X

Va exista o Uniune Europeană cu viteze diferite

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La summitul european din Malta, mai mulÅ£i lideri europeni s-au declarat în favoarea unei “Europe cu mai multe viteze”.  Patru ţări – FranÅ£a, Germania, Italia ÅŸi Spania – au afiÅŸat “o mai mare ambiÅ£ie” ÅŸi s-au declarat gata să-ÅŸi dezvolte cooperările în mai multe domenii, inclusiv în unele aspecte ale apărării europene.

Surprinzător, François Hollande consideră “posibilă o integrare cu mai multe viteze”, dar cheamă în continuare europenii să rămână uniÅ£i în faÅ£a lui Donald Trump ÅŸi a provocărilor pe care le implică Brexit.

Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene au încheiat summitul din Malta cu o dezbatere deschisă ÅŸi mai clară referitoare la viitorul Uniunii. InvitaÅ£i să reflecteze împreună asupra viitorului UE în aceste momente dinaintea celei de a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma ce va fi marcată la 25 martie, în capitala Italiei, mai mulÅ£i lideri europeni au evocat perspectiva unei Europe “cu mai multe viteze”. Nu întâmplător, cei mai fervenÅ£i promotori ai acestei idei au fost liderii a ÅŸase ţări fondatoare ale comunităţii europene, în 1957. TrimiÅŸii speciali la La Valetta ai ziarului “Les Echos” au subliniat că Angela Merkel s-a exprimat cel mai clar pe această temă. Domnia sa, cunoscută pentru o susÅ£inere puternică a unităţii “celor28” după extinderea UE la ţările din Est, a venit duminică, la finele summitului din Malta, cu ideea conform căreia “va exista o Uniune Europeană cu viteze diferite ÅŸi că nu toate statele membre vor participa de fiecare dată la toate etapele integrării”. Dna Merkel a lăsat să se înÅ£eleagă că la reuniunea de la Roma din 25 martie, această idee ar putea figura în declaraÅ£ia pe care europenii o pregătesc pentru a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, document ce urmează să fixeze noi obiective pentru proiectul european. Åži statele Beneluxului, de asemenea fondatoare ale UE, au prezentat chiar o declaraÅ£ie comună în care se arată că “diferitele căi de integrare ÅŸi de cooperare întărită vor furniza răspunsuri eficace la provocările cu care statele membre se confruntă în mod diferit”. Documentul, relevă ziariÅŸtii de la “les Echos”, insistă de asemenea asupra necesităţii “de a nu lăsa Uniunea să se disperseze”, sugerând că ea ” să nu facă decât ceea ce statele membre nu sunt în măsură să ofere ele însele cetăţenilor lor”. Åži François Hollande a admis că Europa cu mai multe viteze va fi “una din căile posibile”.

Suspiciunile ţărilor din Est

Opţiunea pentru o Europă cu geometrie variabilă a fost deja evocată, nu o dată, în contextul relaţiilor UE cu Marea Britanie, care adeseori a căutat să se delimiteze de unele politici comune.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button