X

Protest în Bulgaria împotriva majorării exagerate a tarifelor la utilități

de null
http://www. dw.com/image/16642981_304.jpg

Bulgarii au început proteste de stradă, la Sofia, împotriva majorărilor postelectorale a tarifelor la gaze, apă, energie termică şi electrică.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Bulgarii s-au mobilizat împotriva majorărilor de prețuri fără precedent în ultimii 10 ani. Gazele naturale se vor scumpi cu 30 de procente, apa cu 18, energia termică de la 23 de procente în Capitală până la 38 în unele orașe de provincie, iar cea electrică inițial cu un procent după care vor urma alte două-trei.

Nemulțumirea cetățenilor  este mare, aşa că bulgarii au aderat cu zecile de mii în decurs de o singură zi la pagina Facebook intitulată Protestăm împotriva abuzurilor Comisiei pentru reglementări în energetică.

Protestatarii se adună, începând de luni, zilnic în fața sediului comisiei.

Organizatorii informează că în ultimii doi ani prețul gazelor a scăzut cu 87%, iar cel al energiei termice cu numai 22. Costul gazelor reprezintă în medie 57% din cheltuielile de producție ale termoficărilor. Practic, în această perioadă, companiile de termoficare și-au majorat într-un mod ascuns profitul în medie cu 27 de procente.

Protestatarii consideră că la o creștere cu 30 de procente a tarifelor la gaze prețul energiei termice va trebui majorat în capitală cu 1, nu cu 23 de procente.

Protestele vin la o săptămână după ce partidul conservator al fostul premier Boiko Borisov a câştigat alegerile parlamentare. Partidul lui Borisov, GERB, a obţinut 32,6% din sufragii şi 96 din cei 240 de aleşi, mai mulţi decât în parlamentul actual (84). Socialiştii, care au obţinut 27% din voturi (79 de mandate), şi-au crescut de peste două ori numărul parlamentarilor, însă nu au reuşit să îi înlăture de la putere pe conservatori, care domină scena politică din 2009.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. asa a cerut CE demult. Si Romania “si-a asumat” aceste “liberalizari”. Ce nu intelegeti ca statele nu mai au voie practic sa controleze resurse si sa ajute cetatenii. Politica mondiala s-a privatizat, politicile pro corporatii “responsabile social” le-au inlocuit pe cele de stat, statele doar le pun in practica si culeg taxele si scot jandarmii in strada la nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button