X

SUA – ISRAEL – IRAN. Incotro?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

DCnews: Netanyahu, apel la Trump în privința declarațiilor Iranului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a exprimat joi speranța ca președintele american, Donald Trump, să pună capăt “tăcerii asurzitoare” în privința a ceea ce a descris ca intențiile iraniene de a extermina poporul evreu. 

“Cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este ura față de poporul evreu și statul evreu venind dinspre est, din Iran”, a declarat Benjamin Netanyahu la Memorialul Yad Vashem în fața a zeci de diplomați aflați la post în Israel, în ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Liderii iranieni lansează frecvent apeluri la “distrugerea tuturor israelienilor”, în timp ce comunitatea internațională reacționează printr-o “tăcere asurzitoare”, potrivit premierului Netanyahu.

“Cred că asta se va schimba, pentru că, în urmă cu câteva zile, atunci când am discutat cu președintele Trump, care s-a referit la agresiunea iraniană și dorința de a distruge statul evreu, el a vorbit despre natura acordului nuclear și pericolele pe care acesta îl reprezintă”, a subliniat Benjamin Netanyahu, informează Agerpres.

ANIMANEWS: Netanyahu la Yad Vashem: “Trump înțelege amenințarea iraniană”

Primul ministru israelian Beniamin Netanyahu a declarat joi, că speră ca președintele american Donald Trump să pună capăt “tăcerii asurzitoare” asupra a ceea ce el a descris ca fiind intențiile Iranului de a extermina poporul evreu.
“Cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este ura împotriva poporului evreu și a statului evreu, care vine dinspre est, din Iran”, a declarat Netanyahu la Yad Vashem (Muzeul Holocaustului din Ierusalim), în fața a zeci de diplomați acreditați în Israel, în ajunul Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului.
Liderii iranieni cheamă în mod regulat la “distrugerea tuturor israelienilor”, în timp ce comunitatea internațională răspunde cu o “tăcere asurzitoare”, potrivit lui Netanyahu. “Cred că această situație se va schimba pentru că atunci când am vorbit, cu câteva zile în urmă, cu președintele Trump, care a evocat agresiunea iraniană și dorința Teheranului de a distruge Israelul, a vorbit despre natura acordului nuclear și pericolele pe care acesta le reprezintă”, a declarat Netanyahu.

NEWS.RO: Preşedintele iranian susţine că nu este momentul pentru a construi ziduri între naţiuni

Preşedintele Hassan Rouhani a declarat sâmbătă dimineaţă că aceasta nu este epoca pentru construi ziduri între naţiuni şi a criticat dur măsurile luate de unele ţări pentru a anula acorduri comerciale internaţionale, însă nu l-a numit pe preşedintele republican Donald Trump, transmite Reuters.

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni. Parcă au uitat că în urmă cu câţiva ani a căzut zidul Berlinului. Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele iranian, făcând o trimite clară la acţiunile luate în ultima săptămână de Donald Trump.

Reacţia liderului iranian vine la trei zile după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a începe ridicarea zidului la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic. De asemenea, acesta a decis impunerea unui taxe vamale de 20% pe toate produsele importate din Mexic.

Donald Trump a retras la începutul săptămânii Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific şi a lansat renegocierea NAFTA.

Însă, Rouhani este mai degrabă un lider pragmatic, care a reuşit să dezgheţe relaţiile cu marile puteri ale luni după ani de izolare şi a colaborat esenţial la semnarea în 2015 a Acordului Nuclear. Teheranul a promis reducerea programului nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor economice internaţionale, ceea ce a avut un efect puternic asupra economiei din Orientul Mijlociu.

Pentru Barack Obama, acest acord a reprezentat una dintre reuşitele mandatului său prezidenţial, însă acum este ameninţat de Donald Trump.

Hassan Rouhani a declarat la începutul lunii că miliardarul republican nu poate anula în mod unilateral acest acord nuclear, iar renegocierea sa nu are niciun sens.

”Astăzi este vremea pentru co-existenţă paşnică, nu pentru a crea distanţă între naţiuni”, a declarat preşedintele de la Teheran.

NEWS.RO: Teheran va interzice intrarea cetăţenilor americani în ţară drept contramăsură la decizia semnată de preşedintele Trump

Teheran a anunţat sâmbătă seară că va bloca intrarea în ţară a cetăţenilor americani pe baza principiului reciprocităţii, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice temporar, pe o perioadă de cel puţin 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite, fiind vorba inclusiv de vizitatorii din Iran, transmite Reuters.

”În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem disticţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către SUA”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran.

De asemenea, diplomaţii iranieni au explicat că aceste restricţii impuse musulmanilor reprezintă o insultă clară la adresa lumii musulmane şi a naţiunii Iranului.

”Vorbim de un dar uriaş pentru extremişti”.

Aproximativ un milion de americani de origine iraniană trăiesc în Statele Unite, iar cei care au doar viză de rezidenţă permanentă nu vor mai putea să intre acum în America.

Preşedintele iranian a declarat anterior că aceasta nu este epoca construirii de ziduri între naţiuni şi a criticat măsurile luate în direcţia anulării unor acorduri comerciale, fără să-l numească însă pre Donald Trump.

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni […] Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele Hassan Rohani.

Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor ”cărţi verzi” – vize de rezidenţă permanentă – sunt vizaţi de ordinul executiv semnat de Donald Trump, care interzice temporar, pentru o perioadă de 90 de zile, cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane să intre în Statele Unite. Printre cele şapte ţări vizate de interdicţie se numără Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen, scrie Reuters.

”Va interzice şi intrarea deţinătorilor de cărţi verzi”, a anunţat purtătoarea de cuvânt Gillian Christensen.

Iniţial, Casa Albă a anunţat că autorităţile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile pentru migranţii sau vizitatorii din cele şapte ţări musulmane vizate de ordinul executiv semnat de preşedintele Donald Trump. Însă, nu era vorba şi de o interdicţie care se aplica şi cetăţenilor care deţin deja vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite.

În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump permite însă o serie de excepţii pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button