X

3,5 milioane de europeni au semnat o petiție anti TTIP&CETA

de null
Foto: http://www. qmagazine.ro/wp-content/uploads/2016/12/Stop_TTIP-CETA_Protest_in_Brussels_20-09-2016_38.jpg

Aproximativ 3,5 milioane de europeni au semnat o petiție prin care deputaților europeni li se solicită să se opună acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), informează AFP, citat de Agerpres.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit Alianței „Stop TTIP&CETA”, inițiatoarea acestei petiții, semnatarii le cer deputaților europeni să se opună tratatului comercial pe care UE l-a încheiat cu Canada, dar și celui pe care îl negociază cu Statele Unite (TTIP), discuțiile cu SUA fiind însă suspendate după alegerea lui Donald Trump. Astfel, opozanții au înmânat, luni seară, unor vicepreședinți ai Parlamentului European o pancartă simbolizând aceste semnături, strânse în cadrul unei „inițiative cetățenești europene”.

Pentru a fi admisă, o astfel de inițiativă trebuie să fie susținută de cel puțin un milion de cetățeni din cel puțin șapte țări din cele 28 ale UE. Semnatarii reproșează CETA că reprezintă „o amenințare pentru democrație, statul de drept, mediu, sănătate, serviciile publice, dar și pentru drepturile consumatorilor și dreptul muncii” și că “întărește puterea multinaționalelor în dauna democrației și a binelui comun”.

„3,5 milioane de persoane au semnat pentru un comerț mai echitabil, mai durabil ecologic și social, și nu pentru ceva care creează mai multe probleme decât rezolvă”, și-a exprimat satisfacția vicepreședinta ecologistă a Parlamentului European (PE), austriaca Ulrike Lunacek.

Semnat cu dificultate la sfârșitul lunii octombrie de către Bruxelles și Ottawa, și în continuare sub tirul criticilor, CETA urmează să fie supus votului eurodeputaților în ședința plenară de miercuri. Departe de a se limita numai la eliminarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii, tratatul mai promovează cooperarea în domeniul normelor sociale și de mediu între Canada și UE.

Raportul de forțe pare mai favorabil partizanilor acestuia (europarlamentari de dreapta, liberali și majoritatea socialiștilor) decât adversarilor săi (Verzi, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști). Pentru ca aplicarea lui să fie deplină și definitivă, tratatul va trebui ratificat de toate cele 38 de parlamente naționale și regionale din UE, dar ratificarea de către PE va permite aplicarea provizorie a unei mari părți a textului.

Alianța „Stop TTIP&CETA” cuprinde vreo 500 de organizații, printre care Attac și Greenpeace, precum și partide de stânga europene, ca Linke (Germania), Partidul European al Verzilor și Podemos (Spania).

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE