X

Să credem în vise? CATEGORIC: NU

Image result for interpretare vise

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Multe persoane se întreabă dacă trebuie să creadă în vise.  Răspunsul Sfinților Părinți la acest tip de întrebare a fost simplu: Nu. Este un răspuns care nu intra în contradicție cu cele petrecute cu dreptul Iosif, căruia Dumnezeu îi cere în vis să ia Pruncul și pe mama Sa și să fugă în Egipt (Matei 2, 13), pentru că aici avem parte de o descoperire și nu de un simplu vis.

Potrivit Sfântului Ioan Scărarul, visul “este mișcarea minții în somn o dată cu nemișcarea trupului”. Dar Iosif ajunge să afle ca trebuie să plece în Egipt nu prin mișcarea minții sale, ci prin descoperire dumnezeiască, prin ceva ce depășește simțurile.

Sfantul Nichita Stethatos spune ca pe durata somnului omul poate avea parte de vise, vedenii sau descoperiri. Iar ca sa nu le confundam, spune ca visele sunt cele care nu raman neschimbate in imaginarul mintii, prezinta o imagine confuza si se schimba continuu prin reprezentari si forme, in vreme ce vedeniile raman neincetat neschimbate, iar descoperirile sunt vederi ale sufletului, mai presus de simturi.

Feluri de vise

Pe langa visele obisnuite, care iau fiinta din gandurile cu care ne ocupam mintea zilnic, avem si vise care vin de la demoni. Sfantul Diadoh din Foticeea spune ca visele care provin de la diavol nu raman in aceeasi forma, ci se schimba dintr-o forma in alta, inspaimantand simtirea. Din aceste vise nu ne trezim linistiti, ci tulburati, ametiti si nervosi.

Interesant este ca din visele pe care le avem, putem sa distingem patimile care ne stapanesc. In acest sens, Sfantul Simeon Noul Teolog marturiseste ca atunci cand mania si iutimea nu sunt controlate, cel tulburat de ele viseaza certuri, atacuri, razboaie cu presupusii sai rivali.

Descoperirile pe care le ofera Dumnezeu sau ingerii, ca trimisi ai Lui, “nu trec de la o infatisare la alta, nici nu ingrozesc simtirea, nici nu aduc rasul sau plansul asa deodata”. Aceste revelatii aduc pace si bucurie in suflet.

Respingerea viselor

Din cauza nedesavarsirii noastre, ni se cere sa respingem visele. Cunoscand viclenia diavolului, Sfantul Diadoh din Foticeea recomanda celor ce se nevoiesc sa nu primeasca niciun fel de aratare, fie ca ea este lumina, figura in chip de foc, glas sau chip.

Iar ca sa nu ne intristam ca le-am alungat, pe motiv ca unele ar fi putut fi descoperiri dumnezeiesti, acest sfant ne ofera urmatoarea pilda:

“O sluga e chemata de stapan noaptea, la poarta curtii, dupa o lipsa indelungata; dar ea necunoscandu-l precis, nu-i deschide usa, ca se teme ca nu cumva inseland-o asemanarea glasului sa se faca pierzatoare a lucrurilor ce i-au fost incredintate de stapan. Domnul acesteia nu numai ca nu se va mania pe ea cand se va face ziua, ci o va invrednici de multe laude, fiindca a socotit ca si vocea stapanului este inselaciune si n-a voit sa piarda lucrurile lui”.

Inchei prin a spune ca nu trebuie sa credem in vise, iar ca aceasta recomadare sa fie de neuitat, voi aminti de versetul 2 din Cartea Intelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, de la capitolul 34:

“Precum este cel ce alearga dupa vant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise”.

Adrian Cocosila

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Doamne ajuta,

    Sfantul Diadoh al Foticeii : “Cine NU crede in vise, filosof duhovnicesc este”.

    Foarte multe lamuriri are Sfantul Diadoh asupra miscarii mintii si sufletului in starea somnului, se regasesc in Filocalie aceste lamuriri.

    Mantuire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button