China devansează SUA la armamentul pe bază de inteligență artificială

Feb 14, 2017 1668 1 http://bit.ly/2qJY1n4

China marcheaza puncte importante în competiţia cu SUA în domeniul armamentului supersofisticat, bazat pe tehnologia inteligenţei artificiale. Sceptici in privinta acestor succese ale Beijingului, experţii se intreaba, totusi, daca este vorba de o simpla imitatie a unor activităţi tehnologice sau China chiar are capacitatea de a depăşi Washingtonul în viitor.

Cum s-ar schimba, pe campul de lupta, strategiile de conflict odata cu introducerea inteligentei artificiale? A incercat un raspuns Robert O. Work, adjunct al secretarului american al Apărării în mandatul preşedintelui Barack Obama menţinut în funcţie de noul lider al SUA, Donald Trump.

„În primăvara anului trecut, el i-a întrebat pe consilierii în inteligenţă artificială daca sunt, cu adevarat, cei mai destepti pe acest» «Nu, cei mai inteligenţi sunt tipii de la Facebook şi Google», a venit raspunsul. Problema este ca, in prezent, sunt tot mai mulţi specialişti de profil şi în China. „SUA nu mai deţin monopolul strategic asupra tehnologiei inteligenţei artificiale, element esenţial în generaţia următoare de armament”, afirma John Markoff şi Matthew Rosenberg, paginile cotidianului The New York Times. 

Pentagonul are deja un program de lucru pentru aplicarea inteligentei artificiale în armată, dar cercetătorii chinezi se se impun tot mai mult in acest nou domeniu tehnologic. Ca este asa o demonstreaza progresele comerciale surprinzătoare înregistrate de companiile chineze pe segmentul inteligenţei artificiale. Anul trecut, spre exemplu, Microsoft s-a laudat ca a creat un soft capabil să substituie abilităţile umane de înţelegere a conversaţiilor. Imediat, compania chineza de servicii web Baidu a anuntat politicos că firma obţinuse cu doi ani inainte o acurateţe similară cu un soft de înţelegere a limbii chineze.

„Aceasta este provocarea cu care se confruntă Statele Unite în planul de creare a unei noi strategii militare bazată pe presupunerea menţinerii superiorităţii în tehnologii de genul roboţilor şi inteligenţei artificiale”, explica New York Times.

„În conditiile în care producţia de electronice s-a mutat în Asia, atât companiile, cât şi laboratoarele guvernamentale ale Chinei fac investiţii colosale in în domeniul inteligenţei artificiale. Avansul chinezilor s-a confirmat luna trecută, când Qi Lu, specialist cu experienţă al Microsoft, a demisionat pentru functia de director executiv al Baidu, unde va incerca sa duca la indepinire planul ambitios al noilor sai angajatori de a deveni lider global în domeniul inteligenţei artificiale”, afirma NYT.

Progresele rapide înregistrate de China au pus pe jar expertii militari şi specialişti IT din SUA, care se întreabă dacă Beijingul doar imită tehnologiile americane ori sunt implicaţi în activităţi independente de inovare care i-ar putea face să depăşească Washingtonul în viitor. În august 2016, publicaţia China Daily a relatat despre un plan de fabricare a unui sistem de ghidare a rachetelor de croazieră cu un „nivel ridicat” de inteligenţă artificială.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Un comentariu la “China devansează SUA la armamentul pe bază de inteligență artificială”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. Metatron
    # 14 februarie 2017 at 22:49

    Pai toate fabricile americane de produtie sunt la ei, clar ca si-au facut replici dupa toate produsele straine .

Scrie un comentariu

Scroll Up