X

Dezbatere: ACUPUNCTURA … Adica un alt DRACISM

   Reiau o parte din dezbaterea de la rubrica de comentarii a articolului HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON …, referitoare la acupunctura:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

   danutza:

Aproape toate formele de “medicinã complementarã” aduc în doctrina lor erezii contrare Adevãrului crestin trãit si mãrturisit de Bisericã, precum: antropocentrismul, preexistenta sufletului, reîncarnarea lui, predestinatia lui astralã, dualismul, existenta unor “energii” (yin si yang) necunoscute si nerecunoscute de nici un Sfînt Pãrinte al Bisericii, nici de vreun cinstit om de stiintã, alienarea constiintei morale a omului, relativizarea valorilor infinite ale omului si a libertãtii lui, impersonalizarea harului divin si chiar a lui Dumnezeu, promovarea “iluminatilor” pãgîni s.a.. Sunt unii “terapeuti” care apeleazã si la remedii naturale (acceptate de Bisericã) si la întortocheate explicatii stiintifice, dar, ce este foarte grav, introduc si rãstãlmãciri ale remediilor supranaturale (Sfintele Taine) din Bisericã.

defolos: http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/04/doar-dumnezeu-vindeca.html -HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE

http://www.scribd.com/doc/25469966/Pr-Dan-B%C4%83dulescu-Vr%C4%83jitorie-in-haine-moderne-Radiestezia:
Un pas mai departe în jungla new age,astrologia: „În continuare sunt prezentate cele douăsprezece tipuri de caractere după I. Chartier combinate cu elemente definitorii ale astrologiei europene şi asiatice.”5
Consecvent, se trece la un punct forte, de succes sigur, terapii alternative: 1. acetoterapia; 2 acupunctura; 3. apiterapia; 4. argiloterapia; 5. aromoterapia; 6. auriculoterapia; 7. bioenergoterapia; 8. chiroterapia; 9. cristaloterapia; 10. crenoterapia; 11. cromoterapia; 12. cura termală; 13. dieta alimentară; 14. electroterapia; 15. euritmia; 16. fitoterapia; 17. helioterapia; 18. homeopatia; 19. masoterapia; 20. magnetoterapia; 21. meloterapia; 22. metaloterapia; 23. medicina alopată; 24. osteopatia; 25. post alimentar; 26. presopunctura; 27. psihanaliza; 28. radioterapia; 29. reflexologia; 30. sacroterapia isihastă; 31 sophorologia; 32. talasoterapia; 33. urinoterapia.6 Dacă eliminăm numerele 23 şi 27, vom găsi toate tehnicile de mai sus în orice ghid de terapii neconvenţionale new age, radiesteziştii făcând casă bună (deşi la concurenţă…) cu medicina ayur(istică)-veda lui Bivolaru…

eu am constat ca e mare inselare cu homeopatia, acupunctura, relexoterapia etc.
desi ne consideram crestini, cand nu ne convine invatatura crestina, ne lepadam de ea pt confortul propriu. cam asa se va intampla si cu actele biometrice!!!!

   Pr. Vasile:

@danutza

Homeopatia face parte din categoria tehnicilor de terapie magica si alchimica, pe cand acupunctura si reflexoterapia dintr-o alta categorie.

Partea rea este ca aceste notiuni si tehnici fiind precticate mai ales in orient sunt legate inevitabil de filosofiile locale. Si este foarte greu pentru majoritatea crestinilor sa discearna intre observatii si inlantuirea cauza-efect, pe de o parte si filosofia insotitoare, pe de alta parte.

Si ca sa ma intelegi am sa-ti dau un exemplu. Frectia poate fi incadrata in reflexoterapie. Dar nu putem acuza pe cei care apeleaza la frectie ca si-ar insusi credinte contrare dreptei credinte.

Si mai este un amanunt care deosebeste aceste tehnici intre ele, si anume:

– unele sunt independente de faptorul uman in momentul aplicarii tratamentului,
– altele sunt puternic dependente de factorul uman.

