Tianhe-3: un alt supercomputer la care lucrează China

Feb 21, 2017 1343 vizualizări 0 comentarii goo.gl/uD9MnR

Foto: http://www.theverge.com/2017/1/19/14321832/china-exascale-supercomputer-prototype-2017

În plină desfașurare în China, lucrările de realizare a unui supercomputer cu o putere de 1 exaflops, vor fi finalizate la începutul anului 2018, informează publicația China Daily, citându-i pe reprezentanții Centrului național de supercomputere din orașul Tianjin.

Despre noul proiect al Chinei s-a aflat în noiembrie anul trecut, când s-a spus că viitorul computer va fi cel mai puternic din lume. În ianuarie, Chang TIng, inginer la Centrul naţional de cercetare în domeniul tehnologiilor de calcul, a declarat că prototipul ar putea fi prezentat la sfârşitul lui 2017. Un exaflops este egal cu 1000 de petaflops.

Potrivit China Daily, noul supercomputer a primit numele Tianhe-3. „Puterea lui se ridică la un nivel nemaiatins, ceea ce permite Chinei să-şi păstreze statutul de lider în acest domeniu al supercomputerelor”, continuă cotidianul chinez, precizând că Tianhe-3 va permite rezolvarea celor mai complicate probleme ştiinţifice cu „o precizie considerabil mai mare şi o altă scară”.

Citând responsabili oficiali, publicaţia subliniază că noul aparat va fi fabricat exclusiv cu tehnologii autohtone, inclusiv sistemul de operare. Se speră că Tianhe-3 va începe să funcţioneze la capacitate maximă în 2020.

Presa de specialiate menţionează că, în noiembrie, supercomputerul chinez TaihuLight a rămas în fruntea clasamentului celor mai puternice 500 de computere din lume. Viteza de calcul a dispozitivului este de 93 de petaflops. Locul secund a fost atribuit aparatului Tianhe-2.

Vă rugăm să ne sprijiniți! Ajutorul dvs. va fi pentru continuitatea acestui portal. Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
Scrie un comentariu