X

Biserica Ortodoxă din Rusia se pronunță cu privire la înhumarea corpului lui Lenin: ,,Trebuie inhumat, această decizie vine cu o întârziere de un sfert de secol”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Trupul lui Lenin, îmbălsămat și aflat la mausoleul situat în Piața Roșie din Moscova, trebuie înhumat, potrivit unor declarații ale mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului sinodal pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Această decizie vine cu o întârziere de “un sfert de secol”, mai spune biserica rusă, potrivit portalului Newsru.com.

“Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre. Monumente dedicate acestor persoane nu trebuie să stea în piețele noastre. Corpurile mumificate ale acestor persoane nu trebuie să fie expuse publicului larg”, a lansat înaltul prelat în emisiunea “Biserica și lumea” de pe canalul Rossia-24, citat de Interfax.

Cu toate acestea, a spus el, nimeni nu este interesat acum în “redeschiderea unor răni vechi, în agitarea societății sau în provocarea unei sciziuni”.

“Aș spune că am întârziat cu un sfert de secol în ceea ce privește această decizie. Trebuia luată încă în 1991, atunci când monumentul lui Felix Dzerjinski (întemeietorul NKVD, predecesorul KGB) a fost îndepărtat. Tot atunci și trupul lui Lenin trebuia să fie scos din mausoleu. Însă dacă acest lucru nu s-a făcut, acum trebuie să așteptăm momentul când în societate va exista un consens în această problemă”, a declarat mitropolitul Ilarion.

Însă Nikolai Haritonov, președintele Comisiei din Duma de Stat pentru politica regională și problemele nordului Rusiei și Orientului Îndepărtat rus, s-a opus cu fermitate înhumării corpului lui Lenin. “Lenin nu încurcă pe nimeni în mausoleu. Niciodată nu va exista un consens la nivelul societății în această privință. Este voința bunicilor și a străbunicilor noștri”, a afirmat deputatul comunist într-o declarație duminică la postul de radio rusesc BFM, insistând că țara are lucruri mai importante de făcut în acest moment decât să-l evacueze pe Lenin din mausoleu.

Conform unor experți ruși, în prezent, Lenin a încertat să mai fie considerat o personalitate semnificativă pe plan istoric în Rusia, așa cum a fost timp de decenii.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, personalitatea lui Stalin a surclasat-o pe cea a liderului revoluției bolșevice din 1917. “Pe Olimpul politic, Lenin nu mai ocupă locul pe care îl ocupase înainte”, susține expertul Valeri Kasamara, citat de BFM, în contextul în care în ultimii ani, la nivel oficial, se încearcă justificarea represiunilor staliniste printr-o necesitate istorică și a lui Stalin însuși, care din dictator sângeros începe să devină “manager eficient”.

Primele discuții despre înhumarea lui Lenin au început în anii ’90.

 

 

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button