Pr. Vasile

   danutza:

reflexoterapia nu e scarpinatul sau frectia traditionala, ci se merge pe anumiti centrii din talpa /palma, in principiu, care ar corespunde energetic cu un anumit organ.
Reflexoterapia occidentala, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are originea in stravechea presopunctura (acupunctura) chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, punctelor si zonelor energetice de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpile, palmele, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, gleznele, pavilioanele urechilor, fata, cutie craniana etc.
Ca ramura a medicinii orientale, reflexoterapia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului. in general la distanta fata de organul pe care il reprezinta.
ACUPUNCTURA:
Principiul de baza al acupuncturii presupune cateva premise straine occidentului. Cea mai „straina” este „Qi” sau energie. Este vorba aici de bioenergie, energie a corpului uman care circula prin niste canale sau meridiane prin tot corpul, avand niste traiecte superficiale si unele profunde. In traiectele superficiale energia aceasta iese la suprafata pielii unde interactioneaza cu exteriorul si unde poate fi influentata (zonele unde poate fi influentata fiind punctele de acupunctura). In traiectele interne meridianele alimenteaza diverse organe si zone din organism. Chinezii iau aceasta energie si circulatia ei ca facand parte in mod natural din fiziologia corpului uman si ca fiind forta ce regleaza procesele fiziologice.

Qi”-ul circula asadar prin aceste meridiane sau canale energetice de unde alimenteaza cu energie organele si tesuturile. Circulatia normala a energiei permite mecanismelor naturale de aparare sa mentina corpul sanatos. Daca insa acest flux normal al energiei este perturbat, zonele, tesuturile sau organele guvernate de meridianele unde fluxul de energie este perturbat sunt slabite si acolo poate aparea boala.
care va sa zica, nu sunt chiar niste scarpinaturi sau intepaturi nevinovate. frectia traditionala merge pe principiul activarii circulatiei sanguine.
fiecare sa traga concluzii.
iar energia care ne vindeca este cea de la Duhul Sfant!

   Pr. Vasile:

Ceea ce spui este corect si ma bucur ca ai aceste cunostinte. Te intreb, de ce crezi ca reflexoterapia sau acupunctura nu ar fi bine sa le folosim, daca poti sa faci diferenta intre filosofia insotitoare si inlantuirea cauza-efect?

D.p.d.v. crestin, Dumnezeu a creat cosmosul pentru om si la urma pe om. Asa ne invata Sf. Parinti, iar Sf. Maxim Marturisitorul explica legatura dintre macrocosmos si microcosmos. Pentru noi crestinii, omul nu este o aparitie accidentala in cosmos.

Ca materia vie este generatoare de energie electromagnetica, sau bioenegrgie, este o certitudine si nu tine de o filosofie sau alta, de o religie sau alta.

Acceptarea meridianelor energetice si a zonelor reflexe nu contravine cu nimic invataturii crestine, daca cu adevarat iti cunosti credinta si stii ca exista diferenta intre materie vie si moarta (inerta), pe de o parte, si intre energiile divine si creatie, pe de alta parte.

Energia electromagnetica, nucleara moale si tare, gravitationala, fotonica sunt create si legate de materia, si se deosebesc de energiile divine.

A admite existenta egergie bio nu contravine cu nimic invataturii de credinta crestine.
Conceptul despre Qi este mult mai larg si se refera nu numai la bioenergie, ci si la o enegrige ce strabate intreg universul.

Necunoscand revelatia divina, filosofiile pagage si-au dezvoltate propriile sisteme ontologice, cosmogonice si soteriologice, incercand sa explice si sa inteleaga creatia si legile care o guverneaza.

Ceea ce ar merita retinut este faptul ca zonele reflexe si meridianele energetice nu sunt inventate de aceste filosofii pagane. Ele daca exista sunt asa pentru ca asa le-a creat Dumnezeu, nu evolutia materiei sau hazardul.

Pr. Vasile

   danutza:

adica putem apela si la bioterapeuti? ca doar ei se lauda ca tehnicile sunt dezvaluite prin revelatie divina ( asa spun).
eu stiu f bine ce insemna camp electromagnetic si cam ce se petrece in celule. corpul nostru detine un asemenea camp, ca si camp termic, dar de aici pana la a accepta energii chi si meridiane energetice…
un fragment: “Exista multe grupari mistice si cu caracter religios, care folosesc în mod foarte periculos în învataturile lor idei referitoare la sanatate. Toate aceste grupari, împreuna cu credintele lor, sunt bazate pe religii si conceptii orientale, amestecate cu diferite forme si practici de magie.

