X

Este oficial: S-a dat liber la Organismele Modificate Genetic

omgEste oficial.  Proiectul privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului a devenit Lege. Astfel, Legea numărul 226/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 438 din 18 iulie 2013.

Legea permite cultivarea plantelor modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifică ÅŸi va avea următorul cuprins: “„(4) ÃŽn ariile naturale protejate, de interes comunitar, naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. ExcepÅ£ie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română.”

Amendamentul de mai sus face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.

Textul iniÈ›ial al respectivului alineat (4) din articolul 52 era: “(4) ÃŽn ariile naturale protejate sunt interzise: orice activități de obÈ›inere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic”. ReÅ£eaua Natura 2000 este o reÅ£ea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eÅŸantion reprezentativ de specii sălbatice ÅŸi habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci ÅŸi pentru menÅ£inerea acestor bogăţii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.

La definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protecţii stricte, care să interzică activitatea umană. Dimpotrivă, se consideră că în foarte multe situaţii activităţile umane de gospodărire a resurselor naturale pot continua.

Natura 2000 este o reÅ£ea ecologică constituită din situri Natura 2000 de două tipuri: Arii Speciale de Conservare (SAC – Special Areas of Conservation) constituite conform Directivei Habitate ÅŸi Arii de ProtecÅ£ie Specială Avifaunistică (SPA – Special Protection Areas), constituite conform Directivei Păsări.

Suprafaţa totală a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafaţa României. O buna parte din aceste situri se suprapun peste ariile naturale protejate de interes naţional (parcuri naţionale, parcuri naturale si rezervaţii).

| capital.ro

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button