UNESCO a înscris în patrimoniul său tehnicile tradiționale de realizare a covoarelor din România și Basarabia

Feb 3, 2017 1297 0 http://bit.ly/2H7coN3

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis astăzi înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova – dosar comun Republica Moldova și România. 

La lucrările Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial desfăşurat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2016 la Addis Ababa, Etiopia, Republica Moldova este reprezentată de către Andrei Chistol, secretar de Stat în cadrul Ministerul Culturii.

În intervenția sa, Andrei Chistol a mulțumit Comitetului pentru decizia luată și a menționat că:

„Înscrierea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO va face posibilă o mai bună cunoaştere a scoarţelor româneşti pe plan naţional şi internaţional, salvgardarea tehnicilor tradiţionale şi transmiterea acestora generaţiilor viitoare.”

În baza analizei efectuate de Comitetul de evaluare pe marginea elementelor propuse pentru înscrierea pe Lista Reprezentativă, secretarul de Stat a adus argumente suplimentare privitor la acţiunile Ministerului Culturii în vederea promovării scoarţelor, implicarea comunităţilor locale, a mediului academic şi societăţi civile în salvgardarea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarţei.

Pe lângă Tehnicilele tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova, până în prezent, România şi Republica Moldova au introdus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității „”Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova” în anul 2013.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
Scrie un comentariu

Scroll Up