Învatatura principala a acestor grupari este totalitatea “cosmosului”. Conform acestei teorii, exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala sau o energie care coincide cu universul (bioenergie). Absolut tot ce se întâmpla este manifestarea acestei energii absolute. Nu exista deosebire între substanta lui Dumnezeu si cea a omului. Dumnezeu nu exista în afara omului. Luând ca baza acest punct de vedere pentru Cosmos, cei care se ocupa cu misticismul învata ca omul, descoperindu-l pe “Dumnezeu – El însusi” si activând puterile care se ascund în interiorul lui, are puterea sa se vindece singur.”

cu tot respectul ,ca nu vreau sa intram in polemica, dar eu imi pastrez parerea ( intarita si de marii nostri duhovnici sau de indreptarul de spovedanie) ca sunt lucruri pagane, care nu au nimic de-a face cu viata crestina.
eu nu voi apela la astfel de tehnici. in plus, cunosc persoane care aparent s-au simtit bine dupa acupunctura, pt ca dupa un timp sa reapara durerea cu si mai mare intensitate.
raman la parerea mea ca de folos este doar rugaciunea si slujba de maslu.

“Ei(preotii) trebuie sã învete pe poporul Meu a deosebi ce este sfînt de ce nu este sfînt si sã le lãmureascã ce este curat si ce este necurat. În pricinile nehotãrîte, ei trebuie sã ia parte la judecatã si vor judeca dupã asezãmintele Mele si legile Mele vor pãzi…”(Iezechiel 44.23-24)

“Este cineva bolnav între voi? Sã cheme preotii Bisericii si sã se roage pentru el, ungîndu-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugãciunea credintei va mîntui pe cel bolnav si Domnul îl va ridica, si de va fi fãcut pãcate se vor ierta lui. Mãrturisiti-vã deci unul altuia pãcatele si vã rugati unul pentru altul, ca sã vã vindecati, cã mult poate rugãciunea stãruitoare a dreptului.” (Iacov 5.14-16)

Doamne-ajuta!

   Lorena:

“Metodele alternative” de tratament (homeopatie-, acupunctura etc.) nu trebuie confundate cu regimul sanatos de hranire si cu tratamentele cu plante simple, care trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata echilibrat.Homeopatia nu este acelasi lucru cu fitoterapia si eu am facut aceasta confuzie.

Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

terapii şi mişcări paranormale, de care
bunii creştini trebuie să se ferească
:

radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

Si punctul de vedere al Parintelui Paisie Aghioritul,legat de subiectul discutat pe urmatorul link:

http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/2514-despre-sntate-

   Pr. Vasile:

Despre tehnici de terapie
———————————-

Poate ca n-ar fi rau ca sa se faca un studiu ortodox, bine documentat, asupra tehnicilor de terapie.

1. In primul rand un crestin trebuie sa faca apel mereu la credinta si increderea in Dumnezeu. Orice actiune pe care o savarsim sa fie legata de credinta si increderea in Dumnezeu. Sa facem totul cu gandul la Dumnezeu. Chiar si atunci cand apelam la tehnici terapeutice sa o facem incepand cu rugaciunea. In toate sa primeze rugaciunea.

2. Materia vie in general si omul in mod special sunt extrem de complexe, dund loc in decursul timpului la multe speculatii.

3. Orice incercare a omului de a lucra independent si de a exclude lucrarea si purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru om si creatia Sa sunt pacate si actiuni contrare voii lui Dumnezeu. Toate practicile magice sunt rele si nepermise tocmai pentru ca in loc sa se bazeze pe pronia divina, ele o exclud si o inlocuiesc cu destinul fatal (imarmeni) si viziunea panteista despre lume.

4. Practicile magice nu sunt sarlatanii sau inselaciuni sau simpla terapie prin sugestie, ci practici cat se poate de eficiente, cu precizarea ca ele exclud purtarea de grija a lui Dumnezeu si o inlocuiesc cu purtarea de grija a omului. Si intrucat desprart prin aceasta conceptie pe om de Dumnezeu, il apropie inevitabil de duhurile rele.

5. Vrajitoria este o forma de practicare a satanismului si in general este malefica. Vrajitoria nu trebuie confundata cu magia.

6. Magia este increderea omului in om, cu excluderea lui Dumnezeu si a proniei Sale. Magie este necredinta. Magia are ca scop cunoasterea tainelor creatiei cu scopul de a le lua in stapanire. Magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta.

7. Nici o tehnica terapeutica rupra de increderea in Dumnezeu si purtarea Sa de grija nu este buna.

8. Ca sa intelegi cu sa vindeci trupul si sufletul trebuie sa duci o viata bine placuta lui Dumnezeu. Dumnezeu este cel care lumineaza mintea si inima omului. Dumnezeu este cel care da putere.

