5:01 am - duminică, 30 aprilie, 2017

Ibuprofenul, cel mai utilizat medicament împotriva durerilor, creşte riscul unui stop cardiac cu 31%

675 vizualizări 1 comentariu https://goo.gl/BEsPHW

Ibuprofenul, medicamentul cel mai des utilizat împotriva durerilor şi a inflaţiilor, creşte cu 31% riscul provocării unui stop cardiac dacă este administrat în cantităţi mari şi fără indicaţii de la medic, arată un nou studiu realizat de cercetătorii din Damenarca, scrie The Guardian.

Alte medicamente din aceeaşi gamă de analgezice, cunoscute drept medicamente antiinflamatorii şi nesteroidiane (NSAIDs), prezintă un risc şi mai mare, potrivit aceluiaş studiu. Diclofenacul, de exemplu, este considerat cel mai periculos, întrucât creşte riscul de stop cardiac cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislason de la Universitatea din Copenhaga, care a coordonat studiul, a cerut să se realizeze mai multe controale legate de vânzările de ibuprofen şi alte medicamente NSAIDs.

El spune că permiterea ca aceste medicamente să fie cumpărate fără prescripţie medicală, fără sfaturi de la doctori şi fără restricţii ar trebui să tragă un semnal de alarmă publicului.

“Descoperirile ne reamintesc că medicamentele NSAIDs nu sunt tocmai inofensive. Diclofenacul şi ibuprofenul, două dintre cele mai comune medicamente, sunt asociate cu un risc semnificativ de producere a unui stop cardiac”, adaugă Gunnar Gislason.

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 29.000 de pacienţi care au făcut un stop cardiac între anii 2001 şi 2010 în Danemarca.

Profesorul a mai afirmat că doza maximă de ibuprofen trebuie să fie de maximum 1.200 mg pe zi.

Studiul făcut de cercetătorii din Danemarca nu este singurul care atrage atenţia asupra medicamentelor NSAIDs. În luna semprembrie a anului trecut, un studiu publicat în revista British Medical Journal a arătat că ele sunt asociate şi cu riscul apariţiei unor boli cardiovasculare.

Alte studii au demonstrat faptul că medicamentele NSAIDs produc o schimbare a ritmului cardiac (care poate duce la cedarea inimii) şi la creşterea riscului de atac de cord şi de accident vascular cerebral dacă sunt administrate în cantităţi mari.

“Medicamentele NSAIDs ar trebui folosite cu precauţie şi având indicaţii valide. Ele ar trebui evitate de persoanele care au probleme cardiovasculare. Nu cred că aceste medicamente ar trebui vândute în supermarketuri sau staţii de benzinărie, unde nu se pot oferi sfaturi profesionale în legătură cu modalitatea de administrare”, spune profesorul Gunnar Gislason.

Vă rugăm să ne sprijiniți! Ajutorul dvs. va fi pentru continuitatea acestui portal. Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare


Un comentariu la “Ibuprofenul, cel mai utilizat medicament împotriva durerilor, creşte riscul unui stop cardiac cu 31%”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. mirean
    # 22 martie 2017 at 13:57

    De luat in seama acest avertisment mai ales pt.bolnavii cu probleme de articulatii care folosesc mai mult acest medicament.Chiar ieri am fost la cardiologie cu ceva probleme la inima si medicul mi-a spus ca unul dintre motivele bolii este si folosirea in cantitate mai mare(pana la 1000mg pe zi)a ibuprofenului.Acum,acest anunț mi-a confirmat cele spuse de medic.Si totuși pentru inflamații ce alt antiinflamator putem oare folosi fara riscuri cardiovasculare?Cine îmi poate da un răspuns?
    Mulțumesc pt.anunț!

Scrie un comentariu