X

Un opozant acuză SUA de provocarea atacului chimic, Washingtonul îl învinuiește pe Assad. Atacul chimic considerat o VESTE PROASTA pentru PACEA din Siria

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Bilanţul atacurilor chimice de marţi dimineaţă, din Siria, a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, a anunţat Uniunea Organizaţiilor de Salvare şi Îngrijiri Medicale (UOSSM), citată de AFP. 

“La 17.15 (18.15 ora României – n.r.), bilanţul atacurilor chimice este de 100 de morţi prin sufocare şi 400 de victime, în urma mai multor atacuri chimice în masă cu gaz toxic, începând din această dimineaţă (marţi – n.r.), în satul Khan Sheikhoun, din sudul regiunii Idleb”, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

„Centrul Căştilor Albe de la Khan Sheikhoun, precum şi spitalul Al-Rahme au fost afectate de un atac chimic”, se adaugă în text. „S-au înregistrat aproximativ 40 de atacuri de la 6.30 (7.30 ora României). Acestea continuă în prezent”, a precizat organizaţia.

Bilanţul precedent, publicat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului şi de medicii aflaţi în zona controlată de rebeli, era de cel puţin 58 de morţi, dintre care 11 copii mai mici de opt ani.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a acuzat regimul sirian pentru atac, o informaţie respinsă, însă, de o sursă militară siriană.

Presupusul atac cu arma chimica din Siria a fost incurajat de pozitia Statelor Unite fata de presedintele sirian Bashar al – Assad, a acuzat marti un membru al opozitiei siriene

“Prima reacție a sirienilor este că aceasta e o consecință directă a declarațiilor americane că Assad nu este o prioritate și i se acordă timp și i se permite să rămână la putere”, a declarat Basma Kodmani redacției din Washington a agenției Reuters.

Președintele american Donald Trump a reacționat marți la atacul din provincia siriană Idlib ceva mai târziu decât alți șefi de stat. Într-un comunicat, Casa Albă a afirmat că “aceste acțiuni odioase ale regimului lui Bashar al-Assad sunt o consecință a slăbiciunii și nehotărârii fostei administrații — cea a predecesorului lui Trump, Barack Obama. “Președintele Obama a declarat în 2012 că va trage o ‘linie roșie’ împotriva utilizării armelor chimice, după care nu a făcut nimic”, se afirmă în documentul citat.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat că președintele Siriei va trebui să “dea socoteală” pentru folosirea armelor chimice și a cerut Iranului și Rusiei să își cheme aliatul la ordine. “Oricine folosește arme chimice pentru a-și ataca propriul popor dă dovadă de un dispreț fundamental față de decența umană”, a declarat Tillerson. AFP reamintește că în urmă cu câteva zile, el afirmase că soarta lui Bashar al-Assad trebuie decisă de poporul sirian, iar ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Halley, susținuse că “bătăliile trebuie alese” și anunțase că prioritatea Washingtonului nu mai este plecarea lui al-Assad de la putere.

În atacul de marți au fost uciși 58 de oameni, cu toții civili, dintre care cel puțin 19 copii și 13 femei, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit AFP. Organizația neguvernamentală nu a putut preciza care a fost presupusul agent chimic. O sursă guvernamentală de la Washington, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Reuters, a declarat acestei agenții de presă că ar fi vorba de gazul neurotoxic sarin.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru a discuta despre atacul chimic din Siria

Ambasadorul Marii Britanii pe lângă ONU, Matthew Rycroft, a spus că acest atac chimic reprezintă o veste proastă pentru pacea din Siria.

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a fost convocată de către Franţa şi Marea Britanie.

Provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unei alianţe între rebeli şi jihadişti, este vizată frecvent de atacuri aeriene ale regimului şi aviaţiei ruse. Ea a fost vizată, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Guvernul sirian dezminte că a folosit arme chimice într-un război care s-a soldat cu peste 320.000 de morţi începând din martie 2011. El a ratificat Convenţia cu privire la interzicerea armamentului chimic în 2013.

În octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide că armata siriană a comit un atac cu armament chimic şi anume clor, la Qmenas, în provincia Idleb, pe 16 martie 2015.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Sunt sigur ca se va degenera daca vor intervenii americanii,nu o spun eu o spune presedintele Siriei cat si a Iranului nu mai zic de sintii parinti! Ei au spus ca va fi un domino! Nu mai zic ca americanii vor intervenii si in corea de nord deci acolo e un focar! Uitati ce spune presedintele Siriei https://www.youtube.com/watch?v=vJpYL9UUjcY ! Un sfat sa aveti rucsacu pregatit! Doamne ajuta fratilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button