9. Tehnicile terapeutice se impart in unele care nu sunt dependente de factorul uman, si altele care sunt puternic dependente de factorul uman. Cele care sunt dependente de factorul uman nu sunt recomandate, intrucat starea psihica si morala a terapeutului influenteaza terapia. Cu alte cuvinte te duci sa te faci bine si te poti intoarce mai bolnav. Vrei sa vindeci trupul si imbolnavesti sufletul.

10. In categoria terapiilor puternic dependente de terapeut as aminti cateva: radiestezia, mesmerismul, magnetismul animal, terapiile bioenergetice, dianetica, cristaloterapia, hipnoza, psihoterapia, s.a. Aceste tehnici se bazeaza pe transferul de energii sau mesaje care de cele mai multe ori in loc sa-ti faca bine iti pot face rau. Aici se incadreaza si tehnicile yoga care creaza si se bazeaza pe o puternica relatia guru – ucenic.

11. In categoria terapiilor independente de factorul uman al terapeutului putem aminti:
– fitoterapia, apiterapia cu actiune biochimica;
– comoteratia, meloterapia, meditatia, autosugestia cu actiune psihologica;
– acupunctura, presupunctura, reflexoterapia cu actiune la nivel bioenergetic;

12. Tehnicile de ghicit nu sunt tehnici terapeutice. Orice forma de ghicitorie si prezicerea a viitorului este interzisa intrucat au puternic impact psihologic prin sugestie negativa.

13. Antroposofia si teosofia nu sunt tehnici terapeutice.

14. Homeopatia, ca si descantecele si incantatiile, este o forma de magie alba.

Pr. Vasile

   danutza:

Acupunctura este o tehnica terapeutica traditionala chineza, folosita de mii de ani pentru ameliorarea durerilor, si nu numai. Procedura presupune insertia, la diferite profunzimi, a unor ace lungi, foarte subtiri, in puncte specifice de pe suprafata organismului, si are la baza teoria conform careia prin corp circula cuante de energie numita “chi” (energia vietii). Chi circula de-a lungul unor cai energetice numite meridiane. Specialistii in acupunctura considera ca boala este rezultatul direct si imediat al aparitiei unor dezechilibre energetice ale chi-ului si ca undeva de-a lungul meridianelor curgerea libera a energiei a fost blocata. Meridianele de curgere a energiei pot fi accesate prin mai mult de 350 de puncte aflate la suprafata organismului. Prin plasarea acelor in aceste zone, foarte atent selectionate, se restabileste circulatia energetica prin organism si boala este inlaturata.

adica in noi nu e Duhul Sfant, ci energia chi? boala nu mai e rezultatul pacatului, ci a unui dezechilibru energetic?

   Pr. Vasile:

Nici eu nu contest faptul ca cei superficial informati pot crede ca acceptand acupunctura si reflexoterapia musai trebuie sa accepti si filosofia orientala dualista.

Totusi nu putem respinge aceste tehnici terapeutice pentru ignoranta unora.

Pentru acceptarea acupuncturii trebuie sa accepti existenta meridianelor energetice, iar in cazul reflexoterapiei trebuie sa accepti ca exista zone reflexe. Nu este nevoie sa-ti asumi si filosofia dialista.

Asa cum am mai spus, homeopatia se incadreaza in acecasi categorie de tehnici cu apucunctura si reflexoterapia.

@danutza

Existenta energiei bio nu exclude energiile divine, cum energiile electromagnetica, nucleara slaba si tare, gravitationala si fotonica nu exclud energiile divine.

Nu toate bolile sunt efectul pacatelor.

Nici vorba de a apela la bioterapeuti. Sa nu ma intelegi gresit.

Apreciez cunostintele pe care le aveti si sper sa ne putem intelege. Chiar imi face placerea sa mai aflu cate ceva nou din domenii pe care nu am avut timp sa le aprofundez.
Filosofiile pagane necunoscand revelatia divina nu au putut depasi panteismul si gandirea gnostica. Si de aici diferenta dintre crestinism si filosofii (religii) necrestine in explicarea cosmosului, omului si a relatiei dintre cosmos si om.
De exemplu, astrologia este un mod necrestin de a explica relatia dintre cosmos si om.
in cazul acupuncturii, in lipsa revelatiei s-a dezvoltat o filosofie care incearca sa explice legile cosmosului si pe om pe baza dualismului: bine-rau, yin-yang.

