X

In Oradea, ECUMENISMUL este la el acasa. Liderii a şase comunităţi ,,creştine” au deschis o expoziţie comună de Paşte

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înaintea celei mai importante sărbători creştine de peste an, la iniţiativa şi în organizarea Episcopiei Romano-Catolice, în Palatul Princiar al Cetăţii a fost inaugurată, luni după amiază, expoziţia “Paştele”, care prezintă, prin informaţii, imagini şi obiecte, felul în care este ea aşteptată şi celebrată.

Eveniment unic

Expoziţia a fost realizată în comun de şase culte creştine din oraş: romano-catolic, ortodox, greco-catolic, unitarian, evanghelic-luteran şi comunitatea evreilor mesianici.

La eveniment au participat liderii spirituali ai celor şase comunităţi creştine: episcopii László Böcskei (romano-catolic), Sofronie Drincec (ortodox), Virgil Bercea (greco-catolic), păstorul Mátyás Attila (comunitatea evanghelică), preoteasa Molnár Imola (comunitatea unitarienilor) şi rabinul David Nagy (evrei mesianici).

Cei şase, care au luat pe rând cuvântul în faţa a zeci de participanţi la vernisaj, au subliniat importanţa sărbătorii Paştelui, precum şi importanţa unităţii şi susţinerii între cultele creştine.

De altfel, organizatorul expoziţiei, istoricul Lakatos Attila, referent cultural al Episcopiei Romano-Catolice, a spus că este pentru prima oară când cele şase comunităţi organizează împreună un eveniment, lucru care ar fi chiar şi o premieră la nivel naţional.

“Cred că este un moment istoric (…) Vreau să vă descriu o scenă: Acum câteva zile, în ultima fază a organizării, în maşina Episcopiei Romano-Catolice doi preoţi ortodocşi transportau o pluvială (n.r. – veşmânt ecleziastic) catolică, pe care o preoteasă unitariană şi un istoric greco-catolic au aranjat-o în sală. Atât de ecumenică este această expoziţie…”, a spus Lakatos, obţinând zâmbete de la participanţi.

Împreună… în ciuda diferenţelor

În mesajul său, episcopul romano-catolic László Böcskei, cel care a avut ideea expoziţiei, a spus că, indiferent de cultul din care fac parte, creștinii trebuie să caute să se sprijine “în credinţă”. “Am considerat că, fiind sărbătoarea Sfintelor Paşti la aceeaşi dată, trebuie să încercăm să dăm un semnal de speranţă şi de bucurie lumii de azi. De aceea am lansat invitaţia, pentru a prezenta tradiţiile, obiceiurile în special liturgice, dar nu numai, legate de Sărbătoarea Sărbătorilor. Acolo unde există credinţă, acolo se poate clădi pentru viitor, în ciuda unor diferenţe care mai există”, a spus acesta.

De asemenea, episcopul ortodox Sofronie Drincec – care şi-a adresat salutul şi urările de sărbătoare atât în limba română, cât şi în limba maghiară – a subliniat importanţa conlucrării între cultele creştine şi a spus că “credinţa în Înviere este antidotul cel mai puternic pentru secularizarea care vrea să cuprindă lumea din care facem parte”.

La rândul său, episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, vede expoziţia comună vernisată luni ca fiind nici mai mult, nici mai puţin decât “un surâs al Domnului asupra Oradiei”. “Este fundamental ca în aceste vremuri să fim uniţi, noi creştinii, şi să ştim încotro trebuie să mergem. Trebuie să-i mulţumim Domnului pentru că în acest an celebrăm cu toţii Învierea o singură dată. Poate ne ajută Dumnezeu, în anii ce vin, să ajungem cu adevărat la un consens şi pe mai departe să celebrăm Paştile împreună”, a mai spus acesta.

Sărbătoarea sărbătorilor

Expoziţia este împărţită în patru săli. Prima sală cuprinde, pe panouri, descrieri ale comunităţilor creştine organizatoare şi câte un mesaj al liderilor acestora. Cea de-a doua sală este dedicată postului, unde se prezintă ce înseamnă acesta pentru fiecare comunitate, a treia sală descrie Săptămâna Mare şi cum e sărbătorită ea de fiecare cult, în timp ce ultima sală este dedicată Învierii.

În fiecare dintre acestea, pe lângă panourile informative şi ilustrative, au fost expuse şi diverse obiecte liturgice şi nu numai specifice ritualurilor celor şase culte înaintea şi în timpul Sărbătorii Paştelui. Pot fi văzute, deci, veşminte bisericeşti, tablouri, piese de altar, o toacă, scripturi vechi, precum şi – cele mai valoroase exponate din punct de vedere istoric – trei gravuri renascentiste, de secol XVI, care reprezintă patimile lui Iisus Hristos şi se află în colecţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Expoziţia “Paştele” va putea fi vizitată la Cetate, în Palatul Princiar, până la Rusalii, respectiv la începutul lunii iunie.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button