Erdogan, FARA LIMITE. Vrea să transforme SFANTA SOFIA în MOSCHEE și să se roage aici înainte de PAȘTI

Apr 13, 2017 6220 2 http://bit.ly/2HaqKMD

De mai multă vreme Erdogan se uită cu poftă la catedrala Sfânta Sofia, pentru a o transforma în moschee, după modelul lui Mahomed al II-lea.

Reccep Tayyip Erdogan, noul sultan al Turciei, pare tentat să repete figura predecesorului său medieval, Mahomed al II-lea Cuceritorul, care după ce a ocupat Constantinopolul, pe 29 mai 1453, a mers să se roage la basilica Sfânta Sofia, după ce i-a masacrat în prealabil pe preoții creștini ce oficiau acolo.

Potrivit La Croix, „cu două zile înainte de referendumul din Turcia și în ajunul Paștilor președintele turc ar plănui să se roage cu membri ai partidului său, AKP și cu lideri religioși în Sfânta Sofia.

În 2016, în perioada ramadamului, au mai avut loc rugăciuni în incinta basilicii, iar televiziunea publică Diyanet a difuzat în fiecare zi în direct pe câte un imam diferit citând din Coran.

La Croix subliniază: „Niciodată Sfânta Sofia nu a fost folosită de o manieră atât de intensivă pentru activități religioase de când a devenit muzeu.”

Sunt mulți ani de când AKP, partidul lui Erdogan, o formațiune islamică conservatoare privește cu poftă către Sfânta Sofia, pentru a o transforma în moschee, decenii după ce Mustafa Kemal Atatürk a transformat-o în muzeu, pin decret, în 1934.

Nu este un secret pentru nimeni admirația pe care Erdogan o poartă lui Mahomed al II-lea Cuceritorul și Soliman Magnificul, după cum o arată și palatul pe care și l-a construit – un fel de Topkapî hidos și uriaș – descris astfel de Le Figaro:

„Totul este în conformitate cu nebunia grandorii care caracterizează toate proiectele lansate de Erdogan: întinzându-se pe 200.000 de metri pătrați, construit în stil neo-selgiucid, cu 1000 de camere ultraluxoase, noul palat a costat peste 350 de milioane de dolari. Acest edificul gigantic, care depășește în mărime palatele otomane, amintelte de construcțiile impozant și inevitabil kitsch ale regimurilor totalitare.”

Sfânta Sofia, o bijuterie de arhitectură, simbol al creștinătății, a început să fie construită în 532, fiind inaugurată de împăratul Iustinian și de soția sa Teodora pe 27 decembrie 537.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
2 Comentarii la “Erdogan, FARA LIMITE. Vrea să transforme SFANTA SOFIA în MOSCHEE și să se roage aici înainte de PAȘTI”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Ionut
  # 13 aprilie 2017 at 11:30

  Banuiesc ca in Romania e imposibil ca Johannis sa ceara transferul catre BOR al suprafetei de teren concesionate pentru construirea moscheii, nu?
  Noi nu permitem asa ceva, altfel n-am fi niste slugi bune de calcat in picioare… Ne-am strica „firma”…

 2. Radu
  # 13 aprilie 2017 at 20:31

  Sa ii dea Dumnezeu ganduri bune sa lase pe grecii ortodocsi si pe ceilalti ortodocsi si Sfanta Sofia in pace.

  Sa treaca si el la Ortodoxie pentru binele lui si al poporului lui.

Scrie un comentariu

Scroll Up