X

Financial Times: “Europa începe sa se gândească la ceva de necrezut: ruperea”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Europa cu doua viteze, subiect intens discutat in aceste zile, alimenteaza imaginatia celor care vad Uniunea Europeana drept o constructie tot mai subreda. 

“Europa incepe sa se gandeasca la ceva de necrezut: ruperea”, titreaza Financial Times, intr-un articol al lui Tony Barber, care precizeaza ca lumea prezinta mai multe riscuri pentru UE decat oricand dupa sfarsitul Razboiului Rece.

Prezentat miercuri, documentul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, contine cinci scenarii pentru viitorul UE, pana in anul 2025.

Insa, scrie FT, lipsa de claritate a Cartei Albe a lui Juncker este de inteles. In conditiile in care urmeaza alegeri in Franta, Germania, Olanda, Cehia si Bulgaria, putine guverne, sau poate niciunul, au vreun apetit pentru initiative ambitioase din partea dlui Juncker.

O “Europa cu mai multe viteze”, care incurajeaza unele tari sa se integreze mai indeaproape decat altele, este din nou la moda. In special atractiva in parti din Europa Occidentala, aceasta idee a primit deja sprijinul ministrilor de Externe ai Frantei si Germaniei, Jean-Marc Ayrault si Sigmar Gabriel.

O alta idee acestui plan este sporirea colaborarii in domeniul apararii, astfel incat Europa sa devina un partener de securitate mai credibil al Statelor Unite.

Germania, nucleul geo-economic daca UE s-ar rupe

Dincolo de aceste propuneri relativ precaute, unii factori de decizie politica si analisti independenti se gandesc la ceva de necrezut. Un exemplu este un raport al unei firme de consultanta, MacroGeo, “Europa in epoca Brexit si Trump: Dezintegrarea si regruparea”.

Raportul sustine ca UE in forma sa prezenta se va descompune cel mai probabil, chiar daca pro-integrationisti precum candidatul francez la alegerile prezientiale Emmanuel Macron si social-democratul Martin Schulz castiga cursele electorale din acest an si devin cei mai puternici oameni din tarile lor.

“Pana in ciclul electoral 2021-22, UE ar putea intra in ultimii cinci ani ai existentei sale ‘reale'”, se arata in raport, care mai sustine ca, pe langa socuri precum cel al votului de iesire a Marii Britanii din UE, trendurile geopolitice pe termen lung provoaca atrofierea blocului.

La granitele estice si sudice ale Europei, provocarile multiple includ migratie neregulata, state care esueaza, terorism, schimbari climatice si revizionismul rusesc.

Nu ar dezlantui dezintegrarea UE “periculosii demoni nationalisti ai trecutului Europei”, asa cum fostul premier belgian Guy Verhofstadt se teme? Autorii raportului MacroGeo nu prezic o competitie anarhica intre statele-natiuni, ci “aparitia unui nucleu german geo-economic”.

Problema Italia

Acest nucleu s-ar compune din Germania si din tarile aflate in lanturile sale de aprovizionare industriala si care agreeaza cultura sa monetara si fiscala.

Autorii raportului sustin ca, “daca Italia s-ar prabusi”, nordul acestei tari s-ar putea alatura Olandei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei si tarilor scandinave in acest grup.

Toate acestea implica ruperea zonei euro care este compusa din 19 tari. Ministrii de Finante si bancherii sunt siguri ca un asemenea pas ar fi devastator pentru economia Europei si pentru stabilitatea financiara globala. Totusi, acest lucru se discuta in cercurile de dincolo de Frontul National francez sau de Miscara Cinci Stele a Italiei.

In acest sens, o banca de investitii din nordul Italiei, Mediobanca, a publicat un controversat raport in luna ianuarie, care sugereaza, in termeni de datorie publica, ca Italia nu ar fi afectata mult de iesirea din zona euro. In plus, Parlamentul olandez a votat luna trecuta sa autorizeze o ancheta privind avantajele si dezavantajele apartenentei la zona euro.

Ca veritabile ghiduri ale viitorului Europei, aceste evolutii merita o atentie sporita – poate mai indeaproape decat Carta Alba a lui Juncker.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Pai oricum aceste ipoteze , au fost de multi ani luate in calcul, nu e nici o surpriza acum, daca esti un pic incercat de viata, ajungi sa te astepti la orice , fara sa mai simti surpiza :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button