuflaj.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Uau. Nici n-am stiut ca in Romania se mai fac arme si munitie. Romanul tot sarac si in criza e caci se pare ca afacerea e a strainilor care detin Romania si o conduc.

  2. Si toti is idioti de la vladica la opinca, indeamna toti la pace si la a nu judeca si criminalii conduc tara si isi bat joc de noi de multi, multi ani. Eu cred ca asta e prostie, nu smerenie. Oricum lucrurile sunt asa avansate ca nu se mai poate face nimic. Daca Romania sa zicem, printr-o minune, ar scapa instant de toti jidanii care o controleaza ar crea ei un pseudoatentat pe aici si apoi ar ataca Romania prin intermediul SUA pe motiv ca cetatenii sunt asupriti de conducerea statului, etc; exact cum fac prin Afganistan, Siria, Irak, distrug si ucid totul pe motiv ca ajuta cetatenii si cauta teroristi, niste teroristi inventati de ei. Trist si coplesitor. Dar Dumnezeu probabil considera ca e bine asa de ii ingaduie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button