X

UNESCO a înscris în patrimoniul său tehnicile tradiționale de realizare a covoarelor din România și Basarabia

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis astăzi înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova – dosar comun Republica Moldova și România.  

La lucrările Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial desfăşurat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2016 la Addis Ababa, Etiopia, Republica Moldova este reprezentată de către Andrei Chistol, secretar de Stat în cadrul Ministerul Culturii.

În intervenția sa, Andrei Chistol a mulțumit Comitetului pentru decizia luată și a menționat că:

“Înscrierea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO va face posibilă o mai bună cunoaştere a scoarţelor româneşti pe plan naţional şi internaţional, salvgardarea tehnicilor tradiţionale şi transmiterea acestora generaţiilor viitoare.”

În baza analizei efectuate de Comitetul de evaluare pe marginea elementelor propuse pentru înscrierea pe Lista Reprezentativă, secretarul de Stat a adus argumente suplimentare privitor la acţiunile Ministerului Culturii în vederea promovării scoarţelor, implicarea comunităţilor locale, a mediului academic şi societăţi civile în salvgardarea tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarţei.

Pe lângă Tehnicilele tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova, până în prezent, România şi Republica Moldova au introdus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității „”Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova” în anul 2013.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button