X

In loc sa se ia masuri pentru interzicerea lor, APC transmite avertismente cumparatorilor asupra nivelului ridicat de chimicale din produsele de post de pe piata

de null

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 35 de preparate și semipreparate vegetale, produse de post, din marile structuri comerciale. Experții au identificat mulți aditivi alimentari care amenință sănătatea consumatorilor.

Consumatorul contemporan are de unde alege, iar denumirea alimentelor este fundamentală. Aceasta descrie adevărata natură a produselor alimentare și ajută consumatorii să distingă un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare.
Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depășește 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.

Experții APC susțin, în urma studiului, că anumite sortimente de tofu conțin clorură de calciu, o soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele. De asemenea, că margarina consumată frecvent poate duce la mărirea ficatului, a rinichilor, la riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Și numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Alimentele de post incluse în studiul APC

Au fost achiziționate următoarele produse alimentare folosite de către consumatori în perioada posturilor:

  • Fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric (Carrefour)
  • Salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Via-Trend)
  • Chifteluțe de legume cu caragenan și gumă de guar (Carrefour)
  • Salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Carrefour)
  • Humus cu sorbat de potasiu și acid citric (Cris-Tim)
  • Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
  • Salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
  • Fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
  • Fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași și difosfat disodic (Pirifan Distribution)
  • Fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grași și curcumină
  • Fasole bătută instant Jasmin cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfați, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Olimp Company)
  • Piure de cartofi Knorr cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat de sodiu și metabisulfit de sodiu (Unilever)
  • Fulgi pentru fasole bătută Malita cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Malita Saray Food)
  • Piure K Classic cu mono și digliceride ale acizilor grași, esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași, metabisulfit de sodiu și curcumină (Kaufland)
  • Fulgi pentru fasole bătută C+C cu pirofosfat acid de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași, metabisulfit de sodiu, acid citric și butilhidroxianisol
  • Pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.
  • Aperitiv vegetal cu semințe de in (2,5%) și ulei de cimbru fără aditivi (Scandia Sibiu)
  • Pastă vegetală Carrefour cu caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfați de sodiu și carmin.
  • Pate vegetal din boabe de soia (32%) Inedit – fără aditivi
  • Fasole bătută de la Cris-Tim cu sorbet de potasiu, benzoat de sodiu și acid citric
  • Sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar și sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
  • Tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu
  • Tofu Natur Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito- Fitt Covasna)
  • Tofu frământat Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Baton vegetal din tofu Inedit cu citrat trisodic, ascorbat de sodiu, gumă carruba, gumă xantan și acid citric
  • Drob de ciuperci Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Pastă vegetală cu ceapă verde Unicarm cu cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic și caramel (Unicarm)
  • Preparat vegetal Cizzy cu difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, gumă locust, caragenan, acid citric și sorbat de potasiu (Deserta)
  • Crenvurști vegetali Fito-Fitt, fără aditivi (Fito-Fitt Covasna)
  • Specialitate vegetală pe bază de grăsimi și uleiuri vegetale Viofast cu acid citric și acid sorbic (Viotros Grecia)
  • Soia Yofu cireșe Alpro cu citrat de tricalciu, citrat de sodiu și acid citric (Alpro Com Va)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 25% grăsime cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid sorbic și acid citric (Carrefour)
  • Grăsime tartinabilă cu 25% grăsime Sarina Family cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid citric, sorbat de potasiu și beta-caroten(Mega Image)
  • Grăsime tartinabilă cu 30% grăsime Becel Light cu mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 20% grăsime Delma Sandviș cu poliglicerol, poliricinoleat, mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)

Apa este primul ingredient pe listă

Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv.
Ingredientele regăsite în compoziția produselor de post analizate sunt: apă, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, zahăr, sirop de glucoză, sirop de caramel, dextroză, fructoză, lecitină din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumină, arome și pectine, fulgi de cartofi, fasole pudră, mazăre pudră, fulgi de mazăre, fulgi de fasole uscată, făină de fasole, făină de mazăre, cartofi deshidratați, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapă deshidratată, roșii pudră, morcov deshidratat, muștar praf, făină de grâu, fibre de mazăre, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteină vegetală hidrolizată din porumb și rapiță, fibră de grâu, proteină vegetală de soia, extract din fructe și legume, sare de mină neiodată, usturoi, boia dulce, nucșoară, piper boabe, foi de dafin, porumb.

Amestecuri cu uleiuri vegetale hidrogenate, puține legume și mulți aditivi

“Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci, ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.” declară coordonatorul studiului, Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

31 de aditivi alimentari identificați, ce pot duce la probleme serioase de sănătate

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, după cum urmează: E100– curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu, E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan, E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450–difosfat disodic, E452– polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
E476 – poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator și stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului și a rinichilor.
E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

Clorura de calciu, din unele sortimente de tofu, dă efecte secundare

“Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.” susține Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Studiul complet poate fi citit aici.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button