D.p.d.v. crestin consideram filosofiile orientale moduri gresite de reprezentre a cosmosului, omului si relatiei dintre cosmos si om, insa retinem ca atat cosmosul, om si relatie dintre cosmos si om exista.
Legile care guverneaza cosmosul, omul si relatia dintre cosmos si om sunt fixate si sustinute de Dumnezeu.

Nu vreau sa credeti ca fac apologia filosofiilor orientale, dimpotriva, am atras atentia in alte mesaje ca toata stiinta actuala, mai ales modul holistic de interpretare al lumii este o exprimare matematica a taoismului, adica a dualismului oriental. Iar stiintele moderne isi au radacinile bine infipte in magie si ocultism.

Referitor la acupunctura si chiar reflexoterapie cel mai mare pericol, real, vine de la practicare incorecta si neputinta de a le intelege si practica corect. Si poate ca asta conteaza cel mai mult pentru noi.

Discursul meu s-a limita doar la o abordare teoretica a terapiei prin acupunctura. Ati observat ca in nici unul din mesaje nu am indemnat pe careva sa accepte aceasta terapie.

De acord cu dvs., rugaciunea este necesara in orice demers terapeutic. Pentru ca fara de pocainta si pace launtrica nici o terapie nu-i atinge scopul final. Mai ales ca pentru noi trebuie sa primeze vindecarea sufletului de patimi si mai apoi vindecarea trupului.

In rest va doresc toate cele bune si sper sa mai discutam. Mi-a placut dintotdeauna sa invat a comunica pe limba interlocutorului. As putea folosi n limbaj strict teologic, dar ma tem ca pentru multi el nu mai spune nimic.
Cand discuti fata catre fata este cu totul altceva, caci pe langa comunicarea verbala are loc si o comunicare non verbala si de la inima la inima. Aici in scris reducem comunicare extrem de mult.

Pr. Vasile

   Comentariu saccsiv:

   Acum peste zece ani, cand nu eram inca bine trezit, am mers la un cabinet al unei specialiste in acupunctura. Femeia nu mi-a vorbit de zeitati orientale, dar nici de bunul Dumnezeu. Am apelat la ea din doua motive: in primul rand datorita unor dureri atroce ce le aveam si in secundar pentru a vedea cum merge sarcina sotiei. Pe mine m-a umplut de ace, dar fara nici un folos, iar ei i-a spus exact cum sta treaba, doar luandu-i pulsul: ca in burtica e un baiat si ca va avea mari probleme cu sarcina.

   Vedeti voi fratilor, pe vremea aia imi puneam nadejdea in bunul Dumnezeu dar inca acceptam si rataciri, din simplul motiv ca nu stiam ca sunt rataciri … Si ce e cel mai grav, nu-mi puneam toata nadejdea in El. Pentru acea sarcina am fost la tot soiul de specialisti si atat am supravegheat-o pana … a piedut copilul.

   Asa ca ne-am trezit amandoi, ne-am pus pe rugaciuni si cand a ramas din nou gravida, n-am vrut sa mai stim de nici un specialist, indiferent de tipul de medicina europeana sau orientala. N-am fost la nici un control pe toata perioada sarcinii, ci doar la spital, pentru a naste. Insa in rugaciunile noastre spuneam si: “Doamne, in mana Ta punem acest copilas, doar tu poti face sa se nasca si sa fie sanatos, voinic, frumos, destept. In mana Ta ne punem, mamica si taticul lui”. Si s-a nascut perfect si cu toate ca fusese necesara o taietura considerabila, au iesit din spital cu mult mai repede decat celelalte mamici ce nascusera in aceeasi zi.

   S-au petrecut mai multe lucruri minunate in acea perioada, nu dezvolt acum, le puteti gasi insa in cartea despre viata mea.  

