Proiectul Legii vaccinării. Părinții care nu își vaccinează copiii pot fi acuzați de rele tratamente, conform proiectului Legii vaccinării, care a fost publicat, marți,pe site-ul Ministerul Sănătăţii.
„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, conform textului citat.
Potrivit proiectului de lege, care a fost publicat, marți, pe site-ul Ministerul Sănătăţii, părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații:
- Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate.
- Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București.
- În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.
Părinții care nu își vaccinează copiii pot fi acuzați de rele tratamente. În Noul Cod Penal, acest lucru înseamnă închisoare între 3 şi 7 ani.
Conform proiectului, vor fi înfiinţate Comisii de vaccinare care vor avea printre atribuții sesizarea serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali, în cazul minorului care nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.
De asemenea, comisiile vor „sesiza instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.
Conform Noului Cod Penal, art. 197, „Relele tratamente aplicate minorului” înseamnă:„Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
„Eu am militat întotdeauna pentru vaccinare. Părinţii care nu îşi vaccinează copiii sunt iresponsabili. Dar injectarea obligatorie nu trebuie impusă prin pedepse, pentru că astfel transformăm o măsură de maxim interes social într-o măsură cu iz antisocial. Şi ne întoarcem de unde am plecat, înainte de decembrie 1989…”, ne-a spus professor dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, şeful secţiei de Neurochirurgie al Spitalului Sanador din Bucureşti.
„Nu cred că se va merge direct la închisoare în asemenea cazuri. Este foarte posibil să se găsească o formulă prin care sancţiunea să fie o amendă penală, abia la următoarea abatere să primească închisoarea cu suspendare, iar în ultimă intanţă privarea de libertatea. Asta, în cel mai rău caz”, ne-a spus avocatul Alexandru-Eduard Cucoş.
„Acest proiect este un mare abuz”
„Noi considerăm că acest proiect pregăteşte un mare abuz faţă de părinţii conştienţi de riscurile la care sunt expuşi copiii la vaccinare. Orice condiţionare la refuzul vaccinării este o încălcare a Constituţiei.
Compoziţiile vaccinurilor pot provoca anumite alergii copiilor – să sperăm că nu vom asista la decese. Testele alergologice se fac pe banii părinţilor, cea ce nu este corect. Acest proiect va fi respins de Parlament, sau, în cel mai rău caz, de Curtea Constituţioală”, ne-a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, care militează pentru dreptul părinţilor de a se opune vaccinării.