   Revenind la acupunctura in general, consider ca fundamental este citatul danutzei:

cei care se ocupa cu misticismul învata ca omul, descoperindu-l pe “Dumnezeu – El însusi” si activând puterile care se ascund în interiorul lui, are puterea sa se vindece singur

   Aici e una din marile diferente intre orientalisme si crestinism. Aceia spun: “noi putem”, crestinii insa isi pun toata nadejdea in bunul Dumnezeu. Sau cel putin asa ar trebui. Nu degeaba a navalit in lumea crestina stiinta orientala. Aceasta, impreuna cu religia si conceptia lor despre univers, au aparut simultan in aceasta parte a lumii si fac parte din mega ratacirea new age, a carui noima este pregatirea terenului pentru antihrist …

   Nu sunt de acord cu ideea conform careia „necunoscand revelatia divina, filosofiile pagage si-au dezvoltate propriile sisteme ontologice, cosmogonice si soteriologice, incercand sa explice si sa inteleaga creatia si legile care o guverneaza.

   Aceia sunt efectiv inchinatori la draci si toate descoperirile lor, de la acupunctura si pana la yoga sunt date lor de catre spurcatii diavoli.

   Asa cum multi crestini s-au dumirit ca practicile yoga sunt inseparabile de zeitati (adica draci) tot astfel trebuie sa intelegem ca sta treaba si cu acupunctura. Si yoga da iluzia vindecarii si a performantelor deosebite …

   Cat despre ideea ca „vrajitoria este o forma de practicare a satanismului si in general este malefica. Vrajitoria nu trebuie confundata cu magia.” si „magia este increderea omului in om, cu excluderea lui Dumnezeu si a proniei Sale. Magie este necredinta. Magia are ca scop cunoasterea tainelor creatiei cu scopul de a le lua in stapanire. Magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta.”, consider ca este fundamental gresita. Magia este insuflata de diavol, aidoma ateismului. Dar este diferita de ateism (ce „invata” ca nu exista suflet si nici zei) caci stalpii magiei sunt inchinatori la zeitati, adica la draci si cred in existenta sufletului. Asadar este nefolositor pentru un crestin a considera ca „vrajitoria nu trebuie confundata cu magia”, caci ambele sunt dracisme. Daca crestinul simplu le confunda, bine face. A le separa, poate duce la ratacire cumplita, caci crestinul incepator poate trage concluzia ca magicienii sunt un soi de nevinovati ce reusesc sa descopere chestii interesante si utile. Dar nu-i deloc asa, caci dracii le descopera lor acele chestii si o fac cu un scop precis, anume cel aratat mai sus in citatul danutzei. Chiar ideea ca „magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta”, ar trebuie sa fie suficienta, caci din mandrie a cazut lucifer. Repet insa, trebuie specificat faptul ca magia nu se naste din mandrie, ci este o „invatatura” venita de la diavol, dar este acceptata de catre rataciti din cauza mandriei.

   De aceea, nu doar ca putem, dar chiar trebuie sa respingem aceste tehnici terapeutice. Deci este gresit a considera ca „referitor la acupunctura si chiar reflexoterapie cel mai mare pericol, real, vine de la practicare incorecta si neputinta de a le intelege si practica corect. Si poate ca asta conteaza cel mai mult pentru noi.”

   Bine zice Lorena in comentariul ei:

Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

terapii şi mişcări paranormale, de care
bunii creştini trebuie să se ferească
:

radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

   Adica daca marii duhovnici ne spun ca trebuie sa ne ferim de rataciri (inclusiv acupunctura) noi trebuie sa facem ascultare, chiar daca nu pricepem exact cum sta treaba. Daca de exemplu ortodoxia ne invata ca pamantul nu are milarde de ani si ca nu exista evolutie, noi o luam ca atare si bine facem, chiar daca ne dumirim de abia mai pe urma ca intr-adevar asa este. Ei bine, asa sa facem si cu acupunctura, adica sa ne ferim de ea.

   De nici un folos nu ne este, ci din contra, ne deschide porti largi spre rataciri, iar noi stim ca adevaratii crestini trebuie sa se fereasca in a face concesii …

   Doamne ajuta! 

   Cititi va rog si:

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE

Articolul zilei (14.03.2010): ECOGRAFIILE sunt foarte NOCIVE

DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, “părintele fertilizării in vitro”, va primi premiul Nobel

Documentare celebre: „INCREDIBILE CREATURI CE SFIDEAZA EVOLUTIA” (subtitrare in limba romana)

VIDEO: Bacteria Flagellum, microorganismul ce demonstreaza IMBECILITATEA TEORIEI EVOLUTIEI. De ce credeti ca ELITELE au promovat DARWINISMUL?

VIDEO: GEOCENTRISM

VIDEO: Ciudatenie in imaginile transmise de Deep Impact, in care se vede miscarea de rotatie a pamantului?

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button